Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Galerie

PAIN

Více

Recenze

DIAPSIQUIR - A.N.T.I.

DIAPSIQUIR - A.N.T.I.

2011 End All Life

čas: 58:58
země původu: Francie
styl: avantgarde metal

Francouzský extrémní metal se už před nějakým časem stal zavedenou značkou a získal nezaměnitelnou tvář: blackmetalový základ, na něm pak namíchaná často bizarní směs žánrů, jimž často vévodí elektronika. Takový je případ (nejen) SETH a tak nějak to chodívalo také u DIAPSIQUIR. Až do letoška.

Zapomeňte na ortodoxní černé začátky i pozdnější industriální nadstavbu. Na nejnovějším albu, zvoucím se stručně "A.N.T.I.", nastolují DIAPSIQUIR zásadní otázku: Kam až lze zajít v rámci totální avantgardy? Berte prosím následující řádky spíš jako individuální zamyšlení než snahu o objektivní recenzi.

Dostojevskij napsal, že není-li Boha, je dovoleno vše. Jak je tomu u tvrdého metalu s Bohem snad netřeba připomínat a DIAPSIQUIR se patrně myšlenkou literárního génia inspirovali. "A.N.T.I." znamená totiž ránu do čepice natolik extravagantní, že i fanoušci takových SOLEFALD budou mít patrně co dělat, aby během poslechu nezabředli do schizofrenních stavů. Když po minutě první skladby uslyšíte regulérní rap, ve druhé temperamentní jižanskou melodii a ve třetí ženský nápěv, jako z dílny pozdně barokních klasiků, je zkrátka těžké nezešílet. Navíc, ozývají-li se prakticky nepřetržitě syntezátory a elektronické efekty, bez nichž se moderní experimentální hudba těžko obejde. Všechny ingredience pak spojí dohromady čtvrtá a titulní "A.N.T.I.", při jejímž poslechu vám patrně bleskne hlavou otřepaná floskule: "Tohle je buď šílené nebo geniální".

A jak si odpovíte, to už je na vás. "A.N.T.I" je totiž deskou opravdu kontroverzní. Každou ze třinácti skladeb nabili tvůrci tolika překvapivými zvraty, že pokoušet se jednu po druhé charakterizovat pozbývá smyslu. Zaměřme se tedy na celek. První prst varovně i vyzývavě vztyčí údaj o hracím čase. Téměř hodina rozložená do třinácti skladeb (pravda, vyskytují se mezi nimi i krátké mezihry a outro), to se dnes tak často nevidí. Někoho odradí, jiného navnadí, záleží zřejmě na individuální nátuře, jako ostatně u všeho, co s "A.N.T.I. aspoň trochu souvisí. Počínaje obalem s tváří chlapečka, konče rusky pojmenovanou instrumentálkou.

Další samostatnou kapitolu představuje kompatibilita všech užitých prvků. Nerad bych si hrál na arbitra elegantiarum, nechci se pokoušet stavět z pozice kritika mantinely invenci, při poslechu "A.N.T.I." se však u mě dostavuje čistě subjektivní pocit, že čeho je moc, toho je příliš. Ne, že by album nedisponovalo charakteristickou atmosférou. Tu se DIAPSIQUIR daří udržet až překvapivě jednotnou. Určitou jednotu však postrádám v obsahu. Přesněji řečeno, nenalézám odpověď, jakkoliv komplikovanou na otřepanou otázku: "Co tím chtěl básník říci?". Rozhodně nebazíruji na tom, aby hudebníci prezentovali svou hudbou úderná poselství světu a vesmíru, určité vyjádření postoje či emocí však oceňuji a zde nalézám jen muzikální dadaismus. Ten snad měl kdysi své kouzlo, neshledávám jej však natolik nosným, aby dokázal působit věčně.

Navíc mívám (a při poslechu "A.N.T.I." se dostavil obzvlášť silně) pocit, že se skladatelé často pokoušejí avantgardním kabátem kamuflovat nedostatek tvůrčí invence. Zní to možná jako protimluv, víme však, že už Jára Cimrman složil programní symfonii tvořenou jen "přechody, mosty, výplněmi až vycpávkami" - a jak to dopadlo. Noví DIAPSIQUIR na mě působí, samozřejmě v daleko méně absurdní míře, nějak podobně. Ne, že by se hudební myšlenky nenašly, žádná však není natolik výrazná, aby dokázala povýšit poslech kterékoliv ze skladeb na výjimečný zážitek. A lunapark samplovaných zvuků spolu s pitvořícími se vokály to, při vší úctě, nezachrání.

Podtrženo a sečteno, DIAPSIQUIR natočili velmi zvláštní desku, která vyvolá přinejmenším kontroverze a své fanoušky si nepochybně najde. Já se však mezi ně rozhodně nezařadím. A s plným respektem vůči všem vyznavačům fúze, do níž se DIAPSIQUIR pustili, dávám průměrné hodnocení.

sestava: Toxik Harmst: Kytary, zpěv, baskytara, syntezátory, bicí; SXC: Baskytara, programování zpěv; HYG: Bicí.
odkaz: myspace.com/431567034
tracklist
1. Ωlow
2. Peste
3. Fuel
4. A.N.T.I.
5. Ennui
6. Avant
7. Fais-le
8. Seul
9. Jet
10. Kmkz
11. Абcoлютний
12. A.M.A.C.C.
13. Outro

Hodnocení

autor:

50 %

čtenáři:

98 %

hodnotilo: 2


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube