Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

BENT SEA - Noistalgia

BENT SEA - Noistalgia

EP
2011 vlastní náklad

čas: 17:56
země původu: Švédsko
styl: grindcore/death

Další z mých oblíbených hvězdných projektů tentokrát zamířil do mnou tolik neprobádaných vod žánru grindcore. Dirk Verbeuren (SOILWORK, SCARVE) si k sobě pozval své kolegy Svena De Caluwé (ABORTED, SYSTEM DIVIDE) a Devina Townsenda a pod jménem BENT SEA nahráli EP "Noistalgia".

Hudebně přímočará deska má cíleně zastřený, oldschoolově znějící zvuk. Lze ji považovat za určitou poctu starším a poctivě nahraným dynamickým deskám pionýrů NAPALM DEATH. U takto vynikajících a zkušených hudebníků lze předpokládat dobře odvedenou práci, Verbeuren sype a tupe na bicí jedna radost, stejně tak jeho kytarová hra potěší hutnými riffy i občasnými sóly. Výborně obstál i můj milovaný Devin Townsend jakožto hráč na baskytaru, ten člověk by snad dokázal zahrát i country na dveře od chlíva a výsledek by byl nejen poslouchatelný, nýbrž uspokojivý. A když na "Noistalgia" rozezní struny na své basové kytaře, subwoofer poskakuje nadšením. Sven předvedl už na letošní novince ABORTED, že brutální zpěv mu ani po letech nečiní sebemenší problémy a grindcore mu sedl vynikajícím způsobem, i když deathové móresy ho neopustily ani v tomto projektu a dodává tak EP trochu toho syrového death metalu. Pokud si ještě připočteme Devina jako producenta desky, ani o zvuk nemusíme míti strach, on totiž ví, co dělá.

Jedenáct skladeb upaluje vstříc konci necelé osmnáctiminutové stopáži prasečím tempem a než se posluchač naděje, zavládne ticho. Ve výsledku se nejedená o žádné historické veledílo, EP chápu spíše jako chlípné radovánky zúčastněné trojice, která chtěla vzdát hold legendám a současně se i pobavit nad trochu odlišnější tvorbou, jednoduše zavzpomínat na své mládí. Náročnější posluchač zřejmě slintat blahem nebude, ale tady se na náročnost a progresi nehraje. Přímočaré, drsné, hopsavé a částečně i brutální melodie však dokáží potěšit jak fanoušky NAPALM DEATH, TERRORIZER či REPULSION, tak přívržence tvůrčí trojice. Pánové Townsend, Verbeuren a De Caluwé si zablbli a nám nebrání nic v tom následovat je, i když se k EP asi tak často vracet nebudeme.

sestava: Dirk Verbeuren – bicí, kytara, Devin Townsend – baskytara, Sven De Caluwé – zpěv
produkce: Devin Townsend
odkaz: www.bentsea.com
tracklist
1. Noistalgia
2. Digital Disaster
3. Blast Beat Barrage
4. A Common Affliction
5. In One Word
6. Grind Control
7. Tripwire Target
8. Sustained Idiocy
9. Dead Meat
10. Truth Will Out
11. Fool For Life

Bez ohledu na některé poplašné zprávy není skupina BENT SEA další projekt Devina Townsenda, a to je dobře. Kapela tak může zůstat stranou vlny "devymánie", která pravidelně postihuje Townsendovy nahrávky.

Název "Noistalgia" celkem trefně vystihuje obsah nahrávky, která velmi vychází z hudební scény počátku 90. let. Díky tomu nejde desku moc žánrově vymezit. Nejlepší je asi konstatovat, že se BENT SEA pohybují v onom původním špinavém podhoubí, kde se mezi sebou mísí thrash, starý syrový death a prvotní grindové výrony a nikdo neřeší, co je co. Nemluvě o punku, který byl s touto scénou vždycky neodmyslitelně spojen a i z této desky občas neposlušně vyskočí ven.

O to více v tomto kontextu vyniká precizní kvalita nahrávky, naprosto se vymykající standardům podobné hudby. Místo hlukové koule deska nabízí celkem skutečný poslechový zážitek, zprostředkovaný trojicí vynikajících muzikantů. Na "Noistalgii" jde proto nejen divoce pařit, můžete si ji v klidu vychutnat někdy odpoledne u čaje.

BENT SEA nejsou ani jemní, ani progresivní, ani experimentální. Naopak se hrdě hlásí k muzice, která na tyto hodnoty obvykle zvysoka kašle. Nicméně BENT SEA na "Noistalgii" umožňují nenásilnou, příjemnou a přitom nikterak kompromisní cestu do těchto vod lidem, kteří v hudbě obvykle hledají některou z těchto kvalit.

hodnocení: 80 %
Jakub Němec

Hodnocení

autor:

70 %

čtenáři:

71 %

hodnotilo: 5


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube