Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Mikrorecenze

BE FADING FAST - Victims, BRATRSTVO LUNY - Gotická duše, CHOKED BY OWN VOMITS - Shit Autopsy, MANDORIA - Inspirations And Dreams I., SECRET OF DARKNESS - ...and the Dark Begins

BE FADING FAST - Victims, BRATRSTVO LUNY - Gotická duše, CHOKED BY OWN VOMITS - Shit Autopsy, MANDORIA - Inspirations And Dreams I., SECRET OF DARKNESS - ...and the Dark Begins

V sérii pěti mikrorecenzí jsme se tentokrát zanořili pod hladinu až na dno české undergroundové scény.

BE FADING FAST - Victims

2008 Cre@tes

Soubory jako BE FADING FAST jsou důkazem toho, že stále lze nalézt nové deathmetalové soubory, současně však potvrzením názoru, že jen velice těžko je možné v tomto stylu vymyslet něco skutečně inovativního a originálního. Nedaří se to ani těmto pánům, jejichž běsnění je přece jenom poněkud tuctové a odhadnutelné, nikoliv však beznadějné. Navzdory tradičnímu pojetí, které opravdu nedokáže překvapit čímkoliv osobitým, lze ocenit zvukově, vokálně i interpretačně poměrně zručné podání, jež sice neudělá díru do světa, ovšem není skoupé na místy docela pěkná sóla či jiné zpestřující prvky, jakým je třeba ženský zpěv v "Angels Never Come". Výsledný tvar alba je však jen běžnou potravou konzervativním deatherům.

sestava: Smetak – bicí, masters – zpěv, pavel – kytara, dodan – baskytara, pablo - kytara
produkce: BE FADING FAST
studio:Tony Sound
čas: 35:40
země původu: Česká republika
styl: death
odkaz: www.befadingfast.com
tracklist:
1. Going Through War
2. Victims
3. Lament Configuration
4. I Lost My Identity
5. To Fallen Ones
6. Murder Of My Nation
7. Angels Never Come
8. Spill The Hate
9. Shades Of Death (Fading pt. 1)
10. Entering Eternity (Fading pt. 2)

hodnocení: 40 %
Ladislav Oliva

BRATRSTVO LUNY - Gotická duše

2007 LunArt

Nebohatou gotickou scénu obohatilo BRATRSTVO LUNY, prozatím však až příliš zalehlé tradičními žánrovými stereotypy, jak vidno nejen z textů, ale žel také z hudby. Nijak nevadí, že podklad je převážně samplovaný, mínusem je spíše neskutečná tuctovost a nevzrušivost vokálních melodií, jež sice docela solidně navozují potřebnou atmosféru, nicméně současně mají zjevnou tendenci nudit až uspávat. Naopak pochvalu zaslouží alespoň velmi pěkně zpracovaný booklet, zatímco bonusový klip je snad ještě trapnější než samotná nahrávka. Lze-li někde hledat nápravu, především snad v nutnosti osvěžit a zpestřit muziku či zbavit se stylových klišé.

sestava: Hrabě R.X. Thámo - texty, Lord Darkthep - hudba, kytary a samply bicích, Maestro Xpil - zpěv, Piotr Pšotek - samply
produkce: Piotr Pšotek, BRATRSTVO LUNY
čas: 29:31
země původu: Česká republika
styl: gothic rock
odkaz: www.bratrstvoluny.com
tracklist:
1. Bratrstvo Luny
2. Neplakej
3. Vrána se vrací
4. Trubadúr
5. Fantasmagorie
6. Čertisník
7. Jméno růže

hodnocení: 30 %
Ladislav Oliva

CHOKED BY OWN VOMITS - Shit Autopsy

2009 Nice To Eat You/Sevared

Dosud méně známí gore-grindeři CHOKED BY OWN VOMITS míří do širšího povědomí počinem, který po hudební stránce naplňuje tradiční zvyklosti, tedy kombinuje skočné grindové tanečky, všudypřítomnou chorobnost či hrůzoděsná filmová intermezza. Co může mnohé nadšence pobavit více, jsou infantilně vtipné názvy popěvků jako "Ústa plná zvratek", "Přijdu, seru, utřu, jdu", "Bacha! Budu blejt!", "Pitva hovna", "Explodující prdel" či třeba "Turbo anal motokros". Pokud jde právě o to lehké pobavení se, je účel splněn a netřeba v tom všem hledat cokoliv jiného. Přesto se však zdá, že na tomto poli již dříve vznikly i mnohem zajímavější nahrávky, proti nimž je tahleta pro zjevnou obyčejnost odsouzena zapadnout v bahně průměru.

sestava: Kvìták - kytara, zpěv, Pavel - baskytara, zpěv, Dzzizr - bicí
čas: 25:52
země původu: Česká republika
styl: grind
odkaz: myspace.com/chokedbyownvomits, bandzone.com/chokedbyownvomits, www.chov.wz.cz
tracklist:
1. Pungent Stench
2. Mouth Full of Vomit
3. To Comen Shitn Wipen Leave
4. A Shit Nailed to the Wall
5. Disgorging Foetus (Regurgitate Cover)
6. Im Gonna Vomit
7. I Want My Name to Be a Rectum, I Would Be Your Best Friend in Return
8. Dark Side of the Ass
9. Shit Autopsy
10. Exploding Ass
11. One Half Does Not Jabber
12. Room No. 207
13. Fuck! Shit! Cunt! Bitch!
14. And the Ass Has Closed
15. Turbo Anal Motocross
16. Eaten Alive (Gruesom Stuff Relish Cover)

hodnocení: 40 %
Ladislav Oliva

MANDORIA - Inspirations And Dreams I.

2009 vlastní náklad

Těleso zvané MANDORIA je tak trochu smutným příkladem toho, jak leckterým regionálním muzikantům chybí nadhled. Kapelou proklamované album je spíše jen takové lepší demo, které se tváří docela velkolepě, jenže vesmírná nedozírnost sálající z obalu i samotné nahrávky je srážena metalovou zatuchlostí značného stupně. Zvukově či muzikantsky je to sice solidní, leč marná snaha napodobovat své úchvatné vzory je v případě nedostatku vlastní invence či skutečně zajímavých nápadů naprosto k ničemu.

Časově rozměrná až skoro únavná porce melodického death metalu proto působí jako zastaralá, vypelichaná a tudíž podprůměrná nuda. Nic na tom pak nemění ani bonusové básně Daniela Burgera alias Hada, jejichž akustické zpracování se tváří jako veliké umění, trpí však nepříjemně odpudivým patosem.

sestava: Martin Číhal – kytara, zpěv, František Komínek – kytara, Jiří Staněk – bicí, Milan Prudký – baskytara, Růžena Vystavělová – klávesy
čas: 48:21
země původu: Česká republika
styl: death
odkaz: www.mandoria.cz
tracklist:
1. Intro
2. Sleeping God
3. Belladonna
4. Death Of Illusions
5. We Are Like Animals
6. A Bridge To The Underworld
7. November
8. Winter Sky
9. Salt To The Wounds
10. Inspirations And Dreams
11. Outro
12. Bonus: Had - Ptáče a muž
13. Bonus: Had - Prázdnota

hodnocení: 30 %
Ladislav Oliva

SECRET OF DARKNESS - ...and the Dark Begins

2008 vlastní náklad

Soudě podle debutového EP, jsou SECRET OF DARKNESS studenty 1.C na základní škole metalu, kterou navíc absolvují se samými černými puntíky. Že je v první třídě neučili cizí slova jako "kreativita" nebo "invence" se nelze divit, ale co je to "atmosféra" jim už někdo vysvětlit mohl. Protože takhle se v jejich klávesami obohaceném metalovém oldschoolu dá hovořit maximálně o změnách temp, nikoliv nálad.

Zkušebnová "produkce" alba je tak mizerná, že se přes to ani nejde překlenout k hodnocení samotných skladeb a znemožňuje byť jen sebemenší průnik do hudby alespoň na úrovni žánrového uspokojení. Nesmírně infantilním klávesovým i orchestrálním motivům "zdatně" sekundují starosvětsky znějící blackové kytary a bicí komplikované jako první level tetrisu. "…and the Darkness Begins" kumuluje nepříliš zručně podaná klišé a stává se tak nahrávkou dobrou leda jako lexikon toho, co je na metalu k smíchu. SECRET OF DARKNESS mají metal bezesporu rádi. Hrát ho ale neumí.

sestava: Vojta – zpěv, David – kytara, Karel – kytara, Tomáš – baskytara, Jirka – klávesy, Honza – bicí
produkce: David
studio: home studio
čas: 25:33
země původu: Česká republika
styl: gothic/black
odkaz: http://www.secretofdarkness.com, bandzone.cz/secretofdarkness
tracklist:
1. Gate to Obscurity
2. Enslaved in My Dreams
3. Innocent Souls
4. Damnation from Hell
5. Funeral
6. Forever

hodnocení: 10 %
Viktor Palák

Diskuze

Cekem příspěvků: 15

Masters21.09.09 | 17:24:17
Štěpán Šime...22.09.09 | 09:43:45
Allegor01.09.09 | 13:32:34
ponořili jste se na...Merizonanen01.09.09 | 05:15:53
ponořili jste se na...Štěpán Šime...01.09.09 | 08:04:03
ponořili jste se na...Cyberolas01.09.09 | 11:44:35
ponořili jste se na...Štěpán Šime...01.09.09 | 11:56:06
ponořili jste se na...Lojzíno02.09.09 | 10:48:10
ponořili jste se na...Cyberolas02.09.09 | 11:58:16
ponořili jste se na...Lojzíno02.09.09 | 13:01:16
ponořili jste se na...Cyberolas02.09.09 | 13:22:22
ponořili jste se na...Cyberlulík02.09.09 | 14:08:09
ponořili jste se na...Viktor Palák02.09.09 | 14:20:46
ponořili jste se na...Saha03.09.09 | 08:57:17
ponořili jste se na...Štěpán Šime...02.09.09 | 11:45:31

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube