Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

HARVESTMAN - In a Dark Tongue

HARVESTMAN - In a Dark Tongue

2009 Neurot Recordings

Zatímco NEUROSIS jsou od roku 2007 albově nečinní, jednotliví členové kapely se tuží. Tak třeba Scott Kelly se přidal ke SHRINEBUILDER a působí i sólově, Josh Graham uhranul s A STORM OF LIGHT, Noah Landis koncertně obnovil punkery CHRIST ON PARADE a Steve Von Till přišel vedle desky vydané pod jeho jménem i s nahrávkou projektu HARVESTMAN.

Na té je však ozvuky domovské kapely radno hledat jedině ve čtvrté skladbě "By Wind And Sun", jinak je "In a Dark Tongue" albem, pro které je charakteristická zejména neurčitost. Míšení dominantní akustiky s upozaděnou elektronikou, ambientní plochy s folklórně až jižansky znějícím podkladem či melancholické smyčce je nemožné si spojovat s jednotnou náladou, konkrétním pocitem či jakkoliv uzavřeným prostředím. Nejvýstižněji se tak jeví metafora souznění člověka s přírodou, jak to ilustrativně naznačuje grafické ztvárnění od Joshe Grahama.

Deska není na první poslech nijak atraktivní a o pozornost si neříká agresivitou či podvratnou uhrančivostí. A podobně jako meditace, není ani "In a Dark Tongue" v každý svůj moment přenositelná. Von Till je nicméně hudebníkem, který dokáže přicházet s riffy, jejichž opakování neunavuje, nýbrž vtahuje, a tak i na druhé desce HARVESTMAN nabízí mystické momenty, posílené i použitím nezvyklých (strunných) nástrojů, které desku staví třeba vedle pokřiveného projektu FURSAXA.

Místy však "In a Dark Tongue" působí jakoby byla hlavně o zkoušení možností a taková nezacílenost ji posluchači vzdaluje rozhodně více než opuštění magie hutného riffu. Nenápadnost alba není nikterak plíživá, a přestože ani zaklínačům není potřeba rozumět, aby nás omámili, působí některé ze skladeb až příliš nedořečeně. A píše-li časopis Rock-A-Rolla ve své recenzi, že by důsledná analýza alba vyžadovala celé jedno číslo, spatřuji za tím spíše přiznání bezradnosti, co s deskou dělat, než přesvědčivé vyjádření její spletitosti.

Von Till tvoří s HARVESTMAN hudbu určenou k vyvolávání obrazů – a nutno říci, že značně rozmlžených. Nečekejme žádné podupávání do šamanských rytmů, spíše roztěkanou psychedelii v duchu MASTER MUSICIANS OF BUKKAKE, další z kapel, která ke své hudbě nepřibaluje návod k použití.

PS – Konvenuje-li vám nejvíce zatěžkaná hutnost reprezentovaná "By Wind And Sun", zaslouží si doporučení i společná nahrávka HARVESTMAN, MINSK a US CHRISTMAS.

sestava: Steve Von Till – všechny nástroje, zpěv, hosté: Alex Hall – kytara, Al Cisneros – baskytara, Ryan Summers – syntezátor, Grawer – kytara, Andrew Noto – bicí, Matt Heneuse – baskytara
mastering: James Plotkin
studio: Crow's Nest
čas: 69:41
země původu: USA
styl: ambient/folk/drone
odkaz: myspace.com/heathenpsych
tracklist:
1. World Ash
2. Karlsteine
3. Birch-Wood Bower
4. By Wind And Sun
5. Music of the Dark Torrent
6. Eibhli Ghail Chiuin Ni Chearbhail
7. Headless Staves of Poets
8. The Hawk of Achill
9. Carved in Aspen
10. Light Cycle
11. In a Dark Tongue
12. Centre of the World

Hodnocení

autor:

65 %

čtenáři:

74 %

hodnotilo: 5


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube