Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Mikrorecenze

ISTAPP - Blekinge, DRUDKH - Handful of Stars, NO GUERRA - Ahonikenk

ISTAPP - Blekinge, DRUDKH - Handful of Stars, NO GUERRA - Ahonikenk

V sérii mikrorecenzí bych rád představil méně známé kapely, které jsem objevil na svých toulkách po jihoamerických a ruských blozích, a které mi přinesly opakované hudební potěšení i opětovné zjištění, že kdo hledá, může i najít a být odměněn. Já po těch hodinách hledání rozhodně hudebně odměněn byl a doufám, že taktéž pár čtenářů nabude podobných pocitů po poslechu některé z představených nahrávek.

ISTAPP - Blekinge

2010 Metal Blade

Švédská formace ISTAPP vznikla v roce 2005 a jejím stvořitelem a jediným z původních členů je kytarista, bubeník a zpěvák Fjalar den Horrible. Ten, společně s baskytaristou Ashuckem, se postaral i o nahrávání a mix alba "Blekinge", které bylo vydáno počátkem roku 2010 a je prvním dlouhohrajícím počinem ISTAPP, následující předchozí tři dema a výběrové album.

Hlavními tématy textů jsou zima, temnota a mráz. A vskutku - při poslechu této porce severského melodického black metalu, ve kterém však nechybí vkusně zakomponované prvky dark i power metalu, mě opravdu příjemně mrazilo. Špičkový zvuk nahrávky, precizní instrumentace všech muzikantů, skvělá ukázka toho, jak má vypadat extrémní a přesto "čitelný" a přesně frázovaný vokál, vrstvení zpěvových linek, melodické a přesto dostatečně tvrdé riffy - to vše na této nahrávce naleznete.

Co mě však opravdu srazilo k zemi, byl naprosto dokonalý "čistý" zpěv Fjalara. Ten je sice zastoupen spíše sporadicky, o to více překvapí a nadchne. Třeba refrén (a vlastně i celý refrénový text) čtvrté skladby "I Vantan Pa Den Absoluta Nollpunkten" z hlavy už přes půl roku nemůžu (a taky nechci) vyhnat z hlavy. Většina skladeb se nese ve strhujícím blackovém rytmu, který se mnohdy střídá se střednětempými pasážemi inspirovanými i z jiných metalových ranků. Album rozhodně nenudí, a pakliže máte rádi black metal, ale zároveň chcete pořádnou porci melodií nebo s tímto žánrem začínáte od absolutního bodu mrazu, nemůžete si vybrat lepšího zástupce, než kterým je právě ISTAPP!

sestava: Mordechai von Renvaktar - zpěv, C. Ashuck von Renvaktar - baskytara, Fjalar den Horrible - bicí, kytara, čistý zpěv
produkce: Fjalar a Ashuck
čas: 38:01
země původu: Švédsko
styl: melodic black
odkaz: myspace.com/istapp
tracklist:
1. Vinterriket
2. Koldens Union
3. 1160 (Miovik)
4. I Vantan Pa Den Absoluta Nollpunkten
5. Evig Köld Koncentrerad
6. Sno
7. Fjallhoga Nord
8. Bortgang Af Alvrodul, Ljusets Forfall
9. -
10. Blekinge

hodnocení: 100 %

DRUDKH - Handful of Stars

2010 Season of Mist

DRUDKH tvoří kvarteto muzikantů z Charkova a jejich hudbu naprosto vystihuje rčení "v jednoduchosti je krása". Album "Handful of Stars" je zajímavou směsí na první pohled ne zcela sourodých stylů, a to black metalu a post-rocku, doplněnou o emocionálně podané texty o pohanské historii, slovanství, nezřídka z dílny významného ukrajinského básníka a umělce 19. století, Tarase Ševčenka, jehož texty kapela používá již od svého vzniku v roce 2002.

Zpěv je (jak jsme u kapel z post-sovětských států zvyklí) v rodném jazyce, tedy v ukrajinštině. Zvuk nahrávky bohužel nepatří k těm z nejlepších, přesto mne hudba pohltila svojí atmosférou, náladotvorností a naléhavostí. Stopáž skladeb (kromě minutového intra i závěrečného outra nás čekají jedna dvanáctiminutová a tři devítiminutové skladby) dává dostatečný prostor pro to, aby byl posluchač vtáhnut do jednotlivých kompozic. Samozřejmě - jen pokud bude správně naladěn. Ortodoxnějším blackmetalistům, lačnícím spíše po agresivnějším nekompromisním nářezu a siláckých gestech, toto CD vřele nedoporučuji. Nejvýraznější esencí této nahrávky je totiž vnitřní pocit a hudební emoce, které stylové označení u této nahrávky rozhodně strhávají na stranu post-rocku.

Ve zpěvu občas postřehnete zřetelněji nějaké to povědomé slovíčko - mě ve spojitosti s touto nahrávkou utkvělo v paměti toto: "serdca". Zkušení muzikanti, kteří (kromě bubeníka) jsou mj. i členy blackmetalové skupiny BLOOD OF KINGU, v jejichž textech pro změnu dominují témata z celé východní mytologie, se zřejmě nebáli vytvořit album, vyvěrající z jejich pocitů. A já musím jen konstatovat, že se jim to povedlo skvěle!

sestava: Thurios (Roman Blagih) - zpěv, kytara, Roman Saenko - kytara, Krechet - baskytara, Vlad - bicí, klávesy
produkce: DRUDKH
čas: 41:53
země původu: Ukrajina
styl: black/post rock
odkaz: myspace.com/drudkhofficial
tracklist:
1. Cold Landscapes
2. Downfall of the Epoch
3. Towards the Light
4. Twilight Aureole
5. The Day Will Come
6. Listening to the Silence

hodnocení: 90 %

NO GUERRA - Ahonikenk

2010 Mind Bomb Records

Další hudební tip pochází z Argentiny a je určen zejména těm, kdo mají rádi španělštinu a nechce se jim dlouho čekat na to, až zase SEPULTURA nebo SOULFLY vydají další album. Není nadto procvičit si španělská slovíčka při řádně okořeněné porci jihoamerického thrashcore, zejména v refrénech si nemůžete nezpívat rýmující se "reacción - protección", "positivo - negativo" nebo "evolución - revolución". A protože se jedná o pěkně nasraný a sociálně laděný jihoamerický thrashcore, nechybí ani v těchto končinách v souvislosti s politikou často skloňovaná slovíčka "ilusión" a "corrupción".

O hudbě toho moc napsat nelze. Země původu a styl jasně deklarují, o co na této nahrávce jde. Jenom dodám, že nahrávka disponuje i velmi dobrým zvukem a většina skladeb (nejen kvůli v průměru tříminutové stopáži) vás prostě nenechá vydechnout. A třeba vás album i něčím nečekaně překvapí, jak se to u mě podařilo díky melodickému refrénu páté skladby, která podpořily též nenásilně zakomponovanými syntezátory. Takže: slovníčky do rukou a ...vamos!

sestava: Jair Rodriguez - zpěv, kytara, Diego Ysasmendi - kytara, Sebastian Garcia - kytara, Eky Rodriguez - baskytara, Javier Barrionuevo - bicí
produkce: Javier Casas
studio: Hansen Studios
čas: 31:04
země původu: Argentina
styl: thrash/core
odkaz: myspace.com/noguerramusic
tracklist:
1. Intro
2. En Llamas
3. No Pasaran
4. Somos Fuertes Somos Mas
5. Proponen Poner El Mundo a Sus Pies
6. No Se puede Olvidar
7. Incendio Del Poder
8. Amor Destroy
9. Fuerza Activa
10. Violencia En Tu Mente
11. Marginacion

hodnocení: 90 %

Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Top články

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

07.03.16 | 11086x

HELLOWEEN, GOTTHARD

HELLOWEEN, GOTTHARD

23.02.16 | 10328x

AVANTASIA

AVANTASIA

21.03.16 | 10120x

MAU MAUS - Fear No Evil

MAU MAUS - Fear No Evil

23.04.16 | 10055x

SCORPIONS

SCORPIONS

28.02.16 | 9802x

Night of Wolves

Night of Wolves

23.04.16 | 9079x

Tattoo Convention 2016

Tattoo Convention 2016

24.05.16 | 8921x

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

08.07.16 | 8719x

Aerodrome festival 2016

Aerodrome festival 2016

18.06.16 | 8540x

LUCIE

LUCIE

03.07.16 | 8004x

Více

Nejnovější diskuze

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

X-CORE - In Hell

Jirka anonym
08.07.17 | 12:24:36

BATHORY

venca anonym
04.07.17 | 17:39:28

CHILDREN OF BODOM - I Worship Chaos

Radim anonym
30.05.17 | 14:39:42

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube