Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

ALKEHOL - 20 let na tahu

ALKEHOL - 20 let na tahu

2012 EMI

čas: 54:04/53:08
země původu: Československo/Česká republika
styl: rock

"Já mám bol a ten bol mě bolí, alkohol všechny rány zhojí. Kdybych já měl alkohol, vožral bych se až na mol."

Když pánové Ota Hereš a Petr "Kuna" Buneš před dlouhými dvaceti lety vymysleli ALKEHOL, budili tím kupodivu i sympatie. Tehdy šlo pouze o vedlejší a oddechový projekt dvou kytaristů thrashmetalové skupiny KRYPTOR, mezi jejíž vrcholné počiny "Time 4 Crime" a "Greedpeace" se dále vklínilo ve stejné sestavě pořízené demo deathmetalových LEPROCIDE. To vše pospolu příspívalo k výrazové pestrosti zainteresovaných tvůrců a v tomto směru dávalo určitý smysl. Žel, firma Monitor roku 1993 správně pochopila, že doba komerční výtěžnosti tvrdého metalu je pryč a téměř vše z této oblasti hodila přes palubu. KRYPTOR, TÖRR, ROOT, DEBUSTROL, KRABATHOR či ledacos dalšího, ba dokonce i ARAKAIN, to vše a většinou natrvalo zmizelo z jejího katalogu. Zůstal v něm pouze již tehdy veleúspěšný KABÁT a také onen původně jen projekt obou kryptorských kytaristů.

"Ze zelený jsem zelenej a z rumu zase koženej, vodka mi nohy podrazí a fernet, ten mě dorazí."

Bezejmenný albový debut vyšel v roce 1992 a jeho rostoucí popularita byla spíše pozvolná. Přes zcela zjevnou kompoziční nenáročnost však nabídl celou řadu dodnes nezapomenutelných pivních hitovek, z nichž "Hospodo nalejvej", "O chlastu" či "Na Slamníku" patří stále k oněm stěžejním. Obliba kapely pak rostla natolik, že druhé album s tradicionálem "Buráky" a baladou "Pivo dělá hezká těla" bouralo tehdejší prodejní žebříčky, takže svým způsobem nebylo divu, že jeho protagonisté, mezitím doplnění o baskytaristu Tondu Rauera a bubeníka Martina Melmuse, vesměs opustili svá dosavadní působiště a z původního bočního projektu se stal hlavní předmět jejich zájmu. 

"Vždycky jsme si říkali, proč to děláme, proč každej den chlastáme, asi je to nemoc, asi je to zvyk, ještě navíc o tom zpíváme. Každej den si přiťukneme na zdraví, kdo teda tohle jednou zastaví, každej den si přiťukneme na zdraví, abstinenta trefí šlak, když si to představí. Na zdraví, tak na zdraví, vždyť o moc nejde, jenom o zdraví."

Další nahrávky sice nabídly melodicky poměrně výrazné popěvky "Na zdraví", "Odpočívej v pokoji" či "Je to príma", čím dál více však bylo zřejmé, že se pánové pouze motají v kruhu jednoduchých pivních halekaček. Není tedy divu, že vedle pochopitelného odporu intelektuálů a alternativců se dočkali také kritiky z prostředí undergroundového metalu, kde v jeho post-monitorské éře už vládla velmi odlišná a umělecky daleko hodnotnější seskupení. Někteří alkeholisté mezitím zprovoznili paralelně fungující HARLEJ, který zpočátku disponoval určitým vtipem, ale postupem času začal zabředávat do podobně bezinvenční podoby, z níž se koneckonců nevyhrabal dodnes.

"Nonstop, já chci pít nonstop, a s tím, kdo přijde, mám chuť se rvát."

Někdy v době, kdy Hereš a Kuna společně s Brichtou provozovali fotbalový projekt HATTRICK, a ještě předtím, než prve jmenovaný po mnoha letech opět posílil TÖRR, dosavadní hity jejich hlavní kapely zbilancovala výběrovka "Pili jsme a budem". Její náplň do značné míry odpovídá obsahu prvního disku aktuálního dvacetiletého výběru, včetně toho, že z bájného debutu nebyly použity ty původní, nýbrž později nahrané verze. Škoda jen, že namísto docela únosných písní "Balada o Johnovi", "Jim Beam", "Máme pole makový" či tehdejší novinky "V Bumbaru" je tentokráte zařazena primitivní odrhovačka "V pátek k večeru", davidovský "Nonstop", křížkovský "Lejboy" nebo textově totálně lidový "Alkohol". Mezi to trochu lepší patří Melmusem drsně pěná klasika "Skérujem se" či song "Až já budu v Mexiku", jehož chorály nápadně připomínají fotbalový šampionát 1986.

"Piju jako duha, svítím všema barvama, už jsem opět sťatej, jak zákon káže, zdrátovanej pletu si i ruce s nohama, ve flašce je nabito, samá velká ráže.
Mám jí jako zpraku, jsem skousanej jak pes, zpitej jako doga, zrubanej jak les, nasáklej jak houba, zlitej jako brok, namol zhulákanej, nacpanej jak žok, a denně našrot namazanej jako kára, piju na sekeru, když mi dojde škvára, vypitej jak taška, leju jako car, totálně se zrušit, od boha mám dar.
Připadám si jako bych byl zase na sračky, zhvízdanej jsem, vypiju všechno, co teče, když se rozjedu tak na nejvyšší otáčky, zrychtuju se a doma, na mě budou ječet."

Na druhém disku zachycená mladší historie se rozjíždí vcelku nadějně a hlavně palba "Piju jako duha" splňuje veškeré parametry pořádného koncertního trháku. Souběžně s ubývajícími vlasovými porosty a naopak rostoucími pivními pupky však čím dál více docházejí nápady a hitů ubývá. "Život je krátkej", "Pan Vodka" či tematicky vybočující "Rozlezem se v červy" nejsou špatné věci, ale v tvorbě posledních let žel patří k výrazné menšině. Víceméně to stvrzují také novinky na konci obou disků, z nichž pouze "Pirátská" má částečný potenciál čehosi obecně chytlavějšího.

"Život je krátkej, tak si ho užijem, život je krátkej, na to se napijem."

Celkově vzato, hlavně v počáteční historii se nachází několik málo jakžtakž solidních hitovek, které při patřičném intelektualismu zbaveném vnímání dokážou plnit roli nenáročných pivních halekaček, pro hospodské vyřvávání zřejmě vhodnějších než cokoliv od kapel PSÍ VOJÁCI, UŽ JSME DOMA, OTK nebo KVĚTY. V tomto směru mají intelektuály sice nepochopené, přesto však s českou kulturou souznějící kouzlo. Nicméně ani tato relativní přednost nemění nic na tom, že mimo optimální prostředí hospod či agro-knedlo-vidlo-buranských festivalů se to vše mění v cosi, z čeho vedle hitovosti a melodičnosti smrdí také jednoduchost, monotónnost a neměnnost, případně tupost, přízemnost či lidovost v tom horším smyslu. Přičemž nic nenasvědčuje jakékoliv změně.

"Hele vole, dobrá zpráva, už jsem zlitej jako kráva, ležím, reju držkou zemi, mám to celý rozostřený."

Těžko však očekávat nějaký vývoj, když se v této usedlé poloze daří docela dobře. A snad bude i lepší, když se pánové budou věnovat své neinvenční tvorbě a nikoliv se o ní dotčeně handrkovat s nějakými Havleny či Olivy. Je totiž naprosto jasným a neodvolatelným faktem, že tato kapela v žádném případě nepatří mezi vrcholy tuzemského rocku, na čemž nutno trvat i v případě, kdyby se publikum v Plasech nebo Třinci, nasrané na autora této recenze, stavělo třeba na hlavu.

"Jedno máme stejný vážení, budeme mít klid a žádný nervy, potkávat se budem pod zemí, budeme hnít, rozlezem se v červy."

sestava: Ota Hereš - kytara, zpěv, Petr "Kuna" Buneš - kytara, Tonda Rauer - baskytara, Martin Melmus - bicí
odkaz: www.alkehol.cz
tracklist
CD 1
1. Hospodo nalejvej (1992)
2. O chlastu (1992)
3. Na Slamníku (1992)
4. Travičko zelená (1992)
5. Skérujem se (1993)
6. Buráky (1993)
7. Pivo dělá hezká těla (1993)
8. Na zdraví (1995)
9. V pátek k večeru (1995)
10. Odpočívej v pokoji (1996)
11. Nonstop (1996)
12. Lejboy (1997)
13. Zase sám (1997)
14. Alkohol (1998)
15. Je to príma (1999)
16. Až já budu v Mexiku (1999)
17. Není důvod, abychom se věšeli (2012)
CD 2
1. Anděl strážnej (2002)
2. Až se vrátím (2002)
3. Piju jako duha (2002)
4. Život je krátkej (2003)
5. Už se to smaží a peče (2003)
6. Dej mi svou duši (2003)
7. Jak s tebou tančí (2003)
8. Sláva vítězům (2005)
9. Pijeme s láskou (2005)
10. Pan Vodka (2005)
11. Rozlezem se v červy (2005)
12. Pivečko mý (2006)
13. Johoho (2008)
14. Vožeru se (2008)
15. Zmaštěnej (2010)
16. S chlastem se nesmíš srát (2010)
17. Pirátská (2012)

Hodnocení

autor:

40 %

čtenáři:

37 %

hodnotilo: 35


Diskuze

Cekem příspěvků: 13

DW02.04.12 | 13:12:12
Vader02.04.12 | 13:30:06
DW02.04.12 | 13:39:20
Vader02.04.12 | 17:11:05
Ladislav Oliva02.04.12 | 13:35:25
Vader02.04.12 | 17:07:37
hudba pro Menzisty?Pagan02.04.12 | 11:56:26
hudba pro Menzisty?Ladislav Oliva02.04.12 | 12:49:58
hudba pro Menzisty?elpi08.04.12 | 19:59:38
hudba pro Menzisty?Pagan02.04.12 | 14:27:29
hudba pro Menzisty?Miroslav Med02.04.12 | 16:09:23
hudba pro Menzisty?Ondřej Komáre...02.04.12 | 14:30:26
hudba pro Menzisty?Vader02.04.12 | 12:17:09

Související články

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube