Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

AMORPHIS - Silent Waters

AMORPHIS - Silent Waters

2007 Nuclear Blast

Od vydání první desky s novým zpěvákem Tomim Joutsenem neuplynul ještě ani rok a AMORPHIS se vrací do studia Finvox, aby zde nabiti novou, svěží energií nahráli pokračovatele s názvem "Silent Waters". Tvorba těchto sympatických Finů se už od debutového alba "Karelian Isthmus" ve své podstatě nijak zásadně žánrově nemění a udržuje si punc originality i přes spousty personálních rošád, které se během více než patnáctileté kariéry udály.

Za nejzásadnější desky v kariéře AMORPHIS jsou všeobecně považovány desky "Elegy" a "Tales From The Thousand Lakes" na kterých kapela definovala svůj styl a zároveň jsou to desky, ze kterých vychází ve své tvorbě dodnes. Před nástupem do studia kapela ohlásila návrat ke kořenům a to jak po hudební stránce tak i po stránce textové. Stejně jako jejich nejslavnější desky se i "Silent Waters" nese na vlně melodického metalu s dominantní "delayovanou" katarou a hradbou různě barevných kláves z nichž sálá atmosféra 70-tých let a tvorba kapel jako byli HAWKWIND nebo KINGSTON WALL.

Jednotlivé písně, kterých můžeme napočítat o jeden prst víc než na rukách zdravého člověka ničím zásadním nepřekvapí. Zmínka o návratu ke kořenům byla splněna do puntíku a tak jediné, v čem je vlastně rozdíl je moderní zvuk, produkce a aranžmá celé desky. Ve stopách deathové minulosti a výše zmíňených desek se nesou dvě úvodní skladby "Weaving the Incantaion" a "A Servant". Období okolo komerčně nejúspěšnějšího období kapely spojené s deskami "Elegy" a rockovou "Tuonela" zastupují písně "Towards and Against", "Her Alone" a "I of a Crimson Blood". Novější tvorbu zastupují titulní "Silent Waters a zejména "Enigma" jež svou atmosférou a použitím akustické kytary do Finska přímo láká.

Asi nejvýraznější změnou v novodobé éře AMORPHIS je určitě hluboký a dosti sugestivní hlas Tomiho Joutsena. Do kapely zapadl nejen jako osobnost, ale i jako plnohodnotná náhrada za dost často nejistého Pasi Koskinena. Finský epos Kalevala, který skoro už tradičně poskytuje inspiraci pro psaní textů, které zdobí desky AMORPHIS se zdá být jako nevyčerpatelný zdroj. Je to právě především Tomi Joutsen, který je dokáže podat tak abyste to celé kapele věřili a mohli se ponořit do víru "tichých vod". Kapela tentokrát odhazuje nálepku "progresivní", kterou byla v devadesátých letech častována a soutředí se na dokonalé vyznění a vypilování své dosavadní tvorby. Z nahrávky je cítit energie a nadšení, snadno přirovnatelné k druhé míze. Vše je zahráno a podáno s gracíí a přehledem.

Předchozí desku "Eclipse" s odstupem času hodnotím trochu níže než jsem jak jsem ji hodnotil v recenzi. Aktuálnímu počinu dávám sice hodnocení nižši než minulé desce, ale o to víc si "Silent Waters" vážím jako fanoušek než recenzent.

sestava: Tomi Joutsen - zpěv, Esa Holopainen - kytary, Tomi Koivusaari - kytary, Niclas Etelavuori - baskytara, Santeri Kallio - klávesy, Jan Rechberger - bicí
produkce: Amorphis
studio: Finnvox studios
čas: 51:25
země původu: Finsko
styl: melodický metal
odkaz: www.amorphis.net
tracklist:
01. Weaving The Incantation
02. A Servant
03. Silent Waters
04. Towards And Against
05. I Of Crimson Blood
06. Her Alone
07. Enigma
08. Shaman
09. The White Swan
10. Black River
11. Sign [digipak bonus]

Hodnocení

autor:

90 %

čtenáři:

84 %

hodnotilo: 31


Diskuze

Cekem příspěvků: 1

100%Mariachi09.01.09 | 15:48:47

Top články

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

07.03.16 | 11088x

HELLOWEEN, GOTTHARD

HELLOWEEN, GOTTHARD

23.02.16 | 10328x

AVANTASIA

AVANTASIA

21.03.16 | 10120x

MAU MAUS - Fear No Evil

MAU MAUS - Fear No Evil

23.04.16 | 10055x

SCORPIONS

SCORPIONS

28.02.16 | 9802x

Night of Wolves

Night of Wolves

23.04.16 | 9079x

Tattoo Convention 2016

Tattoo Convention 2016

24.05.16 | 8921x

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

08.07.16 | 8719x

Aerodrome festival 2016

Aerodrome festival 2016

18.06.16 | 8540x

LUCIE

LUCIE

03.07.16 | 8004x

Více

Nejnovější diskuze

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

X-CORE - In Hell

Jirka anonym
08.07.17 | 12:24:36

BATHORY

venca anonym
04.07.17 | 17:39:28

CHILDREN OF BODOM - I Worship Chaos

Radim anonym
30.05.17 | 14:39:42

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube