Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

ION DISSONANCE - Cursed
ABYSS doporučuje

ION DISSONANCE - Cursed

2010 Century Media

čas: 48:36
země původu: Kanada
styl: deathcore/mathcore

Hudba vpravdě královská

Čím se vyznačuje výjimečnost? Snad svou mimořádností a exkluzivitou. Tato slova se běžně možná až příliš nadužívají, aniž by oprávněně vystihovala danou oblast či věc. Také se říká, že kdo se bojí, nesmí do lesa. Já se novinku "Cursed" od Kanaďanů ION DISSONANCE označit za neobyčejnou rozhodně nebojím.

Přitom kdo by do nich ještě před nedávnem řekl, že dokážou nahrát opravdu zábavné album, kterým navážou na úspěch svých prvních dvou počinů "Breathing Is Irrelevant" (2003) a "Solace" (2005). Já určitě ne a myslím si, že i pro mnoho dalších posluchačů je nová deska příjemným překvapením. Pětice muzikantů po poněkud vlažněji přijímaném albu "Minus the Herd" (2007) opět povolila uzdu svojí nervnosti i chaotičnosti, probrala se z letargie a složila muziku, která může opět směle aspirovat na nejvyšší pozice v žánru, který probourává zdánlivě pevně stojící hradby hardcoru a technického metalu. ION DISSONANCE nejsou inovátoři a ani "Cursed" není počinem, který by v budoucnu měli metaloví encyklopedisté řadit k unikátním dílům. Je ale deskou, jejímž největším kladem je jedna pro mě nejzásadnější věc – prostě a jednoduše baví. Pocitově přesně zapadá mezi předešlé dva exponáty "Solace" a "Minus the Herd", masíruje a podmaňuje si smysly kombinací nervních riffů, hardcorové přímočarosti a vysoce propracovaných aranží a přidává i ukázky chaotické atmosféry jako z debutu "Breathing Is Irrelevant".

RYCHLÉ A TECHNICKÉ KAPELY

Třebaže na první poslech se může zdát, že hlavním mottem těchto kapel je "co nejvíce posluchače potrápit", i z ranku vysoce technicky zdatných instrumentalistů se občasně linou kromě chaotických riffů, atypických rytmů a dokonale vypracované produkce i překvapivě silné melodie či nečekané atmosféry, vysoce kontrastující s jinak těžce zapamatovatelnými momenty. Moderní technický metal či současný mathcore již zdaleka nejsou okrajovými žánry, mají stálou základnu věrných příznivců a nejzajímavější a nejrozmanitější počiny směle lákají tisíce fanoušků nových.

Je až s podivem, kolik muzika, které vládne zdánlivá posluchačská náročnost, získává v posledních letech přízně. Přitom jak hudebně, tak i tematicky se jedná o silně neurotickou směs muzikantské virtuozity a stylové nesourodosti, což zejména při koncertní prezentaci působí dokonale energickým dojmem. Právě "live" setkání s fans bývají považována za jeden z hlavních motivů jejich působení. Textově se alba těchto part rozprostírají povětšinou na vážných tématech, ať už negativních životních zkušenostech muzikantů, jejich názorů na současný svět, nebo jen těžko popsatelných vlastních myšlenek o čemkoliv.

Pro skupiny ovšem není prvotním záměrem šokovat názory, kterými dávají najevo svůj nesouhlas s tím, co je dráždí, nýbrž muzikou, která se přelévá od fragmentů technického metalu po hardcorovou přímočarost a v některých případech se nebrání ani brutalitě technického death metalu nebo dokonce jazzovým sekvencím.

doporučený poslech:

THE DILLINGER ESCAPE PLAN (foto)
(the) PLASMARIFLE
ION DISSONANCE
INTO THE MOAT
PSYOPUS
WAR FROM A HARLOTS MOUTH
ARCHITECTS
THE END

Extrémní metal této kanadské kapely se nachází na rozhraní mnoha názorů, vyvolává pocity složitosti a posluchačské náročnosti a samozřejmě není určen každému. Orientovat se ve změti všelijakých motivů je umožněno buď oddaným fanouškům nebo vysoce vnímavým jedincům, kteří si v metalové muzice lebedí v poněkud náročnějších momentech. Mathcore jednoduše zdaleka není okrajovým žánrem a důkazem budiž i rozmanitá "Cursed", třebaže její kvality ocení především ti, kterým se již zajídají umělé americké produkce a pro které je stěžejním motivem provokativní hraní si s rytmy a složitější struktura písní. ION DISSONANCE právě na tomhle postavili svoji vizi metalové muziky a aktuální album je rozhodně tím nejideálnějším průvodcem po oblasti math hudby.

Nevím, jestli tato recenze přesně vystihuje jádro pudla, jedno vím však zcela jistě, a to, že mě nahrávka opravdu baví. Nejvýstižněji možná popisuje album jeden známý citát: "Genialita velké dílo začíná, ale jen vytrvalost ho dokončí". Kanaďanům ION DISSONANCE se jejich vytrvalost rozhodně vyplatila.

sestava: Kevin McCaughey – zpěv, Antoine Lussier – kytara, Sebastien Chaput – kytara, Yannick Desgroseillers – baskytara, Jean-François Richard – bicí
odkaz: www.myspace.com/iondissonance
tracklist
1. Cursed
2. You PeopleAare Messed Up
3. The More Things Change the More They Stay the Same
4. This Is the Last Time I Repeat Myself
5. No Care Ever
6. After Everything That's Happened, What Did You Expect
7. We Like to Call This One...Fuck Off
8. Can Someone Please Explain This to Me?
9. Disaster in Sight
10. This Is Considered Mere Formality
11. This Feels Like the End…
12. They'll Never Know
13. Pallor

Kanadští ION DISSONANCE jsou příkladem kapely, která i přes to, že patří k naprosté špičce ve svém žánru, v tom širším měřítku extrémní hudby zůstává stále poněkud nedoceněná. Album "Cursed" jsem řadil k nejočekávanějším deskám roku a realita (nebojím se říct) všechna očekávání mnohonásobně předčila. Novinka si bere to nejlepší z obou prvních alb, tedy živočišnou a surovou techniku, rytmickou dravost, mathcorovou nespoutanost. Tytam jsou četné deathcorové/metalcorové postupy, do kterých zabředla předešlá deska "Minus the Herd", avšak onen mohutný plný zvuk přetrval. Možná si trochu nadsadím, ale spolu s debutem je "Cursed" tím nejlepším, co jsem od ION DISSONANCE slyšel. Strhující, barvitý, neoblomný a nekompromisní doklad faktu, že i poslechově náročnější technická agrese dokáže prokličkovat i skrze povrchní předsudky vůči moderním žánrům. Rozhodně jeden z kandidátů do seznamu desek roku.

90 %
Jiří Jakoubě

Hodnocení

autor:

85 %

čtenáři:

85 %

hodnotilo: 22


Diskuze

Cekem příspěvků: 1

necrosrandist04.10.10 | 22:52:41

Top články

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

07.03.16 | 9277x

HELLOWEEN, GOTTHARD

HELLOWEEN, GOTTHARD

23.02.16 | 9057x

AVANTASIA

AVANTASIA

21.03.16 | 8804x

SCORPIONS

SCORPIONS

28.02.16 | 8602x

MAU MAUS - Fear No Evil

MAU MAUS - Fear No Evil

23.04.16 | 8198x

Night of Wolves

Night of Wolves

23.04.16 | 7917x

Tattoo Convention 2016

Tattoo Convention 2016

24.05.16 | 7668x

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

08.07.16 | 7478x

Aerodrome festival 2016

Aerodrome festival 2016

18.06.16 | 7384x

LUCIE

LUCIE

03.07.16 | 6874x

Více

Nejnovější diskuze

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

X-CORE - In Hell

Jirka anonym
08.07.17 | 12:24:36

BATHORY

venca anonym
04.07.17 | 17:39:28

CHILDREN OF BODOM - I Worship Chaos

Radim anonym
30.05.17 | 14:39:42

MECHINA - Acheron

Mirdas anonym
12.03.17 | 23:01:15

ETHEREAL PANDEMONIUM - Lost'N'Sound

Tomas anonym
10.02.17 | 09:56:59

MECHINA - Acheron

Jakub anonym
14.12.16 | 19:49:46

JOHN FRUSCIANTE - The Empyrean

pavel anonym
01.12.16 | 18:30:06

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
20.10.16 | 21:45:34

Aerodrome festival 2016

Hulvat anonym
20.10.16 | 15:49:39

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube