Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

AHOORA - All in Blood with You

AHOORA - All in Blood with You

2007 vlastní náklad

Jasná zpráva z Íránu

Pravděpodobnost, že tuto recenzi začínáte číst a již znáte hodnocené CD, je menší, než u většiny nahrávek, jimž se tento magazín věnuje. O to více zpozorněte: album je totiž dílem íránské skupiny AHOORA, která si svou pílí zasloužila pozornost nejednoho webzinu nejen u nás.

Zejména íránská politická realita, která nepřeje jakýmkoliv "odchylkám", z nichž metal je jednou z nejviditelnějších (a nejslyšitelnějších), způsobí modifikaci optiky, s níž budete na počínání teheránského kvartetu nahlížet. A ať už to pro vás bude překvapivé či nikoliv, vězte, že není třeba budovat si ve vztahu k nim jakékoliv opatrovnické sklony a obrňovat se přílišnou shovívavostí. AHOORA totiž navzdory podmínkám, které jsou v našem geografickém prostoru už dobrých dvacet let nemyslitelné, nahrála silné album, které sice prokazuje jistou konzervativnost, ale taky přesvědčuje, že kapela dokáže dělat věci po svém.

Navzdory stereotypům hudebním (vliv klasiků žánru je přece jen silně slyšitelný) i textovým (Hidden be thy name - That's the deal with the devil, Yeah!) je totiž "All in Blood with You" svěžejší a pestřejší, než bychom možná čekali. AHOORA se nebojí dlouhé stopáže jednotlivých skladeb, testuje možnosti instrumentálek i koncepčních skladeb ("A History of Exctinction") a dokáže se povznést od písničkové struktury ke zdánlivě neladící psychedelické pasáži. Všechny skladby disponují melodickým základem, který přispívá k celkové přístupnosti materiálu, sympatickému výrazu i skutečnosti, že atmosféra má navrch nad agresivitou. Íránci se ale zároveň zdráhají přílišné pompy a patrná zatěžkanost se vzpouzí okamžité přístupnosti nahrávky, mezi jejíž hlavní devizy patří vokální proměnlivost a kytarová práce. A byť je ze závěrečné skladby patrné, že AHOORA teprve tak trochu zkouší, co si počít s jednotlivými nástroji i kompozičními postupy (dokreslující ženský zpěv), celek budí dojem dostatečného nadhledu. Za zastřeným zvukem (vzhledem k zázemí solidním) prosvítají výrazné kontury silných nejen melodických nápadů.

Za největší prohru kapely tak můžeme označit podmínky, v nichž je nucena tvořit. A přestože je zřejmé, že se jedná o uskupení, jehož výraz se teprve formuje, je dobrou zprávou, že už nyní dokáže zcela nenásilně probouzet emoce, pro které poslouchá tuto hudbu většina fanoušků. A na nikoho jiného než právě na ně nemůže kapela ve své snaze pokořit svou hudbou hranice základní svobodu omezujících restrikcí spoléhat.

sestava: Ashkan Hadavand - zpěv, Milad Tangshir - kytara, Alireza Saeidian - kytara, Mohamad Baei - baskytara, host: Ida Norheim-Hagtun - ženský zpěv
produkce: AHOORA
studio: Digital Circus
čas: 40:28
země původu: Írán
styl: metal
odkaz: www.ahoora-band.com
tracklist:
1. Heart of Darkness
2. Out of Mind Walls
3. A History of Extinction
4. Between Maybe & Never
5. The Departed
6. The Journeyman
7. Hunger Within

Hodnocení

autor:

70 %

čtenáři:

75 %

hodnotilo: 1


Diskuze

Cekem příspěvků: 1

metalTomáš Kouřil...03.09.08 | 18:27:25

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube