Novinky | Videa

Echoes

Obscene Extreme 2015

Obscene Extreme 2015

08.07.15 - 12.07.15 | 12:00 hod.

OPETH

OPETH

29.10.14 | 19:00 hod.

Brutal Assault 2015

Brutal Assault 2015

05.08.15 - 08.08.15 | 15:00 hod.

Live - nejbližší akce

DaffyDuckFest n.7

19.09.14 | 20:00 hod.

Sere Pes vol.4

20.09.14 | 15:00 hod.

BOLT THROWER

24.09.14 | 19:00 hod.

DEINE LAKAIEN

28.09.14 | 20:00 hod.

IN FLAMES

29.09.14 | 19:00 hod.

Inferno of the North

02.10.14 - 17.09.14 | 20:00 hod.

ANATHEMA

03.10.14 | 19:00 hod.

MetalGate Season Enclosure 2014

11.10.14 | 18:00 hod.

BRAZILIAN ASSAULT

12.10.14 | 19:00 hod.

Blanice Fest

18.10.14 | 16:00 hod.

Více | Přidat koncert

Recenze

TO-MERA - Delusions

TO-MERA - Delusions

2008 Candlelight Records

Zatímco na prvním CD "Transcendental" z roku 2006 teprve začínala TO-MERA vystrkovat růžky, jejich hudební genialita se naplno projevila až na následujícím CD "Delusions". Stvořiteli této kapely jsou britský baskytarista Lee Barrett a původem maďarská zpěvačka Julie Kiss, která před TO-MERA zpívala v maďarské progresivně gotické kapele WITHOUT FACE. Stopáž CD "Delusions" je 62 minut, ale s touto hudbou se rozhodně nudit nebudete.

Mám-li popsat obsah tohoto hudebního nosiče, vystačí mi jediné slovo: dokonalost. A ta se těžko popisuje. Jednotlivými esencemi tohoto progresivně metalového počinu jsou: božský hlas zpěvačky Julie Kiss, která mi svou výrazovostí, procítěností projevu a hlasovou dokonalostí vůbec (nikoliv stejným hlasem) evokuje zpěvačku Skye z MORCHEEBA, rovněž krystalicky čistý zvuk dávající vyniknout jednotlivým nástrojům, muzikantská preciznost všech zúčastněných, nápadité melodie, vkusné jazzové vsuvky, sólové instrumentace kytaristy a klávesisty, které však nesklouzávají k žádným předlouhým a překombinovaným onaniím, skvěle zvolené zvuky kytar a podkladových kláves, které vytváří neuvěřitelnou škálu emocí. Toto album jsem si nejvíce užil při procházce přírodou s kvalitními sluchátky, a zelené stromy a probouzející se příroda vytvořily nečekaně perfektní kulisu. Myslíte, že blouzním a píšu bludy? Pak vám tedy nezbývá, než si tuto nahrávku pořídit a objevit novou hudební dimenzi!

Silné melodie, často absorbující symfonický metal či melodičnost power metalu, jsou zde doplňovány jemnými melodiemi, ve kterých prim hrají klávesy, často i zvuk "klasického" klavíru. Kapela nešetří ani jazzovými pasážemi, které jsou však snadno stravitelné, ve skladbě "Asylum" navíc uslyšíte i saxofonové sólo. K akustičtějším skladbám, ve kterých kromě "čistých" zvuků naplno vychutnáte i hlas zpěvačky, patří snivá "A Sorrow to Kill" a uvolněnější "Fallen from Grace". Naopak k tvrdším skladbám patří zejména úvodní "The Lie" s black metalovými pasážemi, rovněž "Mirage" a "Asylum", obsahující výraznější neothrashové riffy. Technickou dokonalost bubeníka nejvíce ukazuje "The Glory of a New Day", v jejíž pomalejší pasáží se mi hlas zpěvačky líbí asi nejvíce, a nelze ho zhodnotit jinak, než jako nádherný. Velmi silnou devízou tohoto alba je jeho poslouchatelnost, a byť jsou skladby složené z různých stylových pasáží a okořeněny na metal netradičními prvky (kromě již zmiňovaného saxofonu např. sborový zpěv v závěrečné části čtvrté skladby "Inside the Hourglass"), myslím, že toto album je pro více metalových fans stravitelnější než např. alba jejich žánrových kolegů PAIN OF SALVATION.

Momentálně již v sestavě není zakládající člen, baskytarista Lee Barrett, kterého nahradil Mark Harrington, ke změně došlo i na postu klávesáka (novým klávesistou je Hen). Já jen doufám, že tyto změny nepovedou k nějakému razantnímu odklonu od soundu CD "Delusions" a příští album bude dalším geniálním počinem. Delusions znamená v překladu klamy, falešné představy. Já se domnívám, že žádnými falešnými představami netrpím, a že toto album je prostě dokonalé. Jiné, než stoprocentní hodnocení proto není na místě a doufám, že až si toto CD poslechnete, nezůstanu v poblázněnosti z tohoto alba TO-MERA sám. I když jsem toto přirovnání až někdy v minulosti asi použil, nemohu si pomoci: toto album je dokonale vybroušeným hudebním diamantem!

sestava: Julie Kiss - zpěv, Tom MacLean - kytara, Lee Barrett - baskytara, Paul Westwood - bicí, Hugo Sheppard - klávesy
produkce: Brett Caldas-Lima
studio: Tower Studio
čas: 62:04
země původu: Velká Británie
styl: progress
odkaz: www.to-mera.com,
www.myspace.com/tomeraband
tracklist:
1. The Lie
2. Mirage
3. The Glory of a New Day
4. Inside the Hourglass
5. A Sorrow to Kill
6. Asylum
7. Fallen from Grace
8. Temptation

Hodnocení

autor:

100 %

čtenáři:

79 %

hodnotilo: 20


Diskuze

Cekem příspěvků: 4

85%Tempest30.05.08 | 19:32:38
85%Allegor01.06.08 | 00:25:32
85%Tomáš Holub30.05.08 | 21:18:04
85%Tempest02.06.08 | 19:59:21

Nejnovější diskuze

CANNIBAL CORPSE - A Skeletal Domain

Demonick anonym
17.09.14 | 21:57:08

SAOR - Aura

Ivoš Otcovský
17.09.14 | 20:19:38

Co se děje s heavy metalem?

Sam anonym
17.09.14 | 19:39:42

SAOR - Aura

Corvus anonym
17.09.14 | 19:05:33

CANNIBAL CORPSE - A Skeletal Domain

Štěpán Šimek
17.09.14 | 16:26:29

CANNIBAL CORPSE - A Skeletal Domain

Ivoš Otcovský
17.09.14 | 15:57:46

CANNIBAL CORPSE - A Skeletal Domain

boovol anonym
17.09.14 | 15:45:07

CANNIBAL CORPSE - A Skeletal Domain

Štěpán Šimek
17.09.14 | 15:33:53

CANNIBAL CORPSE - A Skeletal Domain

boovol anonym
17.09.14 | 15:24:04

CANNIBAL CORPSE - A Skeletal Domain

František Novotný anonym
17.09.14 | 15:08:45

Více

Audio

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

DYMYTRY - Neonarcis

Síť pro sociály
Přehrát

Více

Video

IN THIS MOMENT

15.09.14


SLIPKNOT

13.09.14


NEUROTIC MACHINERY

11.09.14


Lisa Gerrard

09.09.14


SLASH

07.09.14


Více

Facebook   MySpace   YouTube