Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

KAYO DOT - Blue Lambency Downward

KAYO DOT - Blue Lambency Downward

2008 Hydra Head

Datel v komíně aneb neodbytné bzučení a švitoření v posluchačově mozkovně

Recenze na poklidnější nahrávku než je album "Blue Lambency Downward" na tomto serveru nikdy předtím nevyšla. Pokud však od hudby nevyžadujete okamžité zaujmutí, dejte tomuto introvertnímu albu šanci. Už proto, že klidná instrumentace ještě neznačí neškodně chilloutový zážitek. Album "Blue Lambency Downward" totiž dokáže vábit sotva postřehnutelnými záchvěvy, jitřit jako nevyzpytatelní ULVER, uspokojovat překrucováním popových schémat jako to dělají ANIMAL COLLECTIVE a zavařovat texty i hudbou posluchačovy mozkové závity jako to umí THE MARS VOLTA.

Spojitostí s rockovou hudbou bychom mohli najít ještě mnohem více – a to nejen v tom, že mozek kapely Toby Driver založil i alternativní MAUDLIN OF THE WELL (kteří v roce 2009 vydali po osmi letech novou desku "Part the Second" a nabídli ji k bezplatnému stažení), které následně rozpustil právě pro to, že mu začala být metalová škatulka přinejmenším instrumentálně těsná. Na třetí desce KAYO DOT sice zaslechneme i kytarové sólo, to však samo o sobě neudělá album rockovým, podobně jako není přítomnost saxofonu povinným příznakem jazzu. Driver je skladatel natolik nadžánrový, že poslech "Blue Lambency Downward" okamžitě vyvede z jakýchkoliv mantinelů a ponechá posluchače stát uprostřed nekonečných polí a možná i v pochopitelných rozpacích. Zastřít však nelze ani to, že ti, kteří rádi vidí zmíněné žánry rocku a jazzu vedle sebe, budou pohlceni dost možná nejdříve.

Ke kávě i bádání

Na celé ploše desky se honí mraky instrumentálních nápadů, nástroje však nevstupují do vzájemného dialogu, ale spíše se škádlí a navzájem narušují svá potenciální velká sóla. Požitek zde nepramení z jednotlivostí a vypichování nejlepších momentů, ale celistvého zážitku, kterého není radno se předčasně vzdávat. KAYO DOT dokáží povznést pomocí smyčců ("The Awkward Windwheel"), povětšinou ale nechávají posluchače pátrat v proměnlivé neurčitosti a čelit něčemu, co bychom mohli nazvat siluetami skladeb, které se před jeho fascinovanými zraky zhmotňují.

I vědomím skutečnosti, že významů se dopátráme jen těžko, představuje opakovaný průzkum toho, co je tak vábivého na "protihře" nesourodě se převalujících strunných, dechových i klávesových nástrojů, naplňující kratochvíli. Album si dokážu představit jako ideální počin k soustředěnému poslechu, ale i jako kulisu do kavárny. Tedy za předpokladu, že byste se chtěli věnovat více hudbě než vaší kávě a společnosti. U poslechu "Blue Lambency Downward", desky pro ty, kteří si nemyslí, že avantgarda musí být nutně "škaredá", se nedá tančit ani jinak hýbat. O to lépe se poslouchá.

A dvě dobré zprávy na závěr: album je v plné délce k poslechu na tomto odkaze a už 5. října 2009 bude mít možnost zhlédnout KAYO DOT v Praze naživo.

sestava: Toby Driver – kytary, klarinet, zpěv, klavír a další, Mia Matsumiya – housle, zpěv a další, hosté: Charlie Zeleny – bicí, Skerik – saxofon, vibrafon, Hans Teuber – klarinet, saxofon, flétna, Dave Abramson –perkuse, B.R.A.D. –zpěv, Randall Dunn – zvukové efekty
čas: 43:24
země původu: USA
styl: art-rock/jazz
odkaz: www.kayodot.net, www.myspace.com/kayodot
tracklist:
1. Blue Lambency Downward
2. Clelia Walking
3. Right Hand Is the One I Want
4. The Sow Submits
5. The Awkward Windwheel
6. The Useless Ladder
7. Symmetrical Arizona

Hodnocení

autor:

75 %

čtenáři:

zatím nehodnoceno


Diskuze

Cekem příspěvků: 2

Merrick08.10.09 | 21:53:29
Viktor Palák08.10.09 | 22:37:44

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube