Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

TO-MERA - Delusions

TO-MERA - Delusions

2008 Candlelight Records

Zatímco na prvním CD "Transcendental" z roku 2006 teprve začínala TO-MERA vystrkovat růžky, jejich hudební genialita se naplno projevila až na následujícím CD "Delusions". Stvořiteli této kapely jsou britský baskytarista Lee Barrett a původem maďarská zpěvačka Julie Kiss, která před TO-MERA zpívala v maďarské progresivně gotické kapele WITHOUT FACE. Stopáž CD "Delusions" je 62 minut, ale s touto hudbou se rozhodně nudit nebudete.

Mám-li popsat obsah tohoto hudebního nosiče, vystačí mi jediné slovo: dokonalost. A ta se těžko popisuje. Jednotlivými esencemi tohoto progresivně metalového počinu jsou: božský hlas zpěvačky Julie Kiss, která mi svou výrazovostí, procítěností projevu a hlasovou dokonalostí vůbec (nikoliv stejným hlasem) evokuje zpěvačku Skye z MORCHEEBA, rovněž krystalicky čistý zvuk dávající vyniknout jednotlivým nástrojům, muzikantská preciznost všech zúčastněných, nápadité melodie, vkusné jazzové vsuvky, sólové instrumentace kytaristy a klávesisty, které však nesklouzávají k žádným předlouhým a překombinovaným onaniím, skvěle zvolené zvuky kytar a podkladových kláves, které vytváří neuvěřitelnou škálu emocí. Toto album jsem si nejvíce užil při procházce přírodou s kvalitními sluchátky, a zelené stromy a probouzející se příroda vytvořily nečekaně perfektní kulisu. Myslíte, že blouzním a píšu bludy? Pak vám tedy nezbývá, než si tuto nahrávku pořídit a objevit novou hudební dimenzi!

Silné melodie, často absorbující symfonický metal či melodičnost power metalu, jsou zde doplňovány jemnými melodiemi, ve kterých prim hrají klávesy, často i zvuk "klasického" klavíru. Kapela nešetří ani jazzovými pasážemi, které jsou však snadno stravitelné, ve skladbě "Asylum" navíc uslyšíte i saxofonové sólo. K akustičtějším skladbám, ve kterých kromě "čistých" zvuků naplno vychutnáte i hlas zpěvačky, patří snivá "A Sorrow to Kill" a uvolněnější "Fallen from Grace". Naopak k tvrdším skladbám patří zejména úvodní "The Lie" s black metalovými pasážemi, rovněž "Mirage" a "Asylum", obsahující výraznější neothrashové riffy. Technickou dokonalost bubeníka nejvíce ukazuje "The Glory of a New Day", v jejíž pomalejší pasáží se mi hlas zpěvačky líbí asi nejvíce, a nelze ho zhodnotit jinak, než jako nádherný. Velmi silnou devízou tohoto alba je jeho poslouchatelnost, a byť jsou skladby složené z různých stylových pasáží a okořeněny na metal netradičními prvky (kromě již zmiňovaného saxofonu např. sborový zpěv v závěrečné části čtvrté skladby "Inside the Hourglass"), myslím, že toto album je pro více metalových fans stravitelnější než např. alba jejich žánrových kolegů PAIN OF SALVATION.

Momentálně již v sestavě není zakládající člen, baskytarista Lee Barrett, kterého nahradil Mark Harrington, ke změně došlo i na postu klávesáka (novým klávesistou je Hen). Já jen doufám, že tyto změny nepovedou k nějakému razantnímu odklonu od soundu CD "Delusions" a příští album bude dalším geniálním počinem. Delusions znamená v překladu klamy, falešné představy. Já se domnívám, že žádnými falešnými představami netrpím, a že toto album je prostě dokonalé. Jiné, než stoprocentní hodnocení proto není na místě a doufám, že až si toto CD poslechnete, nezůstanu v poblázněnosti z tohoto alba TO-MERA sám. I když jsem toto přirovnání až někdy v minulosti asi použil, nemohu si pomoci: toto album je dokonale vybroušeným hudebním diamantem!

sestava: Julie Kiss - zpěv, Tom MacLean - kytara, Lee Barrett - baskytara, Paul Westwood - bicí, Hugo Sheppard - klávesy
produkce: Brett Caldas-Lima
studio: Tower Studio
čas: 62:04
země původu: Velká Británie
styl: progress
odkaz: www.to-mera.com,
www.myspace.com/tomeraband
tracklist:
1. The Lie
2. Mirage
3. The Glory of a New Day
4. Inside the Hourglass
5. A Sorrow to Kill
6. Asylum
7. Fallen from Grace
8. Temptation

Hodnocení

autor:

100 %

čtenáři:

79 %

hodnotilo: 20


Diskuze

Cekem příspěvků: 4

85%Tempest30.05.08 | 19:32:38
85%Allegor01.06.08 | 00:25:32
85%Tomáš Holub30.05.08 | 21:18:04
85%Tempest02.06.08 | 19:59:21

Top články

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

07.03.16 | 7997x

HELLOWEEN, GOTTHARD

HELLOWEEN, GOTTHARD

23.02.16 | 7711x

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

27.10.14 | 7507x

AVANTASIA

AVANTASIA

21.03.16 | 7429x

SCORPIONS

SCORPIONS

28.02.16 | 7278x

MAU MAUS - Fear No Evil

MAU MAUS - Fear No Evil

23.04.16 | 6863x

Night of Wolves

Night of Wolves

23.04.16 | 6579x

Tattoo Convention 2016

Tattoo Convention 2016

24.05.16 | 6372x

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

08.07.16 | 6123x

Aerodrome festival 2016

Aerodrome festival 2016

18.06.16 | 6086x

Více

Nejnovější diskuze

X-CORE - In Hell

Jirka anonym
08.07.17 | 12:24:36

BATHORY

venca anonym
04.07.17 | 17:39:28

CHILDREN OF BODOM - I Worship Chaos

Radim anonym
30.05.17 | 14:39:42

MECHINA - Acheron

Mirdas anonym
12.03.17 | 23:01:15

ETHEREAL PANDEMONIUM - Lost'N'Sound

Tomas anonym
10.02.17 | 09:56:59

MECHINA - Acheron

Jakub anonym
14.12.16 | 19:49:46

JOHN FRUSCIANTE - The Empyrean

pavel anonym
01.12.16 | 18:30:06

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
20.10.16 | 21:45:34

Aerodrome festival 2016

Hulvat anonym
20.10.16 | 15:49:39

Aerodrome festival 2016

Avram anonym
19.10.16 | 12:35:02

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube