Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

U2 - No Line on the Horizon

U2 - No Line on the Horizon

2009 Universal

Továrna na hity

Megapopulární hudební tělesa lze dělit do dvou skupin – marketingovými strategiemi uměle vyprodukovaná, zaměřená na cílenou posluchačskou skupinu, a ta, která za oblíbenost stále z větší části vděčí hudbě. Zní to banálně, být úspěšný díky "hudbě", ale v době, kdy se z ní vytrácí i to nejzákladnější autorské minimum, kdy se tvůrčí vakuum přetransformovalo v "hudbu, u které se skvěle odpočívá", začíná být "hudba" vytlačována na okraj.

U2 jsou z tohoto hlediska pozoruhodní, protože ačkoli se těší opravdu mimořádné přízni, jejich tvorba obsahuje ještě tolik rocku a umu jako takového, aby ji bylo možno odlišit od nejběžnější definice komerce. Fanouškovská základna je navíc pestrá jako samo lidstvo a vymyká se tak jednoduchému vymezení. Nehledě na věk či povolání, této planetě ječí ve sluchátkách Bono. S přihlédnutím k pravděpodobnosti, že se mnozí až díky němu dozvěděli, že v Africe se chodí do KFC méně často než v USA, a že náš nový kombík nevypouští konvalinky, se z U2 stává fenomén překračující hranice hudební kapely.

Bylo by naivní, očekávat nějaký posun. Pánové se našli v poloze pečlivě odměřené kombinace rockového patosu a zasněné melancholie, přičemž nová deska v tomto směru nijak nevybočuje. Už při první skladbě letí míra mého osobního poprockového blaha k absolutním hodnotám. A zůstává tam i při druhé, třetí… Další várka absolutně pohlcujících hitů, které ve vás budou vyvolávat dojem, že se světem je všechno v pořádku. Právě kvůli této líbivosti U2 balancují na hraně hudebního kýče, ale díky talentu skloubit stadionové trháky s jemnou melodickou lyrikou do něj úplně nespadají.

I přes neoddiskutovatelnou přítomnost onoho až starosvětského pojetí, že hudba znamená především melodie, směřuje výtka k postupně se vkrádajícímu stereotypu. Kapela sice dotáhla svůj model k absolutní dokonalosti, ale nikdy z něj nikam neuhnula. Posloucháme pořád to stejné, stále ty stejné postupy, stále stejná nálada. Chvílemi mám dokonce u "No Line on the Horizon" pocit, že už jsem to či ono někde slyšel. Na výsledném hodnocení se ale nejvíce promítl fakt, že nejslavnější irský band prostě stále umí. I když do nás hustí to samé znova a znova, pořád to zatraceně funguje.

sestava: Bono – zpěv, kytara, The Edge – kytara, klávesy, zpěv, Adam Clayton – baskytara, Larry Mullen – bicí
produkce: Brian Eno, Daniel Lanois, Steve Lillywhite
studio: Platinum Sound Recording Studios, Olympic Studios, vlastní studio kapely Dublin
čas: 53:43
země původu: Irsko
styl: rock/poprock
odkaz: www.u2.com
tracklist:
1. No Line on the Horizon
2. Magnificent
3. Moment of Surrender
4. Unknown Caller
5. I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight
6. Get on Your Boots
7. Stand Up Comedy
8. Fez - Being Born
9. White As Snow
10. Breathe
11. Cedars of Lebanon

I když pilotní singl signalizoval rockovou ráznost a letmé poslechy naznačovaly návaznost na standardizaci zvuku kapely, k níž směřovala na minulých dvou počinech, výsledek je až překvapivě jiný. První poslech ovládne dominance Edgových kytar, každý další pak odhaluje množství zákoutí, vrstev a motivů, mezi nimiž však – proč to zastírat – občas figurují také až příliš zřetelné paralely s momenty dávno známými.

U2 na "No Line on the Horizon" nejdou po krku posluchače melodiemi, neřkuli přímočarými hity. Za zdroj síly volí takřka protikladně nenápadná překvapení a hlavně pak celkovou vyváženost a vypracovanost, která však ani omylem nepůsobí upachtěně.

A na své si přijdou i ti, kteří teskní po "Popu", a "Zooropu" stejně jako já nepovažují za nejhorší album kapely. Ze spodních vrstev "No Line on the Horizon" totiž prosakuje i leccos z elektronického experimentátorství. Jen hledat…

80%
Viktor Palák

Hodnocení

autor:

75 %

čtenáři:

81 %

hodnotilo: 15


Diskuze

Cekem příspěvků: 10

Miroslav Med03.03.09 | 10:09:31
Oldřiška12.04.09 | 17:51:57
Miroslav Med13.04.09 | 10:29:25
Allegor03.03.09 | 08:19:27
Tomáš Kouřil...03.03.09 | 09:29:36
Pavel02.03.09 | 21:10:30
Tomáš Kouřil...02.03.09 | 22:53:34
U2Johny02.03.09 | 14:06:37
U2Viktor Palák02.03.09 | 14:14:36
U2Johny02.03.09 | 14:25:11

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube