Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Mikrorecenze

ARCHONS - The Consequences of Silence, AKANAME – Filthlicker, THE RECESSION - Time, Arithmetic, And Other Elementary Subjects Not Well Learned, ORGONE - The Goliath

ARCHONS - The Consequences of Silence, AKANAME – Filthlicker, THE RECESSION - Time, Arithmetic, And Other Elementary Subjects Not Well Learned, ORGONE - The Goliath

V dnešním díle střídmě recenzovaných titulů se ohlédneme zpět a zaměříme se na několik technických kapel, jejichž muzikantské výtvory si pozornost určitě zaslouží, přestože už pomalu začínají zapadat prachem. Nyní je na čase je znovu oprášit.

ARCHONS - The Consequences of Silence

2008 Cryogenic Records

Debutové album Kanaďanů ARCHONS je zajímavý mix něhy a agrese, smíchaný dohromady zkušenou rukou, což z něj činí delikatesu vybrané chuti. Cesta k dosažení takového výsledku ovšem není jednoduchá, a tak muzikanti neponechali nic náhodě a povolali ke spolupráci uznávané krajany Yannicka St-Amanda (DESPISED ICON, BENEATH THE MASSACRE, NEURAXIS), který album zmixoval, zatímco mastering si vzal na starost Pierre Rémillard (CRYPTOPSY, A PERFECT MURDER). Zapomeňte na nějaké začátečnické neduhy, tato sebranka je složená ze samých zkušených matadorů, hned tři čtvrtiny skupiny v minulosti působily v uznávané deathmetalové formaci DESCEND INTO NOTHINGNESS.

Síla "The Consequences of Silence" je především v její rozmanitosti, v hudbě Kanaďanů se střetávají melodie s agresivitou, ale nezápasí mezi sebou, spíše se mezi nimi utváří vzájemná kooperace. Mísí se tu moderní metalové postupy, technické riffy i náladotvorné momenty. Dejte dohromady NEURAXIS s techničtější verzí DARK TRANQUILLITY a sáhnete přesně na nerv ARCHONS. Jejich hudbě pevnou rukou vládne znamenitý vokál Sébastiena Audeta, který třímá ve svých rukou i baskytaru a v písních se v naprosté souhře ocitají dynamické bicí v kombinaci se staccato riffováním a kytarovým melodickým hlazením.

Tohle album je prostě jako perla ze sarkofágu, nalezená v té nejhlubší kobce pyramidy. Výsledek je precizní souhrn výrazných kompozic, které překypují technickými kytarovými finesami, výborným vokálem a samozřejmě všehochutí podmalovávajících melodií.

sestava: Sébastien Audet – zpěv, Francis Beaulieu – kytara, Simon Charette – kytara, Simon Descoteaux – baskytara, Christian Poulin – bicí
čas: 43:30
země původu: Kanada
styl: technical melodic death metal
odkaz: www.myspace.com/archons
tracklist:
1. Intro
2. Enigma of Torments
3. Of Pride and Prejudice
4. Obsolete Lifeform
5. Plague of Corruption
6. Wandering the Burning Land
7. Pulverizing Inner Toughts
8. The Fall of a Dreamer
9. Beyond Anger
10. Delusional Beliefs

hodnocení: 75 %

AKANAME – Filthlicker

2007 Debello Recordings

Říkají si AKANAME a touží se na posluchačích vyřádit svižným technickým death metalem, přičemž to dělají takovým způsobem, že ani tisíc slov dokonale nevykreslí to, co se děje na jejich prvotním EP "Filthlicker". Pro vaši ilustraci tak budou muset postačit odpovědi na tři následující otázky:

1. Kde se vzal název AKANAME? Pokud jste někdy pozdě v noci slyšeli podivné zvuky ve vaší koupelně, nemuseli to být švábi nebo jiný domácí hmyz. Ve skutečnosti to může být tajemný AKANAME, bytost hledající svůj domov v koupelnách. Koupelna nemusí být nutně špinavá, ale čím špinavější, tím lépe, protože AKANAME miluje slízávání špíny z nečistých povrchů v koupelně. Je malých rozměrů, načervenalý a přichází pouze, když se domnívá, že všichni ostatní spí, nebo jsou pryč. Pro okolí je prospěšný, ale lidé se ho kvůli vzhledu bojí, ale to je rozhodně chyba, protože jediné, o co mu jde, je slízat špínu z vaší koupelny.

2. Kde se vzali tihle muzikanti? Stádo o pěti kusech se poprvé sešlo v roce 2005 v novozélandském Wellingtonu, s původním záměrem švihat ryze instrumentální a experimentální grindcore. Jejich zvuk se postupně ustálil na nebezpečné moderní směsi technických mathcorových piplaček.

3. Proč dát této kapele šanci? Protože jejich hudba jsou prostě a jednoduše hry bez hranic. Pět skladeb útočí především svou přímočarostí, ale odzbrojují i nečekanými momenty překvapení a, světe div se, najdeme tu i různé nálady a dokonce i hrstku zajímavých melodií ("Anomolos"). Nahrávka má jednoduše sílu vysvléknout vás z kůže.

sestava: Kallie – zpěv, Alex – kytara, Ben – kytara, Matt – baskytara, Swampy – samply, kytara, Otis – bicí
čas: 19:33
země původu: Nový Zéland
styl: technical death metal/grindcore/mathcore
odkaz: www.myspace.com/akanameband
tracklist:
1. The Animus Obscene
2. The Garden Path
3. The Liger
4. Nanamas
5. Anomolos

hodnocení: 70 %

THE RECESSION - Time, Arithmetic, And Other Elementary Subjects Not Well Learned

2007 Blood & Ink Records

Album "Time, Arithmetic, And Other Elementary Subjects Not Well Learned" od mladíčků THE RECESSION přináší muziku o neskutečné energii, která si to švihá kolem bez jakýchkoliv kompromisů. Touto deskou muzikanti světu dokazují, že nejsou jen dalším klonem BOTCH nebo CONVERGE a podle toho se také chovají. Jsou zdravě nasupení, arogantní, sebestřední. To je ovšem jejich ohromná výhoda, protože materiál netrpí újmou přehnaného respektu k vzorům, spíše si razí cestu vlastním názorem.

Jejich neuvěřitelné kompozice v sobě s odzbrojující samozřejmostí přesto spojují hudební vzorce mathcorových experimentátorů BOTCH se současnou post-hardcorovou špinavostí. I přes svou extrémnost a modernost se kapela nepyšní metalovým zvukem jako stovky jiných a jejich sound je především vysoce nervní směsí mathcorových momentů, které se zarývají hluboko do mysli.

Přestože se to zdá neuvěřitelné, na albu "Time, Arithmetic, And Other Elementary Subjects Not Well Learned" je možno se setkat dokonce s momenty, o kterých se dá říci, že jsou melodicky ovoněny, ale to jen tak na okraj, aby se neřeklo. Charakteristickým znamením THE RECESSION je hlavně rychlost a zběsilost a tomu je vše podřízeno. Z hudby lze vycítit i vlivy již neexistujících UPHIL BATTLE, ale možným vodítkem pro všechny může být přirovnání ke špinavějším a syrověji znějícím CONVERGE. Nemám obavy, že jsou rovnocennými partnery zmiňovaným kapelám, ale v dnešní záplavě ničím nevybočujících uskupení rozhodně vyčnívají.

sestava: Braden – bicí, Aaron – kytara, Billy – baskytara, Otto – zpěv, kytara
čas: 29:53
země původu: USA
styl: chaotic hardcore/mathcore
odkaz:

www.myspace.com/therecession

tracklist:
1. Justification for a Roman Holiday
2. The Few Quadriplegics That Learn to Fly
3. Masterpiece Theatre
4. Spearitual
5. These Thoughts Have Wives & I Am Not Married to Them
6. Night Shift
7. Paradigm Shift
8. Reciprocal Determinism: Nothing Reveals No Thing
9. Unslilent
10. The Suicide Bomber Blew Himself up Today

hodnocení: 70 %

ORGONE - The Goliath

2007 vlastní náklad

Americká kapela ORGONE nabízí při svém debutovém představení detailní popis abstraktních příběhů a "The Goliath" tak zaujme hlavně svou konceptuálností. To vše se ale děje za zvuků vysoce technického death metalu s častými experimentálními nádechy sludge, jazzu a hardcoru a jejich ultimátní technický crossover tak představuje slušný přínos do experimentálně laděného metalového ranku.

Prvotina ORGONE, pyšnící se přenádherným obalem, je skutečně velice těžko stylově uchopitelná. Při nahrávání asistoval Doug White, který se v minulosti producentsky podílel na nahrávce PSYOPUS a jeho poselství je na nahrávce "The Goliath" více než patrné. Skladby o délce okolo sedmi minut se tváří velice progresivně a zpočátku mohou působit notně chaotickým dojmem, pokud však do písní proniknete hlouběji, zjistíte, že ve svém nitru skrývají velice atmosférické pozadí. Dramatický příběh začíná písní "Lessons of Mesopotamia (Century of Filth)", v níž můžeme slyšet erupci riffů jako od ISIS a která obsahuje hromadu emocionálních prožitků, vygradovaných prostřednictvím častých rytmických zvratů až do absurdna. Album surfuje na vlně technického death metalu i přívalu silných melodií až do konce, výjimkou je nádherně zasněný instrumentální balzám "Vowelic Drone".

"The Goliath" není soustem ke každodennímu poslechu, ale svým dramatickým nábojem a náladovostí v pravých chvílích učaruje. ORGONE jsou vypravěči, kteří se chtějí podělit se svými hudebními nápady a pokud se rozhodnete jim naslouchat, budete maximálně překvapeni, jak silný příběh se od nich dozvíte.

sestava: Steve Jarrett – kytara, zpěv, klávesy, Christian Senrud – zpěv, Andrew Ransom – baskytara, Justin Wharton – bicí, perkuse, Kent Wilson – cello
čas: 33:01
země původu: USA
styl: technical death metal
odkaz: www.myspace.com/orgoneus
tracklist:
1. Lessons of Mesopotamia (Century of Filth)
2. The Goliath (Drained Trough of Resistance)
3. The Levitating Chandelier
4. Bamboo Cannons (Loaded with Dust)
5. Vowelic Drone
6. Vomited Hyacinths (First Act of Beauty)

hodnocení: 85 %

Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube