Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

DIMMU BORGIR - Abrahadabra

DIMMU BORGIR - Abrahadabra

2010 Nuclear Blast

čas: 48:56
země původu: Norsko
styl: blackened melodic metal

Piráti z fjordů

Ačkoliv máme tendenci brát spotřební kulturu jako něco, co vzniká až samozřejmě snadno, nenechme se mýlit. Vysoustružit chytlavou "popinu" není nic snadného, stejně jako nelze za rutinu považovat tvorbu filmového blockbusteru. Na novince Norů DIMMU BORGIR je slyšet, jak moc práce si s ní kapela dala, jak schopní řemeslníci na ní pracovali a v neposlední řadě to, jak moc s ní chtěli zaujmout a hlavně po celou dobu bavit. A výsledek? Vymakaný fantaskní epos, jehož jen zdánlivou pestrost zachraňuje opulentní produkce, a jímž se kapela zatím nejvíce přiblížila rarašině CRADLE OF FILTH, s nimiž je tak nerada dávána do jedné věty.

Projekty jako je Shagrathova kapela CHROME DIVISION prozrazují náklonnost kapely ke šlapajícímu rocku a na "Abrahadabra" to je znát. Díky chytlavým kytarovým a zejména orchestrálním partům album velice slušně šlape a pochoduje. Ale kam?

Sebestředné panoptikum

Abychom si rozuměli – "Abrahadabra" je rozhodně vcelku chytlavá deska, její nedostatek je ovšem v tom, že pulzuje vždy jen v daný moment, nikoliv jako celek. Ač nabízí srozumitelný zpěv a vypravěčské frázování, které souvisí s konceptem a vžíváním se do jednotlivých rolí, opravdu celistvého dramatického náboje se nedočkáme a namísto něj přichází opulentní vyvrcholení skladeb, po nichž se rozlévá prázdno. Hlasové proměny jsou nezacílené, přihrávající pouhé efektnosti nahrávky, podobně jako střídání všech možných temp, ani v jednom z nichž se ale kapela dlouhodobě pohodlně nezabydlí.

Nápaditých momentů tu bezesporu několik je, ale vzpomenete si na ně teď, v této chvíli, kdy máte chuť mi vynadat za málo nadšené hodnocení alba? Nejvíce pamětihodné chvíle přicházejí díky dynamickému a proměnlivému hitu "Gateways" s mimořádným hlasovým vkladem Agnete Kjølsrudové (která se vedle kapely DJERV ukáže i na novince SOLEFALD "Norrøn Livskunst"). Srovnávat ji s gothicmetalovými zpěvačkami se zcela míjí účinkem, Agnete má blíže k divoženkám typu Emilie Autumn a její přínos je o poznání větší než v případě Kristoffera Rygga (ULVER, ÆTHENOR), jehož hostování jako by mělo albu ze všeho nejvíce přidávat na atraktivnosti a zajistit punc uměleckosti, jaký s sebou bohém Rygg nese.

Zaslepení atrakcemi

DIMMU BORGIR na albu udržují pozornost náhlými, nesouvisejícími atrakcemi, které zachytíme a než se o dojem stihneme slovy "Hele, slyšel jsi to taky?" podělit se spoluposluchačem, už nás Norové zahlcují novými vjemy. Když se nás pak kamarád zeptá, co jsme měli na mysli, mávneme jen rukou. "Ale to je fuk", už se dostavila atrakce další. "Abrahadabra" se totiž nevrývá do paměti, pouze umožňuje rozpoznávat při novém poslechu momenty, která nás dříve zaujaly, a to lze jen stěží označit za mistrovské skladatelství. DIMMU BORGIR se navíc ještě více odkopou bezduchým coverem skladby od DEEP PURPLE a rovněž bonusovou orchestrální verzí "Gateways", která naplno ukazuje, jak k smíchu je snaha kapely blížit se "klasice" či si od ní půjčovat.

Zde předkládané hodnocení alba by se mohlo zdát trochu přísné, ba nespravedlivé – vždyť je zřejmé, že máme co do činění se zážitkovou hudbou, nikoliv sofistikovanými kompozicemi s trvalým dopadem, neřkuli vlivem. Jenže kapela se ve své velkolepostí tak zřetelně rochní, že snižovat nároky prostě nejde. A vlivní přestali DIMMU být už po, respektive s "Death Cult Armageddon".

"Abrahadabra" omámí svou velkolepostí, která se ale s odstupem ukazuje spíše jako trochu namyšlené velikášství. A jakkoliv vypracované, je nakonec album stejně chytré jako pouštět "Carminu Buranu" při ohňostrojích.

sestava: Shagrath – zpěv, klávesy, Silenoz – kytara, Galder – kytara; hosté: Snowy Shaw – baskytara, doprovodný zpěv, Daray – bicí, Agnete Kjølsrud – zpěv, Kristoffer Rygg – zpěv, Gerlioz – klávesy a d.
produkce: DIMMU BORGIR
odkaz: www.dimmu-borgir.com
tracklist
1. Xibir
2. Born Treacherous
3. Gateways
4. Chess with the Abyss
5. Dimmu Borgir
6. Ritualist
7. The Demiurge Molecule
8. A Jewel Traced Through Coal
9. Renewal
10. Endings and Continuations

Hodnocení

autor:

65 %

čtenáři:

78 %

hodnotilo: 84


Diskuze

Cekem příspěvků: 11

;-)Kamy18.10.12 | 09:59:11
;-)Lotr18.10.12 | 13:58:44
;-)Hellhammer29.11.12 | 13:08:00
;-)Ivoš18.10.12 | 13:51:33
Asura15.04.11 | 11:25:24
Spawn27.01.11 | 12:05:35
oktomil06.01.11 | 20:56:06
alli07.11.10 | 13:07:33
Ivoš08.09.12 | 17:24:50
10/10Nick30.10.10 | 19:05:05
10/10Martin04.11.10 | 14:45:04

Top články

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

07.03.16 | 9193x

HELLOWEEN, GOTTHARD

HELLOWEEN, GOTTHARD

23.02.16 | 8969x

AVANTASIA

AVANTASIA

21.03.16 | 8715x

SCORPIONS

SCORPIONS

28.02.16 | 8525x

MAU MAUS - Fear No Evil

MAU MAUS - Fear No Evil

23.04.16 | 8092x

Night of Wolves

Night of Wolves

23.04.16 | 7841x

Tattoo Convention 2016

Tattoo Convention 2016

24.05.16 | 7581x

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

08.07.16 | 7385x

Aerodrome festival 2016

Aerodrome festival 2016

18.06.16 | 7304x

LUCIE

LUCIE

03.07.16 | 6795x

Více

Nejnovější diskuze

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

X-CORE - In Hell

Jirka anonym
08.07.17 | 12:24:36

BATHORY

venca anonym
04.07.17 | 17:39:28

CHILDREN OF BODOM - I Worship Chaos

Radim anonym
30.05.17 | 14:39:42

MECHINA - Acheron

Mirdas anonym
12.03.17 | 23:01:15

ETHEREAL PANDEMONIUM - Lost'N'Sound

Tomas anonym
10.02.17 | 09:56:59

MECHINA - Acheron

Jakub anonym
14.12.16 | 19:49:46

JOHN FRUSCIANTE - The Empyrean

pavel anonym
01.12.16 | 18:30:06

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
20.10.16 | 21:45:34

Aerodrome festival 2016

Hulvat anonym
20.10.16 | 15:49:39

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube