Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

INSANIA - Trans-Mystic Anarchy

INSANIA - Trans-Mystic Anarchy

2001 Redblack Productions

Když jsem toto album poprvé vkládal do svého CD přehrávače, přistupoval jsem k němu spíše s rozpačitými pocity. Jednak proto, že jsem tvorbě brněnské legendě UG scény INSANIA do této desky téměř vůbec nevěnoval pozornost (já vím ostuda a to jsem prosím pěkně také z Brna) a jednak proto, že když už jsem od ní něco slyšel (převážně na živo), nezařadil jsem si ji do své soukromé škatulky: oblíbené. Předem jsem tedy už nějak počítal s hodnocením spíše z té spodní poloviny naší procentuelní stupnice (což se mnohým z vás určitě musí zdát nepochopitelné, ne-li přímo rouhání)… Ale přes počáteční skepsi musím přiznat, že mě toto dílko celkem dostalo.

V první řadě bych chtěl upozornit že INSANIA je především ďábelská nadsázka a recese, dělající si prdel ze všeho a všech, kteří si o to koledují. Nic jim není "svaté" (Bůh, Satan ani Emma Destinová), rouhají se, vysmívají, provokují a to vše tak sympatickým a originálním způsobem, že tomu prostě nelze odolat.

Přestože bývá zvykem napsat první něco o hudbě a pak se věnovat textům, já zvolím postup opačný, protože právě lyrika je to, co mě na Trans-Mystic nejvíce dostalo. Poly je bezesporu jeden z nejtalentovanějších textařů dnešní UG scény (o té komerční se nemá cenu ani zmiňovat), protože to co vymyslel a sepsal je prostě jedním slovem úchvatné. S tak originálními, vtipnými, provokativními, absurdními (a nevím co ještě) texty se člověk v dnešní době opravdu moc často nesetká, nemluvě o tom že sice pekelně pobaví, ale protočí i nejeden mozkový závit. Většinou si berou na mušku "hodnoty" jako Bůh, Satan, víra (které nemilosrdně bombardují), ale nechybí i seriózní, řekněme melancholické texty ("Blue Silent Spell", "Za nebem"), či dokonce jedna """milostná""" ("Kill Me Before I Kill You"). Vše je napsáno za použití opravdu skvostných jazykových obratů a postupů a s takovou lehkostí, ironií a zdravým nadhledem, že se textová složka alba stává skutečně labužnickou záležitostí. Všechny jsou navíc uvedeny jak v jazyce rodném, tak anglickém (v tomto je jich na albu zpíváno o krapítek víc) a překlad je samozřejmě perfektní (alespoň co dokážu se svými jazykovými schopnosti poznat), což se ale od profesionálního překladatele dá očekávat.

Co se týká hudby, tak to bude o něco složitější, protože zařadit tuhle grupu do nějaké škatulky, je asi něco jako rvát CD do disketové mechaniky. Pro takový formát, jakým INSANIE určitě je, už prostě běžně zavedené škatulky nestačí. Proč je do nich ale také rvát, že? Říkejme tomu třeba Astrální hardcore (jak se sami nazývají), ale to je stejně tak výstižné, jako nicneříkající. Hudba na Trans-Mystic je především velmi chytlavá (nečti podbízivá!), ale také rozmanitá, takže se dočkáme nejen typických "našlápnutých" songů ("Chaos! Oheň! Žár! Bouře!", "Hell Knows Who We Are"), ale třeba i balady ("Za nebem"), instrumentálky na bicí ("Moribayassa") či prostodivných úletů typu "Hádka mollového a durového počítače na palubě vesmírného korábu" či naprosto nejujetější "Soulož elektrické kytary s Emou Destinovou". Moji osobní favorité jsou "Rouhání je pro nás evergreen" a "S námi proti nám" - duet Polyho s Hankou Nogolovou (FORGOTTEN SILENCE). Zítra to však můžou být úplně jiné dva, protože nepovedený song na tomto není snad ani jeden. Celé trio muzikantů (Poly, Black Drum, Klíma) už je za ta léta natolik sehrané, že se jim nedá prakticky nic vytknout. Ani tak zvuku, který je vynikající určitě nejen díky osvědčenému Dodu Doležalovi, ale také mixu v L.A.

Vše je zabaleno v propacovaném a vtipném bookletu, ve kterém samozřejmě nechybí ani texty v obou jazykových verzích. A jako třešnička na stromě se na albu nachází ještě 4 klipy (průřez z celé tvorby) a kompletní HTML stránky s tunou informací.

Podtrženo, sečteno, Trans-Mystic Anarchy je jedno z nepovedenějších, ale především nejoriginálnějších alb, jaké jsem měl v poslední době možnost a čest poslouchat. A to jsem tomu, já blbec, původně chtěl dát 40%…

sestava: [Poly (kytara, psychotenor) + Black Drum (bicí) + Klíma (baskytara)]3 = 1N54N14 = INSANIA®hosté: Hanka Nogolová - vocals, Tubabu - West African rhythms, Gabriellah - chorus, Ema Destinová
produkce: Miloš "Dodo" Doležal
studio: Hacienda
čas: 51:09
země původu: Česká republika
styl: astrální hardcore
odkaz: www.insania.freemusic.cz
tracklist:
1. Hell Knows Who We Are
2. The Lunar Priestess an the King of Sun
3. Rouhání je pro nás evergreen (Zabuším na bránu pekelnou)
4. S námi proti nám (Vesmír je náš dvojí agent)
5. Hádka mollového a durového počítače na palubě vesmírného korábu
6. Vražda ve staré hvězdárně
7. Heretical Anarchy is Perfect Therapy
8. Za nebem
9. Chaos! Oheň! Žár! Bouře! (Ticho je smrt)
10. Moribayassa
11. Aleluja
12 Mother Theresa & Faust
13. Blue Silent Spell
14. Kill Me Before I Kill You (love song)
15. Yesternight
16. Soulož elektrické kytary s Emou Destinnovou

Hodnocení

autor:

85 %

čtenáři:

83 %

hodnotilo: 31


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Související články

Zobrazit více

Zobrazit méně

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube