Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

HYPERBOREAN DESIRE - ...v kruhu Veškerenstva…

HYPERBOREAN DESIRE - ...v kruhu Veškerenstva…

2006 Naga productions

Tak si říkám, že by nebylo špatné, kdyby existovalo více českých kapel, které by dovedly uchopit black metal stejně, jako Hyperborejci na svém debutu. Koncepčně je "…v kruhu Veškerenstva…" v českých blackmetalových luzích a hájích docela ojedinělé, nenapadá mě nic, k čemu bych ho mohl přirovnat. Tak se tedy pojďme podívat, co nového spatřilo světlo světa.

První dojem dělá hodně. Jsou alba odrazující hned ze začátku, a pak alba, která člověka zaujmou prvními tóny. V tomto případě celou první "Ságou o neuchopitelné ryzosti." Jedním slovem skvělý nástup, špičkové kytarové riffy, tempa střídající se tak, že se během šestiminutového dílka ani chvíli nenudíte. Společně se skladbami "Zrod a zánik" a "Demiurg: "Bílý antikrist" tvoří vrcholy desky. "Kde je lidstvo?" je rovněž nadprůměrná, spíše tradiční, v půli příjemně odlehčená vypalovačka. U třetí skladby "Manifest vědomí" už začíná moje nadšení z Hyperborejské progrese mírně polevovat. Střídáni temp, které jsem chválil v první skladbě, mi tady vůbec nesedí, celé to působí nekompaktně a rozbředle. Přímočará a agresivní, taková je "Hyperborea". Z celého alba asi nejklasičtěji podaná, opět nadprůměrná skladba. Ovšem pátá "V obraně državy prastarého" opět tiší mou vlastní "Hyperborejskou touhu." I přes zajímavý začátek je tato skladba koncentrovanou nudou, kterou nespraví ani jemná vyhrávka uprostřed. "Zrod a zánik" ale přece jen dokazuje, že pánové umí. Střídají se v něm dvě roviny - jedna spíše poslechová, melancholická (zároveň jediná, kde opravdu sedí Radalfův čistý vokál) a druhá, na koncert jak vyšitá, s chytlavým "pohanským" motivem. Navíc, jakoby tato skladba svým názvem symbolizovala celé album. Zrody výborných částí střídají jejich zániky, jako je třeba "Černý popel," skládající se pouze z kytar a čistého zpěvu, resp. přednesu. Zřejmě to měla být tklivá mezihra, pro mě je to však jen zbytečná vata.
"Zpěv bouře" je věcí svižnou a rozhodně nadprůměrnou. Předposlední "Demiurg" je společně se "Ságou" a "Zrodem" tím, co dělá jméno Hyperborean Desire. Skladatelská zručnost kapely se naplno projevila především v těchto skladbách. Toto je ta propracovaná a originální koncepce, kterou zmiňuji v úvodu - spojení klasických blackmetalových prvků s novými postupy, což dohromady vytváří nezaměnitelnou hudební tvář.

V letáku k albu se píše, že síla HD spočívá mj. v obskurních melodiích. No nevím, jediná obskurní melodie je poslední "U Pećiny," která na mě působí všelijak, jen ne dojmem síly. Pravdou zůstává, že kdykoli mám špatnou náladu, pustím si ji a hned je mi veseleji.

Předností této nahrávky jsou bicí páně Vladislava, odvádějícího špičkový výkon, novátorské kytarové postupy a ve většině skladeb netradičně pojatá kompozice. Na druhou stranu, Radalfův vokál moc neoslňuje, je spíše jekotem než řevem, ale to je záležitostí vkusu každého, jaký hlas se mu líbí.

"…v kruhu Veškerenstva…" je nápaditou deskou, na české poměry bezesporu přínosnou, jen zmíněné "obskurnosti" a některé slabší skladby mi zabránily udělit vyšší hodnocení.

sestava: Radalf - zpěv, kytara, dalias qelhma - baskytara, Typhon - kytara, Vladislav R. - bicí, klávesy, Luky - kytara, pomocný vokál
produkce: HYPERBOREAN DESIRE
studio: No Fear, Shaark
čas: 46:27
země původu: Česká republika
styl: progressive black metal
odkaz: www.hyperborean-desire.com
tracklist:
1. Sága o neuchopitelné ryzosti
2. Kde je lidstvo?
3. Manifest vědomí
4. Hyperborea
5. V obraně državy prastarého
6. Zrod a zánik
7. Černý popel
8. Zpěv bouře
9. Demiurg: "Bílý antikrist”
10. U Pećini

Hodnocení

autor:

70 %

čtenáři:

85 %

hodnotilo: 2


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube