Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

HAIL OF BULLETS - On Divine Winds

HAIL OF BULLETS - On Divine Winds

2010 Metal Blade

čas: 48:0
země původu: Holandsko
styl: death

V současné době jedna z nejzvučnějších holandských deathových kapel se hlásí po dvou letech s novým dlouhohrajícím počinem. I pro něho se stejně jako v případě debutního "Of Frost and War" stala ústředním tématem druhá světová válka. Materiál je pevně semknut do uceleného textového konceptu, který vypráví a dokumentuje dění bitvy v Pacifiku mezi Američany a Japonci.

Pokud byla pro dění na ruské frontě charakteristická mrazivá a drsná atmosféra, tak pro to v Pacifiku bylo charakteristické vůbec první využití japonských kamikadze. Stejně jako v prvním případě se i tentokrát Holanďanům podařilo hudebně tuto atmosféru velmi autenticky simulovat a zároveň si zachovat všechny průvodní znaky své tvorby. Těmi se během krátké chvíle stal charakteristicky "zrezivělý" zvuk obou kytar, vysoká technická úroveň a v neposlední řadě také nezaměnitelný hlasový projev Martina van Drunena.

Tvorbu HAIL OF BULLETS i tentokrát zdobí maximální účelnost a propracovanost jednotlivých skladeb. Je to zároveň jedna z věcí, díky kterým se dokázali hned od svého vzniku odlišit od zbytku žánrově spřízněných kapel. V tomto přístupu pokračují i na "On Divine Winds". Každá skladba je pevná v základech a každá z nich má v důsledku svou funkci, která společně s ostatními pracuje pro desku jako celek.

I když se stále jedná o old-school dech metal, jeho podoba má v rukou HAIL OF BULLETS velmi moderní tvář. Jedná se o rytmicky bohatě strukturované skladby, od přímočařejších až po epicky vystavěné, které náleží k závěru a vrcholu desky samotné. A při pohledu na stávající lineup lze snadno najít příčinu. Většina z přítomných disponuje mnohaletými zkušenostmi z jiných veličin jako ASPHYX nebo GOREFEST. De facto bychom mohli HAIL OF BULLETS označit jako all-star kapelu holandské scény. Když k tomu připočteme, že právě Holanďané každoročně plodí jedny z nejšťavnatějších počinů žánru, je propracovanost a vysoká úroveň "On Divine Winds" logickým vyústěním.

Po vydání EP "Warsaw Rising" jsem byl velmi zvědav, jakým způsobem si tato pětice dokáže na dalším počinu udržet svou vysoce nastavenou laťku. Teď už je jasné, že s "On Divine Winds" se jí podařilo ceněnému debutu vyrovnat. Novinka sice nedisponuje tolika chytlavými momenty, její kouzlo však spočívá ve větší vyspělosti a důmyslnosti.

sestava: Martin van Drunen – zpěv, Paul Baayens – kytara, Stephan Gebedi – kytara, Theo van Eekelen – baskytara, Ed Warby – bicí
produkce: Ed Warby
odkaz: myspace.com/hailoffuckenbullets
tracklist
1. The Eve of Batttle
2. Operation Z
3. The Mukden Incident
4. Strategy of Attrition
5. Full Scale War
6. Guadalcanal
7. On Choral Shores
8. Unsung Heroes
9. Tokyo Napalm Holocaust
10. Kamikaze
11. To Bear the Unbearable

No, druhá deska HAIL OF BULLETS sice není takový kopanec do koulí jako ta první, což nic nemění na tom, že se jedná o jednu z nejlepších záležitostí letošního podzimu. O muzikantské úrovni nemá smysl mluvit, jedná se o hudební elitu Nizozemí a podle toho také kvalita jejich nahrávky vypadá. Destruktivní energie, kterou by mohli Martinovi van Drunenovi a jeho spoluhráčům mladší kapely závidět.

"On Divine Winds" vychází z osvědčených postupů, které zaručily úspěch už prvnímu albu. Střednětempá drtivá agrese, který prostě posadí na zadek, ať chcete nebo ne. Ze skladeb jako "Strategy of Attrition", "Guadalcanal" nebo "Tokio Napalm Holocaust" mrazí jako nikdy předtím. Z alba vyloženě sálá krutá krása moderního konfliktu, gigantických bitevních lodí, střemhlavých bombardérů a megatun TNT. I proto si tuhle hudbu lze snadno představit jako soundtrack k nějakému válečnému dokumentu.

Nejzajímavější ale je, že tuhle zatraceně ničivou atmosféru zvládají HAIL OF BULLETS generovat za použití tradičních postupů. Žádná elektronika, žádné orchestry, žádné cypoviny, na kterých je dnešní atmosférický metal postavený. Jen dvě kytary, baskytara, bicí a zničující Drunenův vokál. Bansai!

Na albu "On Divine Winds" zažijete, jak Pacifik hoří. Plameny sálají téměř padesát minut, a když na závěr poslední "To Bear the Unbearable" zazní záznam z kapitulačního vysílání japonské vlády, oddychnete si taky. A po krátké pauze si desku pustíte znova.

hodnocení: 80 %
Jakub Němec

Hodnocení

autor:

75 %

čtenáři:

72 %

hodnotilo: 21


Diskuze

Cekem příspěvků: 1

Clint14.10.10 | 20:02:59

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube