Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Mikrorecenze

AUTUMN HOUR - Dethroned, SACRIFICE - The Ones I Condemn, VILEFUCK - What Lies Ahead Is Already Dead

AUTUMN HOUR - Dethroned, SACRIFICE - The Ones I Condemn, VILEFUCK - What Lies Ahead Is Already Dead

Metal má nespočet odnoží a směrů. Tentokrát jsem se hudebně přenesl nejen na konec osmdesátých let, abych porovnal oldschoolové pojetí thrashe u znovuobnovené kanadské smečky SACRIFICE a hudebně mnohem mladšího spolku ze Švédska – dynamických VILEFUCK, ale díky Američanům AUTUMN HOUR jsem se dostal i do ne příliš vzdálené budoucnosti, spojené s očekáváním technologické singularity. A když už jsme u té singularity – myslím, že v hudbě neexistuje jiný žánr, pod který by spadalo tolik rozličných "škatulek". Ano, metal je opravdu jedinečný.

AUTUMN HOUR - Dethroned

2010 Cyclone Empire Records

Koncept alba "Dethroned" ostřílené muzikantské čtveřice z New Jersey AUTUMN HOUR vychází z knihy Raye Kurzweila "The Singularity Is Near". Na stránkách České asociace transhumanistů jsem se o této knize dozvěděl, že je pravděpodobně nejvýznamnější transhumanisticky orientovanou knihou roku 2005, ve které Kurzweil na 672 stranách představuje svou teorii akcelerujícího technologického vývoje, dokládá své úvahy množstvím dat, rozvádí svou vizi budoucnosti a polemizuje s nejčastějšími argumenty svých kritiků. Příchod molekulární nanotechnologie odhaduje zhruba na rok 2025, obecná umělá inteligence by měla následovat po roce 2029 a singularita zhruba v polovině čtyřicátých let. Než se tyto vize naplní, můžeme si krátit čas poslechem tohoto progresivního koncepčního dílka, které potěší zejména fanoušky prvotních počinů kapel NEVERMORE a QUEENSRŸCHE.

Varující je to, že album se nese spíše v duchu doom a dark metalu (čemuž odpovídá i název kapely). Ale pokud budou vycházet takováhle alba, alespoň o budoucnost metalu strach nemám. Výborný zpěvák Alan Tecchio, který působil i v několika powermetalových kapelách, nás provází albem nasáklým vskutku podzimní atmosférou. Dočkáme se i překvapení v podobě akustických skladeb, povedené předělávky "Here Comes the Rain Again" od EURYTHMICS, v některých pasážích s výraznějším použitím akustické kytary se dokonce objevuje stín tuzemské dark metalové ikony CALES. Takže neváhejte - vzhůru do budoucnosti!

sestava: Alan Tecchio – zpěv, Justin Jurman – kytara, zpěv, Clint Arent – baskytara, Dave Lescinsky – bicí, zpěv
produkce: Jon "Jonny Rod" Ciorciari
čas: 56:24
země původu: USA
styl: progressive metal
odkaz: www.autumnhour.com, www.myspace.com/autumnhour
tracklist:
Part I - Singularity in the Making
1. Oblivion
2. End User
3. Techcceleration (The Machine Speaks)
4. Here Comes the Rain Again (EURYTHMICS cover)
Part II - Endgame
5. Fade Out
6. Unbelievable (The Mind Speaks)
7. Dethroned
8. How Were We Supposed to Know
Part III - The Machine Kind
9. Every Day (The Body Speaks)
10. Transcend
11. The Past (The Heart Speaks)

bonusy evropského vydání:
12. Rebirth
13. Rafi
14. How We Were Supposed to Know? (accoustic version)

hodnocení: 80 %

SACRIFICE - The Ones I Condemn

2010 Cyclone Empire Records

Torontská čtveřice SACRIFICE se drží svého thrashového kopyta již od konce roku 1983 a jejich melodické pojetí thrashe je blízké americkým kolegům EXODUS a VIO-LENCE. Kapela od roku 1984 do roku 1993 vydala 5 demosnímků a 4 CD, pak se nicméně muzikanti rozešli a část kapely se realizovala v projektu INTERZONE, který však skončil po vydání dema (1997) a EP "Cydonia" (1999). Nevím, zdali to byl stesk po starých kamarádech, snaha dokázat, že ještě nepatří do starého železa, nebo něco jiného – nicméně kapela se dala opět dohromady, přičemž výsledkem jejich opětovného re-unionu je nové album "The Ones I Condemn". I když označení "nové" není příliš výstižné. Soundem i pojetím totiž kapela zůstala pevně ukotvena v osmdesátých letech. Mám trochu strach, jestli tímto albem muzikanti ve zvýšené míře potěší někoho jiného než sami sebe, ale nešť.

Ostřílení Kanaďané moc dobře vědí, jak rozpumpovat thrashové buňky v těle, což dokazuje i jedenáctá skladba "Soldiers of Misfortune", která je bonusem evropského vydání CD, a jedná se o záznam vystoupení v roce 2007 (skladba pochází ze stejnojmenného alba z roku 1991). Nicméně "The Ones I Condemn" mě v polovině už začíná trochu nudit a musím konstatovat, že krapet nějakého ozvláštnění či překvapení by rozhodně neškodilo. To ale neznamená, že leckterý old schoolový fanoušek thrash metalu si na této nahrávce nesmlsne.

sestava: Rob Urbinati – zpěv, kytara, Joe Rico – kytara, Scott Watts – baskytara, doprovodný zpěv, Gus Pynn – bicí
produkce: SACRIFICE
studio: Rouge Valley Studio, Toronto
čas: 45:51
země původu: Kanada
styl: thrash metal
odkaz: www.sacrifice.com.br, www.myspace.com/sacrificecanada
tracklist:
1. We Will Prevail
2. The Ones I Condemn
3. Give Me Justice
4. The Great Wall
5. Tetragrammaton
6. Atrocity
7. Hiroshima
8. The Devil's Martyr
9. Ultimate Power Corrupts
10. Desolation Alive
11. Soldiers of Misfortune (bonus - live 2007)

hodnocení: 65 %

VILEFUCK - What Lies Ahead Is Already Dead

2009 F.D.A. Rekotz

Kapela VILEFUCK byla založena v průmyslovém švédském městě Västeras v roce 2004 a po pěti demo nahrávkách vydala první plnohodnotný hudební počin. Old schoolový thrash pro milovníky starších bardů SODOM, DESTRUCTION a KREATOR a jejich raných nahrávek, okořeněný špetkou švédského deathu, rozhodně překvapí, a to nejen povedeným střídáním hlasových poloh u zpěváka Allexe a žánrově velmi dobrým výkonem bubeníka Freddeho, ale i celkovým feelingem. Budu velmi stručný: má-li někdo potřebu vyseknout poklonu průkopníkům daného stylu, tak album "What Lies Ahead Is Already Dead" je skvělou ukázkou, jak toho dosáhnout. Skladby rozhodně nenudí, a v koncertním provedení to musí být pro fanouška to pravé thrashové peklo i blaho, o čemž se jistě mnozí z vás přesvědčí 17. července 2010 na trutnovském Obscene Extreme festivalu, kam tato smečka zavítá.

V souvislosti s  image kapely mě překvapily i časté proklamace typu "fuck the system" (ostatně je to i název jedné ze skladeb), hodící se spíš k punk/HC stylu, překvapí i zakomponování dvou skladeb do stopáže závěrečné osmiminutové skladby "Maze", které předchází intro "Interlude" (osmá položka v tracklistu). Prostě VILEFUCK zřejmě chtějí dělat hudbu po svém – a na tomto albu se jim to rozhodně podařilo!

sestava: Allex – zpěv, Tom – kytara, Henke – baskytara, Fredde – bicí
produkce: Dino Medanhobzic
studio: Slaktaren
čas: 37:32
země původu: Švédsko
styl: thrash metal
odkaz: www.myspace.com/vilefuck
tracklist:
1. What Lies Ahead Is Already Dead
2. The Machine
3. Force of Destruction
4. Light the Fires of Revolution
5. Fuck the System
6. Thrash and Destroy
7. Invisible War
8. Interlude
9. Maze

hodnocení: 80 %

Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube