Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

MASTER'S HAMMER - Ritual

MASTER'S HAMMER - Ritual

1991 Monitor

Tak, touhle recenzí si konečně smažu jeden můj osobní vroubek, protože nemít na ABYSSu recenzi alba od mé nejoblíbenější kapely je prostě neodpustitelné. Určitě ale se mnou budete souhlasti, že takový klenot si své místo tady rozhodně zaslouží.

Je těžké proklínat
co již dávno prokleto
nelze nic napravit
když sémě zla již dávno zaseto!

Pro ty, kdo MASTER'S HAMMER neznají (a poslední dobou zjišťuji, že takových je překvapivě mnoho) bych letmo zabrousil do historie. Kapelu můžeme prakticky považovat za průkopníky black metalu v naší otčině, protože vznikla v roce 1987, tedy době, kdy black metal byl ještě v plenkách. Po třech demosnímcích vydávají své debutní album "Ritual", kterého se u Monitoru prodalo 30.000 (!) kousků a to album později vyšlo ještě v reedici u Francouzských Osmose productions, což nám dohromady dává velmi úctyhodnou cifru. O dva roky později přichází s kongeniálním albem "Jilemnický okultista", které mělo sice už menší úspěch, ale rozhodně ne zanedbatelný. MASTER'S HAMMER se dokonce proslavili v zahraničí více než u nás a rozhodně ji můžeme nazývat nejznámější českou kapelou, co se sektoru vně našich hranic týče. Velký úspěch je samozřejmě už usídlení se ve stáji Osmose (mj. MARDUK, IMMORTAL), především proto, že kapela zpívá ve svém rodném jazyce. Po okultistovi kapela stagnuje až do roku 1996, aby se "předvedla" se svým propadákem "Šlágry". Tímto albem také můžeme uzavřít celou kapitolu této legendy, protože téhož roku se kapela (ze které už vlastně zbylo jenom torzo Franta Štorm a Vlastimil Voral) bohužel rozpadá.

Odporné symboly svatého těla
sveřepé pohledy oběšenců
z jejich sádla jsou uhnětena
tisíce nožů vyrývá znamení!

Tak o čem tedy je vlastně jejich debut Ritual? Hudebně se to dá nazývat snad i symfonickým black metalem, ale rozhodně nic ve stylu módního pojetí tohoto stylu, tak jak to bývá poslední dobou zvykem. Kdepak. Hudba je velmi temná a syrová a to "velmi" jsem měl radši napsat velkými písmeny. Kapela o sobě v mnoha rozhovorech ráda prohlašovala, že vlastně vůbec neumí hrát a celý ten humbuk okolo MASTER'S HAMMER byla jenom jedna velká chlastačka. No, ono na tom možná něco pravdy bude, protože, přiznejme si to na rovinu, muzikantsky to není provedeno zrovna nejlépe. Veškeré hráčské nedostatky ale hravě zastíní ta neskutečná dávka nápadů a invence, která nemá ani dnes v black metalu zrovna moc konkurence. Z celého alba je poměrně hodně slyšet takové to "old school", což mu v jednadvacátém století dodává patřičný šmrnc nevšednosti. Další položkou do mlýnku originality je určitě i použití tympánů, coby rovnocenného hudebního nástroje. Veškeré tyto aspekty nejlépe vyzní v titulní instrumentálce Ritual, velmi melodické, energické, ale na druhou stranu temné a atmosferické skladbě. Zvuk je na svou dobu výborný, ale nemůžu soudit jak to bylo na originálu, protože já mám remasterovanou verzi.

Bůh je teď náš sluha
a Satan jak by smet
Ty dva pacholci
mě dávno pijou krev.

Texty se točí okolo okultismu, satanismu, spiritismu a nevím čeho ještě. Je vidět, že Franta Štorm má určitě velký smysl pro humor, spojený s básnickým talentem (Jilemnický okultista jde ještě dál) a také, že určitě nemá (-měl) příliš v lásce církev, protože veškerá lyrika je těžce zaměřena proti bohu a věřícím. Velkým plusem je určitě fakt, že jsou psány i podány v českém jazyce, takže není problém si spolu s Frantou prozpěvovat třeba i v tramvaji cestou do práce. Slyšel jsem názory, že Storm (jaké to krásné příjmení, bez té diakritiky) neumí zpívat a jsou určitě pravdivé, ale co se týče black metalu, je jeho vokál rozhodně bezchybný. Někomu možná může vadit, ona přílišná agresivita vůči křesťanům (i když u blackmetalisty o tom silně pochybuji), nicméně mě se to rozhodně netýká. Tak třeba:

Rozžhavené ocelové hroty
projíždějí tajícím voskem
zaniká svět podlých
věřících s dutým mozkem!

Asi nemá cenu dál se tady rozepisovat o geniálnosti tohoto díla, takže prostě za sto. Bez debat.

sestava: Storm - zpěv, kytara, Necrocock - kytara, Monster - baskytara, Valenta - bicí, Silenthell - tympány
produkce: MASTERS'S HAMMER
studio: Ivories
čas: 50:09
země původu: Česká republika
styl: black
odkaz: sweb.cz/masters.hammer
tracklist:
1. Pád modly
2. Každý z nás
3. Géniové
4. Černá svatozář
5. Věčný návrat
6. Jáma pekel
7. Zapálili jsme onen svět
8. Vykoupení
9. Útok

Hodnocení

autor:

100 %

čtenáři:

89 %

hodnotilo: 121


Diskuze

Cekem příspěvků: 13

Jedna z mála žánr...Dustin Svennsso...21.12.12 | 18:22:59
Miroslav Med17.12.08 | 09:23:17
Allegor18.12.08 | 09:39:19
Epocha jedné doby.Tiemstra17.08.08 | 20:30:38
Štěpán Šime...22.07.08 | 10:06:46
Allegor22.07.08 | 18:18:33
detak21.07.08 | 23:42:06
-krusty-23.06.08 | 20:59:36
ONEALLI21.06.08 | 21:26:15
ONELee16.12.08 | 20:32:13
ONEAllegor16.12.08 | 23:57:28
ONEangry28.12.09 | 14:05:59
ONEAllegor22.07.08 | 01:59:41

Související články

Zobrazit více

Zobrazit méně

Top články

MAU MAUS - Fear No Evil

MAU MAUS - Fear No Evil

23.04.16 | 10750x

Night of Wolves

Night of Wolves

23.04.16 | 9734x

Tattoo Convention 2016

Tattoo Convention 2016

24.05.16 | 9691x

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

08.07.16 | 9405x

Aerodrome festival 2016

Aerodrome festival 2016

18.06.16 | 9150x

LUCIE

LUCIE

03.07.16 | 8635x

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Top tituly redakce

Top tituly čtenáři

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube