Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

MASTER'S HAMMER - Jilemnický okultista

MASTER'S HAMMER - Jilemnický okultista

1992 Osmose productions

Legendární veledílo "Jilemnický okultista" neméně legendárních průkopníků české black metalové scény MASTER'S HAMMER snad netřeba představovat nikomu, kdo má byť jen základní rozhled, co se tohoto hudebního žánru týče. Pakliže však ještě existují tací, kdo snad neměli tu možnost spoznati se blíže s touto deskou, nechť se pustí do čtení následujících řádků. Jenom bych chtěl upozornit, že psát recenzi (resp. kritizovat) bude asi velmi těžké, protože tato deska je dle mého názoru prosta chyb...

Píše se rok 1913. Do malebného kraje v podhůří Krkonošských vrchů, zvaného to Riegrova stezka, přichází v podzimním období student, okultista a dobrodruh v jedné osobě - Atrament, aby zde poznal svou osudovou lásku Kalamarii, dostal se do křížku s falešným hejtmanem, naučil něčemu novému co se spiritismu týče a v neposlední řadě i pozřel nějaké alkoholické speciality...

Tak by se v kostce dal shrnout příběh, jenž je náplní hudební nahrávky zvané "Jilemnický okultista". Tato deska je totiž prakticky vzato operetou, což už je sám o sobě fakt v black metalu v pravdě nevídány. Toto opravdu rozmanité dění se zrodilo v hlavě "génia" Františka Štorma při alkoholických toulkách právě Riegrovou stezkou. S realitou má sice společného jenom onu stezku, ale to nijak neznamená, že by to bylo vyprávění jakkoliv nudné.

Veškeré postavy, a že jich je požehnaně, si odzpíval Franta sám a to opět velmi svébytným vokálním projevem. Interesantní je fakt, že Štrom má v rukávu pro každou postavu schovaný jiný hlasový výraz, takže se dočkáme třeba i ráčkujícího krákorání, nebo black metalově skřehotající slečny.

Hudebně je album podobné předchozímu Rituálu, což znamená atmosferický a melodický black metal s nádechem staré školy (aby také ne, když to stará škola je). Daleko větší prostor tu mají klávesy, což byl v roce 1993 určitě odvážný fakt. Melodie často odpovídají dění v příběhu, takže pokud se třeba zrovna nějaká postava rozčiluje, tempo zrychlí a podobně. Hudba opět vyniká množstvím nápadů a originálních postupů, že se prostě nedá oposlouchat.

Myslím, že ani není třeba potřeba dodávat více, protože každý nejlépe učiní, když si tuto desku někde jakkoliv sežene a poslechne, protože popsat ji nezvládnu ani za pomocí tisíce slov.

Jenom nějak stále nemůžu uvěřit, že příští rok už tomu bude 10 let, co tento počin spatřil světlo světa. Tato deska je prostě neodolatelná při každém poslechu a jenom dokazuje, proč byli MASTER'S HAMMER ve svých časech natolik slavní. Bohužel již tato legenda není mezi námi a já se neskonale nešťasten nad jejich ztrátou, stále dokola utápím v geniálních tónech tohoto počinu.

sestava: Storm -zpěv, kytara, Necrocock - kytara, Monster - baskytara, Valenta - bicí, Silenthell - tympány, Vlasta Voral - klávesy
produkce: MASTER'S HAMMER
studio: Ivories
čas: 50:54
země původu: Česká republika
styl: black
odkaz: sweb.cz/masters.hammer
tracklist:
1. Overture
2. Mezi Kopci Cesta Je Klikatá...
3. Já Nechci Mnoho Trápiti...
4. Kol Prostíra Se Temný Les...
5. Ten Dvanácterák Zmizel V Houští...
6. Můj Hejtmane...
7. Já Mizérií Osudu Jsem Pronásledován...
8. Ach Pane Vzácný...
9. Že Vše Jen Podle Mého Přani...
10. Sláva, Sláva, Sláva, Pane Hejtmane!
11. Suchardův Dům (V Nové Pace)

Hodnocení

autor:

100 %

čtenáři:

89 %

hodnotilo: 126


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Související články

Zobrazit více

Zobrazit méně

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube