Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Mikrorecenze

ASGARD - Zlověstné časy, DEFEATED - V bahnech

ASGARD - Zlověstné časy, DEFEATED - V bahnech

Dva počiny, jež spojuje ledacos - blackmetalový styl, moravský původ, souběžné vydání, stejný label, kytarista Pačess i celkově průměrná či lehce nadprůměrná úroveň.

ASGARD - Zlověstné časy

2010 Panda Music

Brněnský ASGARD zaslouží uznání za vytrvalost, která nenese plody. Přestože skupina existuje již přes dvacet let, za celou tu dlouhou dobu se dočkala jednoho jediného oficiálního alba, jež se teprve letos dožilo svého nástupce. A byť se na blackmetalové scéně o kapele dobře ví, nikdy nebyla považována za nějakého výrazně předního představitele žánru. Proč tomu tak bylo i je, dokládá nový počin, který onu letitou pozici zřejmě nijak nezmění.

Nahrávka je očekávanou porcí tradičního staromilského black metalu, jehož neortodoxní pojetí však dosahuje i drobných odstínů ostatních metalových odnoží. Dominují svižné nářezy, jež charakterizuje kytarová údernost, melodická nevýraznost, kompoziční křečovitost a Horejskův lehce stereotypní řev, díky přesvědčivému studiovému provedení se to však poslouchá vcelku dobře. Oživení přináší tuctová akustická brnkačka "V popelu předků", ale především pozoruhodně tajemná skladba "Mysterium zla", jejíž mrazivě gotický nádech stvrzuje klávesové podloží a nepřítomnost kytar. Méně tradičně zní také "Stříbrná deska I.", kterou však dokreslují další okolnosti.

Specifickou hodnotou alba je totiž samotný Jiří BigBoss Valter, který nejenže cosi kuňká právě v onom songu, ale zejména sepsal veškeré texty, jež prodchnul svou typicky temnou poetikou a smyslem pro koncepčnost. Své životní dílo tímto sice nenapsal, přes výraznou tematickou klišovitost však lze uznat alespoň jeho řemeslně zručné a docela poutavé pojetí. Nicméně i to potvrzuje určitou staromódnost projevu, jenž by před dvaceti lety zaujal, ale dnes je přítěží.

sestava:Mira Horejsek – zpěv, Pačess – kytara, Honza Zbavitel – kytara, Paramba – baskytara, zpěv, Filip Smetana – bicí
produkce: Paramba
studio: Davos, Descent, DejanSSounD
čas: 40:17
země původu: Česká republika
styl: black
odkaz: bandzone.cz/asgard
tracklist:
1. Intro - Kallsward
2. Založení říše
3. Pohár a meč
4. V popelu předků
5. Vzpomínka
6. Zlověstné časy
7. Řeka smrti
8. Mysterium zla
9. Stříbrná deska I.
10. U cíle
11. Stříbrná deska II.

hodnocení: 50 %

DEFEATED - V bahnech

2010 Panda Music

Vyškovský DEFEATED je oproti kolegům služebně mnohem mladší, přesto působí zřetelně vyzrálejším dojmem. Opar čehosi přežilého sice sálá i odtud, naštěstí je však vyvážen vydatnější příměsí tvůrčí přesvědčivosti či melodické nápaditosti. Zvukově, instrumentálně, vokálně i textově suverénní výtvor je vcelku zdařilým základem pro muzikantsky i kompozičně poměrně pestré a členité skladby, v nichž se docela často cosi zajímavého děje, vyvíjí a proměňuje.

Zjevný blackmetalový rámec je přitom dostatečně široký na to, aby jej proplachovaly ostře thrashové pasáže, jakož i drobné zpestřující prvky, například ve skladbě "Jeffrey" překvapující jakési hvízdání či pískání. Schopnost vtipu a nadhledu se nejvíce projevuje texty "Underground" a "Lože vyvrhelovo", když ten druhý podepírají úryvky z pohádky "Hrátky s čertem". Do koncepce alba však bez problémů zapadá i dramatické podání básně Stanislava Kostky Neumanna "Vypučel jsem nad bahna", hudebně dost možná nejpůsobivější položka celého kompletu.

Působí-li něco trochu nadbytečně, jsou to snad jen neustále se opakující zvonkové předěly, plnící roli většiny písňových spojovníků. Jiné rušivé faktory hledat netřeba, drobné rezervy však ještě ano. Přes veškerou producentskou dotaženost je nepochybné, že by se to vše dalo pojmout ještě kreativnějším způsobem, v čemž tedy spočívá výzva pro budoucí počin.

sestava:Štěpán – zpěv, Pačess – kytary, Bubo – baskytara, Michal – bicí
produkce: Pačess
studio: Davos
čas: 41:07
země původu: Česká republika
styl: black
odkaz: bandzone.cz/defeated
tracklist:
1. Ouvertüre
2. Underground
3. Wilbur Whateley
4. Daemona
5. Hadí žena
6. Jeffrey
7. Kosa a testament
8. Na cestě
9. Vypučel jsem nad bahna
10. Lože vyvrhelovo
11. Chmurně naplněný osud teskně truchlícího markraběte W. pochovávajíce sebe sama

hodnocení: 60 %

Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube