Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

GRAVEWORM - (N)utopia

GRAVEWORM - (N)utopia

2005 Nuclear Blast

Italské bazilišky GRAVEWORM jsem dříve považoval za zástupce tzv. kinder black metalu, ale díky novější tvorbě jsem musel svůj názor přehodnotit. Pátá řadovka "(N)utopia" představuje skupinu v solidnějším světle. Kýčovitá však stále zůstává image kapely, stačí pohledět na obal CD a je vymalováno. Nicméně hlavní je hudba a tentokrát Italové pěkně tlačí na pilu, s důrazným tahem na branku. Doom metalové manýry či oddychové pasáže jsou ty tam.

Pravdou zůstává, že GRAVEWORM stále hrají nesmírně chytlavě až podbízivě. Osobně tento styl melodického black metalu označuji jako "hodný black", tedy typ extrémní hudby (v našem případě černého kovu), určené širokým masám tvrděrockového posluchačstva (rovněž dívky ho bez újmy zkousnou). Hudebně se "(N)utopia" vrhá rovnýma nohama i na pole death metalu. Především kytary nezní již tak kvílivě jako na debutu "When Daylight's Gone", ale naopak pěkně tvrdě riffují. Samozřejmě blackových sypaček a líbivých kláves se rovněž nabažíme vrchovatě. Nicméně heslem "(N)utopia" je především tvrdost.

Nejvíce bych vyzdvihl zvuk. Můžeme polemizovat, nakolik by zůstal materiál atraktivní, kdyby se nenahrávalo ve slovutném studiu Stage One za dohledu ostříleného Andyho Classena (DIE APOKALYPTISCHEN REITER). Deska se tudíž báječně poslouchá už díky vyprofilované produkci. Neskutečně skvěle znějí např. bicí. Tak šťavnaté kopáky se jen tak neslyší (tedy slyší jen u takových kalibrů jako DIMMU BORGIR). Instrumentální stránka skupiny spadá do lepšího průměru a studiové mašinky dotvoří, řekl bych až 50 % dobrého dojmu. Skutečně, kytaristé jen dokola riffují stále stejnou pohádku, klávesy rovněž nevystřídají mnoho rejštříků, na klasické klavírní postupy (jaké známe např. od ARCTURUS) rovnou zapomeňme a přesto to skupině baštím i s navijákem. Čím to? Řekl jsem si, že za nejdůležitější musím považovat výsledný dojem a ten, jak lze vyčíst z recenze, stojí hodně nad průměrem.

P.S.: GRAVEWORM rovněž prosluli skvělými covery. Tentokrát si užijete na digipakové verzi skladbu "Losing My Religion" od popařů R.E.M. S materiálem se hudebníci poprali s vervou sobě vlastní, takže je naprosto v pořádku, když budete koukat s vyvalenýma očima.


sestava: Stefano Fiori - zpěv, Lukas Flarer - kytara, Eric Treffel - kytara, Sabine Mair - klávesy, Harry Klenk - baskytara, Moritz Neuner - bicí
produkce: Andy Classen
studio: Stage One Studios
čas: 39:08
země původu: Itálie
styl: melodic black/death
odkaz: www.graveworm.de
tracklist:
1. I-The Machine
2. (N)utopia
3. Hateful Design
4. Never Enough
5. Timeless
6. Which Way
7. Deep Inside
8. Outside Down
9. MCMXCII
10. Losing My Religion (bonus track)

Hodnocení

autor:

70 %

čtenáři:

78 %

hodnotilo: 8


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube