Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Galerie

LUCIE

Více

Recenze

MASTER'S HAMMER - Šlágry

MASTER'S HAMMER - Šlágry

1995 Osmose productions/Kron

čas: 40:04
země původu: Česká repuplika
styl: avant-garde

Když už jsem se pustil do psaní recenzí na dvě předchozí alba, napadlo mě, abych napsal jednu menší i na poslední (a zdaleka nejhorší) album "Šlágry", přestože se mi vůbec nelíbí, ale aby sme to měli komplet.

Řeknu to hned na začátku a na rovinu: "Šlágry" jsou sračka!

Jestli ještě někdo čtete dál, tak se vám to radši zopakuji, aby to bylo jasné všem: "Šlágry" jsou opravdu sračka! Říká se mi to ztěžka, zvláště o díle mým oblíbenců, ale je to prostě tak. A co že je na tomto albu tak strašné?

Tak za prvé už to není black metal. Co black metal, to bych ještě zvládl, ale on to totiž ani není metal, ale psudo cosi, co se mi asi ani nepodaří popsat, takže se o to pro jistotu moc ani nebudu pokoušet. Hudba je postavena na elektronice a klávesách a vznikla téměř celá v útrobách počítače. To myslím mluví za vše - příšernost! Většinou jde o lidovky, koledy a klasiky, které MASTER'S HAMMER (ze kterých zbyli už jen Franta Štorm a Vlastimil Voral) předělali k obrazu svému. Z toho tedy plyne, že i texty jsou převzaté, takže tu není téměř žádná původní tvorba. O vokál se opět postaral Franta Štorm, ale blackmetalový skřehot rozhodně nečekejte. Ne, ne, zapomeňte. Na albu hostují i vokalistky a dětské sbory, ale to ho nijak nezatraktivňuje. Občas v nějaké písničce na nanosekundu probleskne zajímavá pasáž, ale poté se to opět vrátí zpět do oné příšernosti. Zní to jako jedna velká prdel, kterou to vlastně nakonec celé asi i bude, protože jinak si to vysvětlit nedovedu.

Jediná světlá výjimka je poslední skladba "Hlava modernistova", která je pozůstatek lepších časů a kterou se Pánové kladiva rozloučili s black metalem. Celou desku to ale nezachrání...

Podrženo sečteno, album má 9 skladeb, z toho jedna za 80% a zbytek za 0%. Jednoduchými matematickými počty se dostaneme k číslu 8,8 periodických. Podle pravidel zaokrouhlování uděluji 10% a to s pocitem, že je to moc.

sestava: Storm - zpěv, kytara, Vlasta Voral - klávesy
produkce: MASTER'S HAMMER
odkaz: www.mastershammer.com
tracklist
1. Šavlový tanec
2. Ach synku, synku
3. Půjdem spolu do Betléma
4. Indiánská píseň hrůzy
5. Carl Czerny Op.
6. Rock'n'Roll Music
7. Vzpomínám na zlaté časy
9. Nabucco
10. Hlava modernistova

Nechci se dotknout zarytého fanouška české legendární skupiny, kterou MASTER'S HAMMER bezesporu jsou a zřejmě navždy zůstane jejich tvorba hluboko zakořeněna v srdcích nejen skalních fandů, ale poslední album "Šlágry" mě jako jediné z jejich nepříliš plodné tvorby zaujalo. A to z toho důvodu, že se odlišuje od black metalového "Rituálu" a "Jilemnického okultisty", tedy stylu oblíbeného mezi posluchači v první polovině devadesátých let. Je pravda, že v té době patřili MASTER'S HAMMER ke špičce svého žánru, ale současně vznikalo mnoho kapel na skandinávském poloostrově, které tvorbu MASTER'S HAMMER převálcovaly (fanoušci mi snad odpustí) a to právě díky tomu, že se se svým talentem dokázaly dostat dále. Právě tyto skupiny mě vždy zaujali a když si poslechneme novější alba takových EMPEROR, ARCTURUS nebo ULVER, jenž začínaly stejným stylem jako MASTER'S HAMMER, tak dnes s ním nemají zhola nic společného a naopak až nyní jejich tvorba začíná být zajímavá.

Pokud bych měl charakterizovat album "Šlágry", tak již od samotného názvu lze očekávat něco jiného, než na co jsme byli zvyklí a každá změna je dobrá, protože si umožňuje získat nové příznivce a těm co se líbí stará tvorba, tak ať poslouchají právě ji a těm co se líbí nová tvorba, tak ti se mohou seznámit se starší. Profitovat na tom budou oba dva tábory. Pravda i "Šlágry" mají několik vad na kráse a to především nepůvodní texty a z větší části převzatou muziku. Ale ruku na srdce, kolik znáte českých kapel, které se pokusili o posun k avantgardě (uznávám, že s výkony kapel jako ULVER či ARCTURUS se to nedá srovnávat) a to nesmíme zapomenou, že jsme v roce 1995, tedy v době, kdy český metal stojí na počátku. Nechápu, proč každý nadává na toto zajímavé a vizionářské album a přesto si ti samí lidé rádi poslechnou nové desky DEMIMONDE, LUX OCCULTA či SOLEFALD, tedy kapely, jenž svůj styl změnili o 180°.

Co říci závěrem. "Šlágry" patří mezi náročnější desku a těm co si oblíbili old school black metalovou tvorbu nemohu vyčítat, že tento počin zůstal nepochopen, stejně tak mnoho lidí nepochopilo avantgardní a progresivní hudbu a raději šáhnou po dřevních počinech let minulých.

hodnocení: nehodnoceno
Štěpán Šimek

Hodnocení

autor:

10 %

čtenáři:

43 %

hodnotilo: 42


Diskuze

Cekem příspěvků: 6

Amarth04.05.09 | 23:58:29
Petr07.03.12 | 00:13:32
Štěpán Šime...05.05.09 | 08:37:23
Miroslav Med05.05.09 | 07:38:45
-krusty-01.09.08 | 11:03:42
easy_roller30.08.08 | 14:49:24

Související články

Zobrazit více

Zobrazit méně

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube