Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Mikrorecenze

SKLEPMASTER - The Unforgiven Sin, CORPOSANT - My Hard Reborn, PANYCHIDA - Woodland Journey

SKLEPMASTER - The Unforgiven Sin, CORPOSANT - My Hard Reborn, PANYCHIDA - Woodland Journey

Kromě toho, že v roce 2011 vyšla na tuzemské metalové scéně spousta zajímavých řadových alb, objevilo se i několik pozoruhodných EP. Vybral jsem tedy tři z těch, která mě zaujala nejvíce. Ve dvou případech jde o zatím poměrně neznámé spolky, které na svůj oficiální debut teprve čekají, ale již nyní si zaslouží zvýšenou pozornost. Třetí jméno je u nás naopak již poměrně zavedeným a uznávaným pojmem.

SKLEPMASTER – The Unforgiven Sin

EP
2011 vlastní náklad

Opavští SKLEPMASTER se na scéně pohybují od roku 2007 a jejich vtipný název je, jak se můžeme dočíst na BandZone profilu, odvozen od oblíbeného nápoje členů kapely hojně konzumovaném při zkouškách. Pánové za sebou mají již dvě demonahrávky a aktuální počin "The Unforgiven Sin" vyšel jako šestiskladbové EP.

Spolek se prezentuje překvapivě nápaditým melodickým death metalem, který upomene na starší počiny pionýrů tohoto žánru IN FLAMES či DARK TRANQUILLITY. Instrumentálně vytříbený materiál nemá tendence nudit, najdeme zde skvělá kytarová sóla, lehké přesahy do thrash metalu, potemnělou atmosféru, citlivě zakomponované samply a nahrávka se navíc pyšní dobře čitelným zvukem, který nepostrádá správné "koule". Zaujme i fakt, že jde textově o postapokalyptické koncepční dílko, jehož děj určitě stojí za bližší prozkoumání.

Jako jednoznačná nevýhoda se naopak jeví výrazová archaičnost a absence originálnějšího výrazu, což kapele body ubírá. Ještě před nějakými deseti až patnácti lety bychom mohli mluvit o malé senzaci na tuzemské scéně, nyní je to už "jen" solidní nadprůměr, který se bohužel ničím zvlášť nevymyká. Na druhou stranu zde cítím vzhledem k instrumentálním schopnostem a skladatelské nápaditosti nemalý potenciál a pánové mohou do budoucna jedině příjemně překvapit.

sestava: Štěpán "Faki" Janík – zpěv, baskytara, Ondřej "Scyther" Šebestík – kytary, doprovodný zpěv, Roman "Vader" Hafera – kytary, Otakar "Oťas" Sekl – bicí; hosté: Lukáš Vích – programování, Martin Linda – programování
čas: 21:19
země původu: Česká republika
styl: melodic death
odkaz: www.sklepmaster.cz
tracklist:
1. Prologue
2. Vengeance from Stars
3. Natural Instinct
4. We Are Damnation
5. Devil In My Face
6. Epilogue

hodnocení: 65 %

CORPOSANT – My Hard Reborn

EP
2011 vlastní náklad

Brněnská sebranka CORPOSANT je na naší scéně dalším relativně neznámým jménem. Kapela vznikla roku 2005, dodnes působí ve stejném složení a stejně jako SKLEPMASTER má na svém kontě dvě demonahrávky a čerstvě i aktuální EP nesoucí název "My Hard Reborn".

Pánové se prezentují velmi výživnou směsí moderního technického metalu, math-coru, progresivního rocku a djentu, neustále překvapují rytmickými změnami, instrumentální vytříbeností a především výraznou skladatelskou potencí, díky které se vám jinak relativně komplikovaně strukturovaný materiál rychle zaryje pod kůži. Brutální technické smrště stojí v kontrastu k melancholičtějším vyklidněným pasážím, střídání řevu a čistých vokálů je rovněž velmi nápadité a zpěváci své party zvládají fenomenálně. Nahrávka vás navíc nenechá ve štychu ani po několikerém poslechu a nabízí dostatek prostoru pro postupné sbližování a objevování, které bude po zásluze odměněno. Parádní a plně profesionální zvuk a produkci zajistil precizní Staňa Valášek, který ve svém studiu Šopa dokáže interpretům zprostředkovat skutečně přiléhavý a zároveň světový sound.

Pokud má být "My Hard Reborn" předzvěstí blížícího se debutu, čeká nás zřejmě pořádný masakr. CORPOSANT totiž můžeme mezi tuzemskou metalovou elitu počítat již nyní. Jejich tvorba nepostrádá vysokou instrumentální zručnost, o které vás kapela rozhodně ani chvíli nenechá na pochybách, výrazovou aktuálnost a progresi a navíc si dokázala vybudovat poměrně originální ksicht. Pokud pánům jejich ambicióznost a nasazení vydrží, určitě o nich v budoucnu ještě hodně uslyšíme…

sestava: Jakub Adámek – zpěv, Roman Fianta - kytara, zpěv, Václav Zima - kytara, zpěv, Jiří Xaver - baskytara, zpěv, Jiří Grummich - bicí
čas: 25:54
země původu: Česká republika
styl: progressive/math/djent
odkaz: bandzone.cz/corposant
tracklist:
1. Despatch
2. C.O.R.P.O.S.A.N.T.
3. Payments To Life
4. My Hard Reborn
5. 54453526134
6. Woken Up
7. In Vadis Anus

hodnocení: 85 %

PANYCHIDA – Woodland Journey

EP
2011 vlastní náklad

Plzeňskou PANYCHIDU osobně považuji za jeden z mála opravdu kvalitních českých black metalových spolků. Kapela vznikla roku 2004, má za sebou již dvě řadové desky vydané u německého labelu Folter Records a dokázala se uspokojivě vypořádat i s odchodem spoluzakladatele a původního zpěváka G.H.M.. Aktuální EP "Woodland Journey" vyšlo coby příloha magazínu Pařát.

Ačkoliv stopáž tohoto počinu dosahuje délky plnohodnotného alba, na dvanáctiskladbové hrací ploše nalezneme jen tři zbrusu nové kousky. Ty si drží vysoko nastavenou kvalitativní laťku, navazují na dosavadní tvorbu PANYCHIDY a nesou se v pagan black metalovém duchu s folkovými prvky. V "Rodu Havrana" můžeme zaslechnout prvního zajímavého hosta, kterým je Hoest z norského one-man projektu TAAKE, ačkoliv nelze říct, že by jeho přínos byl jakkoliv znatelný. Následují dvě starší přearanžované pecky, kterým nový kabátek určitě sluší a druhá z nich je navíc nově nazpívána ve staroslověnštině. Poněkud mi naopak unikl smysl zařazení titulní skladby z poslední řadovky "Moon, Forest, Blinding Snow" i s jejím intrem "Kračunŭ" v nezměněné podobě. Zajímavým kouskem je česká verze "The Story ( … of a Murderer)" ze stejného počinu, zde pojmenovaná "Báchorka". Pokud mám být ale upřímný, anglická verze mě oslovila určitě více a osobně mám pocit, že čeština klukům celkově příliš nesedne. Jako překvapivě padnoucí se však ukázal cover od německých heavy metalových veteránů RUNNING WILD "Black Wings Of Death", který se opravdu povedl, byť i ten už jsme mohli zaslechnout na posledním albu. Druhá předělávka pak vzdává hold tuzemským black metalovým průkopníkům TÖRR, od kterých zazní píseň "Posedlá" z legendárního debutu "Armageddon". Exkluzivitu tomuto kousku dodává hostování Daniela "Šakala" Švarce, který je na tomto dnes už kultovním počinu zvěčněn coby kytarista. Závěr patří dvěma živým kouskům z debutu nahraných na festivalu Phantoms Of Pilsen.

"Woodland Journey" určitě zpříjemní čekání na novou desku kapely, nabídne velmi různorodý materiál a potěší především její skalní fanoušky. Jelikož jde o formát EP, jdou tentokrát stranou námitky ohledně dramaturgické neuspořádanosti.

sestava: Vlčák – zpěv, Sinneral – kytary, klávesy, Honza V. – kytary, Talič – baskytara, doprovodný zpěv, Honza K. – bicí
čas: 50:38
země původu: Česká republika
styl: pagan/folk/black
odkaz: www.panychida.com
tracklist:
1. Three Pillars
2. Rod Havrana
3. Return from the Woodland Journey
4. The Place He's Coming from
5. Podŭ světomĭ dzvězdŭ
6. Kračunŭ
7. Moon, Forest, Blinding Snow
8. Báchorka
9. Black Wings of Death
10. Posedlá
11. Running out of Rules
12. Beneath the Gate of Sempiternal Bliss

hodnocení: 70 %

Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube