Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

EPICUREAN - A Consequence of Design

EPICUREAN - A Consequence of Design

2008 Metal Blade

Melodeathoví úderníci z Minnesoty se rozhodli vybojovat si kousek prostoru na scéně, které vládnou spolky podobného stylového zaměření. Co se stane, když se SOILWORK a IN FLAMES srazí s a klávesami jak od CHILDREN OF BODOM a vše se to prořízne heavymetalovějšími riffy? Ano, hádanka není těžká - z tohoto puzzle se poskládal náš Epikurejec. Podobně jako třeba DISARMONIA MUNDI sází i on na svižnost skladeb a jejich maximální chytlavost, která je od příliš hitového vyznění oddělena vyřvávaným projevem frontmana.

Textově se kapela pouští do poměrně typického metalového emočního blizzardu. Ten je naplněn pocity strachu, odosobnění, zloby či utrpení a beznaděje i melancholie. Postavy textů EPICUREAN často stojí před rozhodující životní zkouškou. Je pro ně nezbytně nutné se rozhodnout, často také vybírají ze dvou špatných možností. Jako protiváha stojí zázrak, zásah štěstí a osobní síla jedince. Tato témata kolem vás proburácí hlasem Johna Laramyho, aby byla vzápětí unesena na ještě o poznání rychlejších vlnách melodií kytar a klávesových ornamentů.

Jak jsem zmínil, nevědět, že kapela byla v roce 2004 založena v Minnesotě, zařadil bych desku vyloženě někam mezi tři korunky. Nakolik je podobnost způsobena oblibou severského metalu a nakolik tím, že v obou lokacích je poměrně tuhá zima, nechám již na posouzení každého posluchače. Deska je svižná, obsahuje celkem zajímavé melodické nápady a zvraty (v kvalitativním porovnání zhlíží EPICUREAN na NORTHER z velké výšky). Deska nepostrádá pestrost a prokládá rychlostní melodické náběhy odlehčenějšími střednětempými vyhrávkami a klávesovými intermezzy. Stále však platí podobný syndrom jako u desky NORTHER. Velmi to připomíná již dříve zazpívané, zahrané. Po technické i hráčské stránce není mnoho co vytknout, snad jen přílišnou křišťálovost soundu (album je rozšířenou reedicí vydanou labelem Metal Blade v rámci jeho "vyhledávacího" projektu "The New X-treme"). Obal i celkové vyznění nahrávky jsou tedy ortodoxně metalové, nečekejte experimenty v žádném slova smyslu, "jen" kvalitní melodický metal "Made in USA strongly connected to Sweden".

Z mého pohledu jde sice o šikovněji citovanou severskou "melo školu", nicméně na výrazně vysoké hodnocení to stále nestačí. Jde však o debut, takže není důvod nedoufat, že příště kapela vyrukuje s podstatně více osobitým rukopisem. Schopnosti na to má, jen je plně využít.

sestava: John Major - kytara, Jared Mills - kytara, John Aramy - zpěv, Eli Pete - baskytara, John Gensmer - bicí, Jared Schneider - klávesy
produkce: EPICUREAN, Don Debiase a Brandon Youngs
studio: Inner Light
čas: 55:47
země původu: USA
styl: melodic death
odkaz: www.epicureanmetal.com, www.myspace.com/epicurean
tracklist:
1. The Author And the Architect
2. Behind the Chapel Walls
3. Lithograph
4. The Burden of Eternity
5. Illumination
6. Dividing the Distance
7. Of Malice And Majesty
8. Anathema: The Gate Keeper
9. Darkest of Days
10. To Cast the Mourning Shadow
11. The Departure

Third Horseman

Hodnocení

autor:

60 %

čtenáři:

74 %

hodnotilo: 5


Diskuze

Cekem příspěvků: 1

Tomáš Holub04.06.08 | 08:06:29

Nezávislý | 04.06.08

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube