Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Mikrorecenze

BBYB - Debbybut, OPITZ - Globální orgie - striktní protokol, RUBUFASO MUKUFO/DESTRUCTIVE EXPLOSION OF ANAL GARLAND - Mortal Assassinity

BBYB - Debbybut, OPITZ - Globální orgie - striktní protokol, RUBUFASO MUKUFO/DESTRUCTIVE EXPLOSION OF ANAL GARLAND - Mortal Assassinity

Již deset let fungující label Khaaranus mnohokrát prokázal značný vydavatelský vkus. Vedle většiny nahrávek CEREBRAL TURBULENCY sice občas vydal i něco trochu slabšího (CARNAL DIAFRAGMA, 2001), zjevná kvalita (ALIENATION MENTAL, POPPY SEED GRINDER a jiné) však vždy převažovala.

Stalo se Cichého zvykem, vydávat nové tituly vždy těsně před festivalovou sezónou. Tentokrát tomu bylo obdobně, čímž hrůzu tohoto světa uzřel debut BBYB, délkou spíše jen minialbum OPITZ či původně vinylově avizovaný, leč velkými potížemi stíhaný a proto nakonec jen kompaktně vydaný split kapel RUBUFASO MUKUFO a DESTRUCTIVE EXPLOSION OF ANAL GARLAND.

A jestliže již mnohé dřívější firemní tituly charakterizovala bookletová specifičnost, nyní se obalová originalita ještě více prohloubila, protože něco natolik zajímavě poskládaného se hned tak nevidí.

BBYB - Debbybut

2009 Khaaranus

Podivná formace psaná BBYB a čtená BABAYABA je pozoruhodným unikátem. Co kdysi načal CONTRASTIC, čím navázalo AHUMADO GRANUJO a průběžně činí třeba M.A.C. OF MAD, bylo nyní dokonáno a doplněno intrem, kde zkresleně pěje Michal David.

Šílenou, přesto značně soudržnou kombinaci poloh utváří na jedné straně až tanečně působící, leč současně drsný a neúprosný elektronický dusot, jenž skoro ubíjí svou strojovou vytrvalostí. Druhou polohou je vcelku běžný grindový marast, sice ne zcela přesvědčivý, přesto docela působivě dotvářející bizarní celek. Něco podobného platí také o extrémních hlasových kreacích, které občas oživuje něco jako pokus o rap. Relativní zábavnost alba stvrzuje balkánskou dechovkou načichlý "Kozí dech" či punkově přímočará jízda pod vlivem "Tehace", čímž vším je nádherně prosvětlen a obohacen onen převládající zvukově zkreslený chaos.

Pokud by někdo hloupější náhodou nechápal, Petr Majer vysvětlí, že jde o parní válec, načež Arabela pochválí jeho pěkný zvuk. K zahození však jistě není ani netradičně skládaný booklet a také neodbytný pocit čehosi, co zde dosud téměř nebylo. Tím pádem vůbec nevadí, že finálně odpočítané samozničení disku se nakonec spíše nekoná.

sestava: kN66Y6, sHsT, bbTK, kcn
studio: Shaark
čas: 38:16
země původu: Česká republika
styl: elektro-cyber-grindcore
odkaz:bandzone.cz/bbyb, myspace.com/bbyb
tracklist:
1. Lorem Ipsum
2. Kalimerum
3. Usměvavý parní vál
4. Čertpréze
5. Ieee Anal
6. LSD Monitor
7. Kozí dech
8. Luhování mrtvoly (O.V.S. cover)
9. Tehace
10. Pigface
11. Robot Debil

hodnocení: 70 %

OPITZ - Globální orgie - striktní protokol

2009 Khaaranus

Jestliže předchozí split budil naděje, kapela OPITZ je svým samostatným, byť délkou spíše jen minialbovým výtvorem dokázala naplnit. Přestože jde o víceméně klasický grindový výplach, který netrpí žádnou výraznou originalitou, současně s menší crustovou příměsí se do něj podařilo přimíchat značný drajv a navzdory veškeré přímočarosti také tempovou promyšlenost. Občas však osvěží i nějaký ten mimoextrémní motiv či docela vtipné texty.

Konečný tvar, opřený rovněž o muzikantskou zkušenost, vokální přesvědčivost i zvukovou razanci, je tak přesně tím, čím má být, tedy ostře se řítící palbou, zvýrazněnou také coververzí "Soon to Be Dead" od DISMEMBER. Připočtením pozoruhodného bookletu je zřejmé, že hodnotit toto všechno coby "takový svinstvo" může skutečně jen major Zeman, zatímco grinder zřejmě ocení pozvolný, ale zcela zřejmý posun směrem k žánrové elitě.

sestava: Putti – řev, Pölü – baskytara, Ubina – kytara, řev, Víťa – bicí
studio: Hostivař
styl: grindcore-crust
čas: 19:10
země původu: Česká republika
odkaz:bandzone.cz/opitz, myspace.com/opitz
tracklist:
1. H na dráhu nepatří
2. Striktní protokol
3. Impresário
4. Spálit, ututlat
5. Manifestace synkopy
6. Vulgo
7. Pán v nejhorších letech
8. Soon to Be Dead (cover DISMEMBER)
9. Chyba je v nich, rozdíl je v nás
10. Geronti jsou proti
11. New Hippie (Feat.Phil Da Top)

hodnocení: 70 %

RUBUFASO MUKUFO/DESTRUCTIVE EXPLOSION OF ANAL GARLAND - Mortal Assassinity

2009 Khaaranus

Původně zamýšlený sedmipalcový vinyl nakonec vyšel jen jako digitální teror, kde RUBUFASO MUKUFO přikládá dalších zepár minutek svých post-cerebrálních turbulencí. Možno-li dodat, že zdařilejších, vedle masakrující grindové jízdy na tom má hlavní zásluhu především naprosto excelentní zvuk, kterýžto opravdu neskutečně nádherně zaléhá uši. Přičemž sdělení se důmyslně ukrývají pod podivnými názvy songů.

To v případě jejich kolegů zvaných DESTRUCTIVE EXPLOSION OF ANAL GARLAND se lze setkat s mile úchylnou poetikou pinďourů, prdelí, čuráků či vaječníků. Ryčně dechovkové intro startuje možná nepatrně monotónní, přesto značně přesvědčivou grindovou palbu, podpořenou vskutku extrémním zvracením a znovu fascinujícím zvukem, díky němuž lze mluvit o malém posunu oproti minulým počinům. Pěkný je také hrozivě běloruský obal.

sestava: RM - Dan Aka Vajico, Mik!ll, Borystajger, Mirosval | DEOAG - Pavel - G-Dread Force, John - The Boss Terror, Koloch - voice, Buraak - drumm drumm
čas:16:21
studioRM - Shaark | DEOAG - Davos
země původu: Česká republika
styl: total grindcore
odkaz: www.myspace.com/rubufasomukufo, http://bandzone.cz/rubufsomukufo, http://bandzone.cz/deoag, www.myspace.com/destructiveexplosion
tracklist:
RM
1. W O V A I Z B I M
2. M L S G J B Y P U
3. B C Z A I O B A O
4. G O D N F V I D X
5. P M T U Q U C K O
6. U D K A I S B W B
7. I U V T C N B U L
8. M T A B U T T O R

DEOAG
9. Pinďour, trhej!
10. Vymrdání tlusté prdele s obnaženými hemeroidy
11. 10 kilo heráku mám narvanejch v čuráku
12. Sekundák
13. Mléčný pytle
14. Hakis s vyhřezlými vaječníky

hodnocení: 70 % / 60 %

Až na výjimky téměř veškerá dřívější i současná produkce stáje Khaaranus je skvělou ukázkou toho, že i v těch nejextrémnějších a pro většinu lidí až pseudohudebních žánrech lze myslet a tvořit někdy i nápaditě a progresivně. A kde třeba zjevný inovativní přístup chybí, lze se spolehnout na perfektní interpretační, producentské a zvláště zvukové podání. Tyto nahrávky jsou tohoto všeho jasným důkazem.

Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube