Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

MADDER MORTEM - Desiderata

MADDER MORTEM - Desiderata

2006 Peaceville Records

Tak tohle jsem ještě neslyšel! Opravdu originální zvuk a projev - to jsou norští MADDER MORTEM s výbornou zpěvačkou Agnete M. Kirkevaag. Album "Desiderata" je plné pocitů, které podtrhují tvrdé riffy kytar, vyhrávky na "čistější" kytary i zcela neobvyklý styl metalové hudby, který bych se nebál označit jako zcela alternativní a moderní pojetí žánru. Kdo by čekal utahané ploužáky, bude zklamán. Skladby jsou dynamické, plné změn, které však ráz písně nijak nenarušují, ale naopak obohacují. Největší devizou alba je neuvěřitelně vytvořená atmosféra, vyjádření pochmurných a smutných nálad, a to nejen hudbou, ale i měnícím se výrazem zpěvu. Agnete přechází s lehkostí od recitace k melancholickému i emotivnějšímu a naléhavějšímu zpěvu.

Z jednotlivých kompozic mi v hlavě utkvěla nejvíce šestá "The Flood to Come", která je trochu přímočařejší než ostatní skladby, o to víc však vyniknou změny nálad a hlasového projevu. Chytne taky zpočátku ostřejší sedmá "Changeling" obsahující další z náladotvorných akustičtějších vyhrávek s procítěným projevem zpěvačky, který střídá vyhrávka evokující něco z dílny SEPULTURY (zahraná samozřejmě jinak), a jedenáctá "Desiderata" s pěknou úvodní kytarovou vyhrávkou, změnami nálady a výraznějším kytarovým sólem.

Celkově lze ale říci, že album jako celek překypuje nápady a náladou, kterou rozhodně na jiném CD v takto precizním a přitom velmi procítěném projevu neuslyšíte. A pasáže, které se vám vryjí do mozku, jsou v každé skladbě. MADDER MORTEM jsou prostě originálem a pro mě překvapením v tom směru, že jsem něco tak odlišného v metalové hudbě fakt nečekal. Zajímavé jistě je i to, že album bylo natočeno již v roce 2004, ale pro neshody s předchozím vydavatelem bylo vydáno až po dohodě s Peaceville Records v roce 2006 (mezitím bylo na konci roku 2005 zremasterováno ve Švédsku).

Hodnocení tohoto alba je věcí přetěžkou. Někomu tento styl a pojetí metalu přijde jako geniální, někomu jako příliš alternativní, někdo ho nestráví vůbec a odloží toto CD hned po první či druhé skladbě. Kdo však chce ochutnat opravdu originální atmosféru a poznat další způsob tvorby nálad, může s klidným svědomím sáhnout právě po tomto výborném albu!

Na Brutal Assaultu 2007 nebude tato kapela chybět, takže ji s klidem můžu doporučit - minimálně pro seznámení se s jejich nezaměnitelným pojetím metalu.

sestava: Agnete M. Kirkevaag - zpěv, BP M. Kirkevaag - kytara, Mads Solĺs - bicí, Odd Eivind Ebbesen - kytara, Tormod Langrien Moseng - baskytara
produkce: MADDER MORTEM
studio: Space Valley
čas: 54:48
země původu: Norsko
styl: atmospheric dark metal
odkaz: www.maddermortem.com
tracklist:
1. My Name Is Silence
2. Evasions
3. Plague on This Land
4. Dystopia
5. M for Malice
6. The Flood to Come
7. Changeling
8. Cold Stone
9. Hypnos
10. Sedition
11. Desiderata
12. Hangman

Hodnocení

autor:

90 %

čtenáři:

91 %

hodnotilo: 16


Diskuze

Cekem příspěvků: 1

jerry14.12.07 | 20:33:40

Související články

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube