Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Mikrorecenze

ASCENDANCY - The Primacy of Reason, IN NOMINE - Your Choice Harvest Me Fear, NAURRAKAR - Imperium Satana, SHATTER - Black Comedy, SMASHED FACE | CUTTERRED FLESH split

ASCENDANCY - The Primacy of Reason, IN NOMINE - Your Choice Harvest Me Fear, NAURRAKAR - Imperium Satana, SHATTER - Black Comedy, SMASHED FACE | CUTTERRED FLESH split

Ne zrovna zdařilé deathové EP, syrový staroškolský black metal i něco moderního metalu (či pokusů o něj) - vše z českého undergroundu.

ASCENDANCY - The Primacy of Reason

2009 vlastní náklad

Z debutového EP melodických metalistů ASCENDANCY je patrná nesporná zkušenost (nejen) Libora Kukuly (ex-ABSTRACT ESSENCE), která nahrávku činí nejen pečlivou, ale zároveň nepřešlechtěnou.

"The Primacy of Reason" ocení zejména příznivci kytar, které zde účelně spolupracují s klávesami zahušťujícími melodicky sugestivní, ale nikoliv vlezlé pasáže. Materiálu velice pomáhá, že navzdory důrazu na sóla není natahovaný a přes občasné vzlety do powermetalových oblak ani pohodlně kýčovitý. Na druhou stranu přízvisko "progresivní", kterým se kapela tituluje, není – pokud ho chápeme jako "někam posouvající" – vůbec na místě. Lehkou zastydlost totiž odhalí už banální texty, které ani nevyužívají své časté sloganovitosti ke spontánnímu zachycení poslouchače.¨

Finální, málo členitá "Hometown Syndrome" shazuje jinak do výšin mířící EP blíže průměru, fráze o "nadějné kapele" je nicméně i tak adekvátní.

sestava: Ivan Jakubo – zpěv, Libor Kukula – kytara, baskytara, Sabina Břeská – klávesy, Oldřich "Olsson" Sušil – bicí, hosté: Petr Lux – kytara (2), Ondřej Zbránek – zpěv (2,4), Milan Vodenka – zpěv (4)
čas: 21:58
země původu: Česká republika
styl: melodic metal
odkaz: http://bandzone.cz/ascendancy
tracklist:
1. Surprises Are Behind the Gates of Dourness
2. Ambling under Moon
3. Ascendancy
4. Stronger
5. Hometown Syndrome

hodnocení: 65 %
Viktor Palák

IN NOMINE - Your Choice Harvest Me Fear

2009 vlastní náklad

Kapela IN NOMINE vznikla roku 2006, brzy na to realizovala první demo, žel v roce 2008 přišel rozpad. Obnovení začátkem sezóny 2009 prozatím završuje tento promomateriál, který kupodivu není beznadějný.

Především je znát docela slušný hráčský potenciál, který je společně s poměrně dobrým zvukem prvotním základem k dobrému poslechu. Pouze mírným nedostatkem se jeví zpěvák, který zdárně zvládá různé hlasové polohy, jenže v té ostře štěkavé – která žel hraje místy výraznou roli – je poněkud méně přesvědčivý až skoro trapný.

Soubor rozhodně neplodí nic objevného, jen vcelku běžný a obyčejný tvrdší rock, má však schopnost dramatické kompoziční výstavby, v jejímž rámci vokalista přenechává trochu větší prostor zajímavým kytarovým motivům a vyhrávkám. Tyto silnější momenty však často střídají rozbředlé pasáže, jež svou nepřesvědčivostí srážejí výsledný dojem těsně pod průměr. Pokud však soubor ještě více zapracuje na síle nápadů a přihodí kousek osobitosti, může v budoucnu něco dokázat. Základní předpoklady k tomu má.

sestava:Jakub Novák – zpěv, Jonáš Motyčka – kytara, Honza Křížek – kytara, David Sýkora – baskytara, Martin Křížek – bicí
studio: Hostivař
čas: 26:23
země původu: Česká republika
styl: rock
odkaz: http://bandzone.cz/innomineband
tracklist:
1. Crashed Day
2. Ice Scream
3. Your Choice Harvest Me Fear
4. World Meeting Masters Idiocy
5. No Hope, No Another Future

hodnocení: 40 %
Ladislav Oliva

NAURRAKAR - Imperium Satana

2009 vlastní náklad

Na důstojném EP debutu pražských blackmetalistů NAURRAKAR najdeme především oscilování kolem žánrového průměru a old-schoolové jistoty, které však oslabují občas solidní dynamiku nahrávky.

Tu ovládají tradiční blacková rojení kytar a bicí (solidně naprogramovaný automat) víření, jaké bezesporu odradí milovníky pohlcující temné atmosféry. Decentní úkroky od čistého žánru ještě nelze považovat za důkaz většího kreativního rozpětí, zvlášť když ojedinělé recitativy či groovy pasáže nadměrně vyčnívají z jinak syrového zvuku. V tradičních textech je pak více hlouposti než rouhání a na ortodoxnost kapely vrhají především světlo jakési kratochvíle a oslabují celkově odpovídající "zlou" stylizaci.

"Imperium Satana" vyznívá ve své útočnosti velice spontánně, zároveň ale též naivně. Pokud by kapela u pouhé spontánnosti setrvala, skončí jejich renomé tam, kde začalo: tedy u statutu potenciálně nadějných šiřitelů žánrového zla. Vůči okolnímu světu už se NAURRAKAR vymezili. Teď je na řadě vykolíkovat vlastní teritorium na tuzemské černěkovové scéně.

sestava: Jan "Bathor" Goll – zpěv, Ondra "BMKRieger" Suchý – kytara, Filip "Revan" Měšťáněk – kytara, Silvestr "Mornath" Rovný – baskytara
čas: 45:41
země původu: Česká republika
styl: old-school black
odkaz: http://bandzone.cz/naurrakar
tracklist:
1. Naurrasatan (Intro)
2. Imperium Satana
3. Rise of Blasphemy
4. Běsnění válečné
5. Satan Storm
6. Infernal Howl
7. Prazáklad veškerého zla
8. Zatraceni
9. Doba temnoty
10. Synové české temnoty
11. Kakofonie světa
12. Proroctví strachu

hodnocení: 50 %
Viktor Palák

SHATTER - Black Comedy

2009 K Max 22:46 Records

Po čtyřech letech od předchozího a podle mě nepříliš podařeného počinu "Power in Us" vydali jablonečtí SHATTER nové CD "Black Comedy". A zklamán rozhodně nejsem. Celé album perfektně šlape, není zde žádné vyloženě špatné místo, a tak dokáže udržet posluchačovu pozornost od začátku až do konce.

Jedná se o řádně hutný metal, oproti minulosti ubylo "skákavějších" pasáží, trošku se přitvrdilo, ale nechybí ani zajímavé melodické vyhrávky (největší důraz je celkově kladen na kytaru). Zpěv (či spíše řev) do hudby dobře zapadá, jenom občas se objeví čistší či frázované pasáže. Možná by použití těchto variabilnějších vokálních poloh ve větší míře nebylo na škodu...

Zvukově je nahrávka vynikající. Tentokrát se nahrávalo ve studiu Reného z LOCOMOTIVE, který se zároveň s kytaristou a hlavním skladatelem Blazem podělil i o produkci a vypomohl s některými skladbami. K mým favoritům patří "Whore" a "Bastard" – obě obsahují vynikající nosné riffy. Na albu jsou i dvě věci, které se stylové přeci jen zbytku vymykají. Instrumentální, akustická "Shades of Soul" (na rozdíl od instrumentálek na "Power in Us" nepůsobí zbytečně) a závěrečná remixová "Apple Town". Poctivě odvedené řemeslo (to nemyslím nijak ironicky) okořeněné dobrými nápady si zaslouží nadprůměrné hodnocení.

sestava:Erža – zpěv, Blaze – kytara, Šoltys – kytara, Štěrby – baskytara, Kuba – bicí
produkce: Rena & Blaze
studio:Loco
čas: 41:32
země původu: Česká republika
styl: metal/HC
odkaz: http://bandzone.cz/shatter
tracklist:
1. Epitaph E11
2. Disbelief
3. God Save Us
4. Miller for Purpose
5. Never Know
6. Whore
7. Fuck Pride
8. Shaded of Soul
9. Bastard
10. Damned
11. Appletown

hodnocení: 75 %
Jan Janoušek

SMASHED FACE | CUTTERRED FLESH split

2009 PigeonShit Agency

Jistě je potěšitelné, že také tuzemský death metal se začíná konečně vracet k vinylu, navíc v docela pěkně pojatém obalu. Méně těší nečekaně slabší forma SMASHED FACE, kteří po zdařilých albech jen ztěžka atakují a spíše shazují sobě vysoko posazenou laťku. Vokálně je vše v pořádku, leč vlastní song zní nějak ztuhle či málo energicky a následný cover od HATEBREED je v tomto směru jen nepatrně lepší.

Společnost tvoří CUTTERRED FLESH, stále spíše podprůměrný smrtící náhul, až příliš zvukově zahuhlaný, rytmicky chaotický a vůbec ve všech směrech nijak přesvědčivý. Pánové se ještě rozhodně mají co učit.

studio: Shaark | FranzKavkaz
čas: 11:58 (7" EP)
země původu: Česká republika
styl: death
odkaz: http://bandzone.cz/cutterredflesh, http://bandzone.cz/smashedface
tracklist:
SMASHED FACE
1. Spawn to Evanesce
2. This Is Now (HATEBREED cover)
CUTTERRED FLESH
3. Cause of Apocalypse
4. First Step Tomutilation

hodnocení: 50 % | 30 %
Ladislav Oliva

Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Související články

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube