Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Mikrorecenze

CALIBRE ZERO - Jugando con fuego, INNTRANCE - The Basis of Trancetherapy, KARELIA - Restless, NIGHTSHADE - The Beginning of Eradication, THY FINAL PAIN - ... Of Life And Death

CALIBRE ZERO - Jugando con fuego, INNTRANCE - The Basis of Trancetherapy, KARELIA - Restless, NIGHTSHADE - The Beginning of Eradication, THY FINAL PAIN - ... Of Life And Death

Výstupní hodnocení zahraničního undergroundu si vzali na starost Michal Husák a Václav Tesař.

CALIBRE ZERO - Jugando con fuego

2009 STF Records

Milovníci bigbíto-metalu ze staré školy si na téhle nahrávce dost možná najdou své jisté a nebudou sdílet mé rozpaky. Osobně ale považuju prvotinu čtveřice CALIBRE ZERO z Madridu za ukázkový případ nudné a zbytečné desky, na které nefunguje ani CO (milionkrát slyšený klišovitý stoner/hard rock/rock‘n‘roll/thrash), ani JAK (podprůměrná produkce a zvuk, velmi průměrná nápaditost songů, vcelku solidní, ale i tak jenom průměrný tah a energie). Dejme tomu, že občas slyšíme v přímočarých a stroze jednoduchých skladbách náznaky rukopisu MOTÖRHEAD, staré METALLICY nebo BLACK SABBATH, ale to má být nějaký trumf v kapse? A španělský zpěv (no, spíš dramaticky intonované mluvení) při sčítání kladů a záporů taky působí spíš jako suchá skutečnost než kdovíjak originální a oživující faktor. OK, pohromadě to celé jakž takž drží, je to debut, budiž. Ale stejně si nemůžu pomoct – takhle dneska hraje kdejaká demáčová plečka okresní úrovně.

sestava: Ricardo - zpěv, Miguel - kytara, Pedro - basová kytara, Antonio - bicí
studio: M20
čas: 42:21
země původu: Španělsko
styl: metal/hard rock
odkaz: www.myspace.com/calibrezerorock
tracklist:
1. Rock hasta morir
2. Asi es como siempre sere
3. Es el momento
4. Dilo alto
5. Nada que perder
6. Jugando con fuego
7. Como un perro fiel
8. Derrotando miedos
9. La espiral
10. Gran ciudad
11. Buenos tiempos
12. Quien quieres ser

hodnocení: 25 %
Michal Husák

INNTRANCE - The Basis of Trancetherapy

2009 STF-Records

Debutující INNTRANCE sice zapadnou do množiny kapel častovaných v současnosti módní příponou "-core", jejich inspirační zdroje jsou ale přitom natolik čitelné, že snadno dají vzpomenout na kapely posazené ve větvích metalové evoluce mnohem níže. "The Basis of Trancetherapy" nabízí moderní metalový mix stojící na groovy thrashingu, v němž se najde dostatek prostoru pro přidušený deathový řev, sladkobolné melodické refrény, tu a tam náznak rapu i duet s hostující zpěvačkou.

Španělé jako by se stále ještě hledali, ale nedostatek osobitosti jim prominete pro jejich zápřah. Do budoucna mohou INNTRANCE rozhodně vsadit na spolehlivé i vitruózní instrumentální výkony – kytarista si svá sóla užívá vyloženě v duchu metalových tradic – naopak zapracovat by měli na čistých vokálech. Pominu-li ne zrovna příjemnou barvu hlasu zpěváka, přílišná snaha o precizní anglickou výslovnost jeho výkon sráží o třídu níž, jak můžeme slyšet i u řady tuzemských, jinak slibných, part.

sestava: Kiko Hagall – zpěv, Miguel Bárez – kytara, Dani Fernández – baskytara, Nacho Arriaga – bicí, host – Mar Garcia
produkce: José Garrido a Daniel Melián
studio: New Life Studios
styl: metalcore/thrash
čas: 50:12
země původu: Španělsko
odkaz: www.myspace.com/inntrance
tracklist:
1. Bullets
2. Own Strength
3. Secret Alibi
4. Redemption
5. Burning My Way
6. Human Sickness
7. Madman
8. Fear
9. Religion
10. Murdermorf
11. Another Dimension
12. Let Me Die

hodnocení: 65 %
Václav Tesař

KARELIA - Restless

2008 Season of Mist

Díky prvotině "Usual Tragedy" (2004) se Francouzi KARELIA zařadili mezi výrazné naděje melodického metalu s orchestrálními ambicemi. Na debutové poměry neobyčejně suverénní nahrávka vyvolávala přízraky RHAPSODY, THERION nebo STRATOVARIUS, otazník visel snad jen nad nalezením výraznější identity. K vývoji mezitím bezesporu došlo ("Restless" je už třetí zářez), ale i když si kapela dál počíná s příkladnou sebejistotou, nejsem z výsledku nadšený. KARELIA výrazně ubrala na technice hry a patetické okázalosti (to je jediné zřetelné plus) a otočila kormidlem kamsi do vod gotického disko-metalu s trochu tvrdší kytarou. Silné melodické nápady ani tentokrát nescházejí, ale výsledek zní jako bezzubí PAIN s energií (kdo ví jestli) na půl plynu. Pořád lepší než průměrné německé elektro-gotické kapely, ale ne o moc. Poslední dobou se čím dál víc mluví o silné francouzské vlně moderního experimentálního metalu. V tomto případě se bohužel onoho temného šarmu povážlivě neurodilo. A necitlivé citace z Mobyho nebo závěrečný cover R.E.M. (trestuhodně vlažná a slizká "Losing My Religion") tomu nasazují korunu.

sestava: Matthieu Kleiber - zpěv, Gilles Thiebaut - basová kytara, Neon - bicí, Jack Ruesch - kytara
produkce: Honza Fuka, David Papadopulos
čas:37:32 země původu: Francie
styl: gothic/industrial
odkaz: www.myspace.com/kareliaband
tracklist:
1. Restless
2. Trial
3. Mirror Mirror
4. Lift Me Up (Moby cover)
5. Please Come On In
6. Lovin' Wife
7. Crash 03:19
8. Give It Away
9. From My Windown
10. Losing My Religion (R.E.M. cover)

hodnocení: 40 %
Michal Husák

NIGHTSHADE - The Beginning of Eradication

2009 Rising Records

Jak jsem zářil, když jsem poprvé slyšel "Doom" od JOB FOR A COWBOY! A jak se teď nudím při poslechu NIGHTSHADE… Tihle Frantíci v průvodci moderním death metalem, chcete-li deathcorem, přehlédli snad jen kapitolu o vhodnosti komplikovaného názvu. Image vychytali na jedničku a hudebně rovněž postupují podle návodu. Bohužel. Na jejich debutu si můžete procvičit znalost veškerých náležitostí žánru a v průběhu necelé půlhodiny ukojit i své grindové choutky. Brutální náklep je to slušný, ale co z toho, když postrádá ony unikátní momenty, které vás u výjimečných počinů donutit sáhnout opětovně právě pro ně. Navíc s mladickou nasraností se v tomhle ranku počítá a stejně samozřejmé jsou dnes i precizní instrumentální výkony, ať už je vám čtyřicet anebo patnáct. Nehledě na to, že bubeníkovi stejně všechno nevěřím. A jen taková malá poznámka na okraj – jestli nepochopitelně kolísající zvuk při breakdownech není pouze na promu, tak by za něj na mixu zasloužili přes prsty.

sestava: Willy C. – zpěv, Bastien D. – kytara, Damien G. – kytara, Thomas V. – baskytara, Maxime G. – bicí
studio:Boss Hog Studio čas: 28:07
styl: deathcore
země původu: Francie
odkaz: www.myspace.com/nightshadegroupes
tracklist:
1. The Beginning of Eradication
2. Crowning of Ugly Princess
3. Bury in Terror
4. The Last Day
5. Just for a Bitch
6. Eradication Goes Sounded
7. Tapeworms for Breakfast
8. Good Night Darling
9. 8mm
10. Encephale Saturated
11. Eden

hodnocení: 55 %
Václav Tesař

THY FINAL PAIN - ... Of Life And Death

2009 SFT Records

Německá partička (postavená z poloviny na členech DEBAUCHERY a z poloviny na jejich kamarádech z méně známých DUAL MENTALITY) nevyvádí nic převratného, ale ostudu si určitě nedělá. Pod šifrou THY FINAL PAIN můžete už podruhé slyšet matadorsky ostřílený a sebejistý death metal ze staré školy v evropském duchu – řekněme takový německo-holandsko-anglický střih, ze kterého občas trochu zřetelněji vykouknou třeba BOLT THROWER. Když dojde na zrychlení a songy se odkloní od houpaček, kytary štychují částečně thrashově; celkově ale převažují střední a pomalejší polohy. Přesto je předložená tři čtvrtě hodinka poměrně pestrá, samozřejmě v kontextu žánru, na žádné extravagance a progresivní odskoky se tu opravdu nehraje, důraz leží na působivé, dramatické atmosféře. Slabinou je zvuk, zaostávají hlavně nevýrazné a uměle znějící bicí.

sestava: Marc Jüttner - baskytara, bicí, Simon Dorn - kytara, Sascha Weber -kytara, Lukas Nicol - bicí
čas: 46:24
země původu: Německo
styl: death
odkaz: www.thy-final-pain.com/
tracklist:
1. Hate Anthem
3. When Angels Die
4. Embodiement of Chaos
5. Bloodsaturated Perpetuity
6. Of Live And Death
7. A Bullet For Reincarnation
8. Redeemer
9. Hail The Sick
10. Thoughts of Disbelief
11. The Real Crusade

hodnocení: 60 %
Michal Husák

Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Nezávislý | 30.07.09

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube