Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Mikrorecenze

HEAVEN SHALL BURN - Veto, NEAERA - Ours Is The Storm, WE BUTTER THE BREAD WITH BUTTER - Goldkinder

HEAVEN SHALL BURN - Veto, NEAERA - Ours Is The Storm, WE BUTTER THE BREAD WITH BUTTER - Goldkinder

Metalcore je pojem, který slouží často jen jako příměr nudné a komerční muziky, trendy směřované na mladé, nenáročné publikum. Pokud se jedná ještě o metalcore od našich západních sousedů, jsou tyto formulace často podpořeny i opravdu reálným základem. V tomto žánru obecně je velice těžké přijít s něčím novým a zajímavým, potažmo nenudit stálým opakováním toho samého. Z mého pohledu tvořily a tvoří následující tři německé kapely čestnou výjimku, ovšem každá z nich míří zcela jiným směrem, rozvíjejíc svoji stylovou variantu metalcoru. Často jsou do této škatulky řazeny už jen ze setrvačnosti a v rámci proma. Všechny skupiny vydaly v loňském roce CD a já jsem se nakonec rozhodl je shrnout v jednotlivých minirecenzích.

HEAVEN SHALL BURN - Veto

2013 Century Media

Ve svých prapočátcích začali HEAVEN SHALL BURN v podstatě na klasickém metalcoru hrubšího vyznění. Postupem času přibývalo invence, klasických metalových postupů a ubývalo corových vlivů. Dvě famózní desky "Invictus" a "Iconoclast" se vezly již na většinové vlně melodického death metalu, jak vystřiženého z pravé švédské školy.

Novinka plynule navazuje a první song "Godiva" dává najevo, že na nějaké trendy a holubičí zpěvy se opět hrát nebude. Přímočarý, tvrdý a zároveň nadmíru chytlavý začátek. Kapela disponuje skvělou technikou a citem pro mohutné a klenuté melodie. V první polovině alba dojde i na opravdové hity "Hunters Will Be Hunted" a "Fallen", kde emoce tečou proudem. A to bez jakéhokoliv použití čistého zpěvu. Vokalista Marcus Bischoff ovládá mohutný, čitelný a skvěle proměnlivý growling na sto způsobů. Chvílemi dokonce jako bych slyšel staré AT THE GATES.

Kromě povedeného coveru BLIND GUARDIAN "Vallhalla", stojí za zmínku ještě neurotická "Die Stürme Rufen Dich" ve které dojde i na trochu skvěle využitých kláves. Doplněno neklišovitými texty (chlapci praktikují vegaství a angažují se i v jiných společenských tématech), překrásným obalem a mohutným zvukem. Minulá dvě alba šla sice v tomto směru ještě dále, používajíc různé elektronické zvuky, samply a klávesy, ale "Veto" představuje rozhodně velice dobrou nahrávku, která nemůže žánrového příznivce (ale i nezaujatého fanouška) zklamat. Sečteno podtrženo, dílo plná skvělého melodického death metalu, co opravdu stojí za poslech.

sestava: Marcus Bischoff - zpěv, Eric Bischoff - baskytara, Alexander Dietz - kytara, Maik Weichert - kytara, Matthias Voigt - bicí
produkce: Alexander Dietz
čas: 49:02
země původu: Německo
styl: metalcore/melodic death metal
odkaz: www.heavenshallburn.com
tracklist:
1. Godiva
2. Land of the Upright Ones
3. Die Stürme rufen dich
4. Fallen
5. Hunters Will Be Hunted
6. You Will Be Godless
7. Valhalla (BLIND GUARDIAN cover)
8. Antagonized
9. Like Gods Among Mortals
10. 53 Nations
11. Beyond Redemption

hodnocení: 80 %

NEAERA - Ours Is The Storm

2013 Metal Blade Records

S kapelou NEAERA jsem přišel do kontaktu při vydání jejich třetí desky "Armamentarium". Už tehdy se mi zamlouvala kombinace metalcoru s tučnými deathovými riffy, a s velice zajímavým projevem zpěváka. Totálně odstřelen jsem se cítil po desce následující "Forging The Eclipse", kde došlo, krom deathu, i na lehký závan blackových kytar, nádherné melodie a zdrcující rychlost. Dodnes jedna z mých nejoblíbenějších desek.

Aktuální počin se nese v obdobném duchu. Jako vzorová skladba může posloužit vypalovačka "Ours Is The Storm". Zběsilou rychlost bicích střídají hluboko dolující šestistrunky a nade vším ční klenutý a náležitě se zarývající refrén. Samostatnou kapitolou je zpěvák Benjamin s neuvěřitelným rozsahem, od klasického řvaní, přes basový growling, až po ječivé polohy, které evokují hlas Daniho Filtha. "Ascent To Chaos" hnaná brutálním blast beatem a ječákem, pochmurná "Black Tomb" a pomalejší "My Night Is Starless" zase ukazují velkou variabilitu seskupení. Způsob a lehkost, s jakou NEAERA plynule přechází mezi jednotlivými složkami své hudby, si zaslouží ocenění. Když pak nad údernou slokou zazní zajímavý refrén, doplněný chytlavou kytarovou vyhrávkou ("Through Treacherous Flames"), není moc co kritizovat. Snad jen trochu stereotypní "temné" texty.

Současná NEAERA nepředstavuje metalcore v klasickém slova smyslu, spíš se jedná o nadmíru povedený hybrid tvrdě metalových žánrů. Bez kýče, bez patosu, ve vysokém tempu, se skvělými melodiemi a variabilním vokálem. Další vynikající deska partičky z Münsteru.

sestava: Benjamin Hilleke - zpěv, Benjamin Donath - baskytara, Stefan Keller - kytara, Tobias Buck - kytara, Sebastian Heldt - bicí
produkce: Alexander Dietz
čas: 44:28
země původu: Německo
styl: melodic death metal
odkaz: facebook.com/neaeraofficial
tracklist:
1. The Deafening
2. Ours Is the Storm
3. Decolonize the Mind
4. Through Treacherous Flames
5. Ascend to Chaos
6. Walk With Fire
7. My Night Is Starless
8. Black Tomb
9. Between Us and Annihilation
10. Slaying the Wolf Within
11. Back to the Soul
12. Guardian of Ashes

hodnocení: 80 %

WE BUTTER THE BREAD WITH BUTTER - Goldkinder

2013 Independent Records

Kapela s opravdu originálním "nablblým" názvem a elektronickým pojetím muziky. Původně duo, se rozrostlo na plnohodnotnou sestavu a v srpnu roku 2013 vydalo třetí studiovou desku. Jistý rozdíl se dá zaslechnout okamžitě. Ubylo původního deathoru na téměř neznatelné minimum, ubylo ale i elektroniky a ujetých šíleností z druhého alba a trochu přibylo rockovějších kytar a jejich melodií. Paradoxně došlo k ještě většímu zjednodušení a zpřístupnění tvorby kapely (většinou to bývá naopak, úbytek samplovaných pazvuků jde ruku v ruce s narůstající tvrdostí). Ale WBTBWB rozhodně nesázejí na návrat ke svým death-core začátkům. Šanci vzniknout díky tomu dostal mix melodického metalcoru, rocku, elektronických ploch a tvrdého vokálu. Na jednu stranu posun vpřep, ale musím i spravedlivě uznat, že dvojka působila šíleněji a tím pádem i o dost více originálněji.

Mezi největší hity na nahrávce patří určitě: "Alles Was Ich Will", "Ohne Herz", nebo "Meine Brille". Převážně německy zpívané texty rozhodně přidávají na zvláštnosti a atraktivitě, i když němčina zrovna nepatří mezi zpěvné jazyky. Vím, že umístit tuto sebranku do jednoho článku spolu s HEAVEN SHALL BURN může leckoho naštvat. Nepopírám, že deska má relativně dost mezery, celá druhá polovina postrádá lehkost a nápady se začíná šetřit. Ovšem jako nekomplikovaný, primárně zábavný a chytlavý materiál funguje "Goldkinder" stále slušně. WE BUTTER THE BREAD WITH BUTTER natočili solidní, nekonfliktní, veselou, chytlavou kolekci, která hlavně v první části pobaví nápaditou elektronikou, hopsavými pasážemi a muzikou na první signální. Velké umění ani kdovíjaké dušvní obohacení za "Goldkinder" nehledejme, ale do auta nebo na párty ideální.

sestava: Paul Bartzsch — zpěv, Marcel "Marci" Neumann — kytara, klávesy, programování, Maximilian Pauly Saux — baskytara, Can Özgünsür — bicí, klávesy
produkce: WE BUTTER THE BREAD WITH BUTTER
čas: 51:03
země původu: Německo
styl: metalcore/electro/pop
odkaz: facebook.com/WBTBWBofficial
tracklist:
1. Alles Was Ich Will
2. Meine Brille
3. Pyroman & Astronaut
4. Ohne Herz
5. Super Heiß Ins Trommelfell (S.H.I.T.)
6. Viva Mariposa
7. Fall
8. Mayday Mayday
9. Makellos
10. Das Uhrwerk
11. Krieg Aus Gold
12. Psycho
13. Kind Im Brunnen

hodnocení: 60 %

Diskuze

Cekem příspěvků: 5

NeaeraMeresz02.11.14 | 16:41:19
Meresz21.03.14 | 14:29:52
Ivoš Otcovský...21.03.14 | 15:37:34
Meresz21.03.14 | 19:38:37
Ivoš Otcovský...21.03.14 | 21:42:12

Nejnovější diskuze

ETHEREAL PANDEMONIUM - Lost'N'Sound

Tomas anonym
10.02.17 | 09:56:59

MECHINA - Acheron

Jakub anonym
14.12.16 | 19:49:46

JOHN FRUSCIANTE - The Empyrean

pavel anonym
01.12.16 | 18:30:06

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
20.10.16 | 21:45:34

Aerodrome festival 2016

Hulvat anonym
20.10.16 | 15:49:39

Aerodrome festival 2016

Avram anonym
19.10.16 | 12:35:02

Aerodrome festival 2016

Banán anonym
09.10.16 | 09:33:42

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
30.09.16 | 22:43:18

Ian Glasper - The Day the Country Died: A History...

Darker anonym
30.09.16 | 08:10:43

Aerodrome festival 2016

Štěpán Šimek
29.09.16 | 08:40:48

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube