Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

ARKONA - Goi, rode, goi!

ARKONA - Goi, rode, goi!

2009 Napalm Records

Stejně jako na předchozím albu "Ot serdca k nebu" se na nové desce moskevské ARKONY podílelo neobvykle velké množství hostů. Já napočítal osm instrumentalistů (včetně Vladimíra Čerepovského, který skvěle obohatil i minulou desku), deset zpěváků, navíc i smyčcový kvartet a pěvecký sbor. Monumentálnost novinky "Goi, rode, goi!" předznamenával i přes osm minut trvající trailer, představující jednotlivé skladby, ve kterých ARKONA znovu předvedla, o co v její hudbě jde – nikoliv jen o v současnosti tak populární folk a pagan metal, ale o jeho spojení s konkrétními příběhy, nerozdělitelně spjatými s tradicemi, historií a folklórem země, na kterou jsou Rusové náležitě hrdí. Co však ARKONU vynáší o velký kus nad pomyslný pagan/folk metalovým trůn, je provedení jednotlivých skladeb a to, že je v nich cítit slovanská "duše" (už v recenzi na CD "Ot serdca k nebu" jsem se nad tímto neskutečným jevem dostatečně rozplýval).

Deska "Goi, rode, goi!" nabízí další porci skvělé hudby a kromě "klasického" zvuku ARKONY, bohatě prošpikovaného folklórními prvky, uslyšíme občas i spíše deathmetalové či pompéznější pasáže i rozverné hopsavé folkmetalové motivy, náležitě o sobě taky dává vědět smyčcový kvartet (především v blackovější nářezové "Tropoiu nevedannoi"). Zpěvačka Máša opět ukazuje neuvěřitelnou hlasovou škálu od growlingu po "čistý" hlas, jehož zdvojováním si vytváří i vlastní sbory.

I ostatní muzikanti předvádějí bezchybné výkony, které podporuje špičkový zvuk, v němž se snoubí "tvrdé" kytary a razantní bicí s lidovými nástroji. Na rozdíl od předchozích hudebních počinů ARKONY se mi zdá "Goi, rode, goi!" stylově pestřejší, takže ani delší skladby (těm vévodí patnáctiminutová epičtější "Na moey zemle") nenudí. Je pravda, že bezmála osmdesát minut může být pro někoho až příliš velká porce. Hned ale musím dodat, že (jak už je u ARKONY dobrým zvykem) je to velmi povedená hudební porce! Po opakovaném poslechu skladeb nezbývá než vynést tento verdikt: album "Goi, rode, goi!" je po hudební stránce jednoznačně nejlepším počinem kapely a díky své různorodosti přesahuje obvyklé žánrové hranice.

Toto CD rozhodně stojí za poslech, a pokud máte rádi pagan/folk metal, určitě vás nezklame – naopak, může vás obohatit o další dimenzi této zajímavě skloubené hudby, jejíž kořeny sahají k dávným věkům, kdy moc měli v rukou chrabří i tyranští vládcové, a osudy lidí určovali pohanští bohové.

sestava: Masha "Scream" – zpěv, Sergej "Lazar" – kytara, Ruslan "Kniaz" – basová kytara, Vlad "Artist" – bicí
produkce: Sergej "Lazar" & Masha "Scream"
studio: CDM Records Studio, Gigant Records Studio, Astia Studio
čas: 79:46
země původu: Rusko
styl: pagan/folk metal
odkaz: www.arkona-russia.com, www.myspace.com/arkonarussia
tracklist:
1. Goi, rode, goi!
2. Yarilo
3. Nevidal
4. Na moey zemle
5. Pritcha
6. V tsepiakh drevney tainy
7. Tropoiu nevedannoi
8. Liki bessmertnykh bogov
9. Kolo Navi
10. Korochun
11. Pamiat
12. Kupalets
13. Arkona
14. Nebo hmuroe, tuchi mrachniye

Hodnocení

autor:

100 %

čtenáři:

89 %

hodnotilo: 35


Diskuze

Cekem příspěvků: 6

K ArkonPetr25.08.10 | 22:43:29
hroznájames21.01.10 | 08:12:19
vladdar18.01.10 | 19:56:14
Martin09.12.09 | 22:25:54
Vynikající !!!Richard Podmela...08.11.09 | 02:03:34
johny03.11.09 | 21:26:27

Související články

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube