Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

BURZUM - Filosofem

BURZUM - Filosofem

1995 Misanthropy

Jen málo lidí v black metalové scéně má natolik kontroverzní pověst a pohnutou minulost jako Varg Vikernes, ale asi tak stejný počet lidí dokáže na scéně vytvořit natolik nezapomenutelná díla. O Vargovi samotném se tu snad ani nebudu moc rozepisovat, protože ho každej beztak zná, a kdo ne, tak vězte, že se nejedná o úctyhodnou osobu.

O čtvrtém albu - "Filosofem" - a stejně tak o "kapele" samotné, se dá říci, že ho posluchači buďto milují, nebo nesnáší. Já naštěstí (?) patřím k té první polovině a osobně mám tenhle kousek nejraději.

Kdo to neslyšel, asi težko pochopí o čem mluvím, ale "Filosofem" není o hudbě, ale o atmosféře, která je skutečně velmi Temná, Depresevní, Úzkostlivá. Varg asi nebude dvakrát optimista a z nahrávky je to slyšet. Už při prvních tónech se posluchač ponoří do tak neprosto depresivní a beznadějné nálady (někdo možná nenávistné), že neví o světě*, ale nenajde sílu stisknout tlačítko ? (stop). Proč ale taky, když je hudba tolik uchvacující. Na první poslech mě sice připadala velmi disharmonická, bez melodie, navíc s přišerným zvukem, kterej zní, jako by se nahrávalo na dvojče přes jedny dveře. Jenže tohle všechno je úmýsl. Když jsem si dal práci, našel jsem ty utopené kytarové rify, které se v několika vrstvách překrývají (ale nebijí se navzájem), našel jsem ty minimalisticky (ale vhodně) použité klávesy, bicí někdě v dálce i toho Varga, kterej zpívá, jako by prožíval poslední chvilky nejtežšího martyria. Teď to možná bude znít jako klišé, ale k téhle desce se věta "O tomhle se prostě opravdu nedá psát, ale musí se to slyšet" mimořádně hodí.

Textově je album opravdu povedené. Respektive texty, co Vikernes zpívá, jsou celkem krátké, ale v bookletu je k nim uveden ještě dlouhý a zajímavý příběh. Teda alespoň v tom mém, protože CD vyšlo v několika edicích. Já mám doma tu germánskou limitovanou (digipak), která obsahuje 6 skladeb.

K těm skladbám. Jedna věc mi na desce vadí. Délka sice přesahuje hodinu, ale prostředky, jimiž je tomu docíleno, jsou diskutabilní. Například song #5 je více jak 25 minutová ambientní klávesovka, která sice dokáže navodit příjemnou hypnotickou náladu, jindy však i nudu, neřkuli přímo spánek. Ty klávesy samotné jsou použité na můj vkus až příliš minimalisticky. Pak tu máme skladby "Gebrechlichkeit I" a " Gebrechlichkeit II" (na albu čtyřka a šestka), které jsou identické, s tím rozdílem, že v jedné Varg skřepčí a v druhé ne. To mi připádá celkem zbytečné.

Ale co, beztak "Filosofem " považuji za naprosto uchvatné album a přestože by se Vargovi možná víc libilo hodnocení 88, já musím dát za 100.

*Kamarád mi nedávno vyprávěl, že ho při poslechu této desky málem srazilo auto, protože se do hudby příliš zahloubal a když se probral, zjistil, že stojí uprostřed křižovatky v plném provozu. No, takže asi tak.

sestava: Varg Vikernes
čas: 64:36 
země původu: Norsko
styl: black
tracklist:
1. Dunkelheit
2. Jesus' Tod
3. Erblicket die Töchter des Firmaments
4. Gebrechlichkeit .I.
5. Rundgang um die transzendentale Säule der Singularität
6. Gebrechlichkeit .II.

Hodnocení

autor:

100 %

čtenáři:

77 %

hodnotilo: 91


Diskuze

Cekem příspěvků: 11

stribog17.07.09 | 09:04:33
Allegor26.05.09 | 06:53:22
Miroslav Med26.05.09 | 07:41:43
anonim13.02.10 | 23:10:50
Allegor14.02.10 | 16:57:44
Allegor26.05.09 | 10:56:19
Miroslav Med26.05.09 | 11:10:25
Allegor26.05.09 | 11:31:37
Saha26.05.09 | 09:02:24
Beze slovGormukh12.11.07 | 14:16:57
Beze slovAllegor12.11.07 | 15:30:35

Související články

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube