Novinky | Videa

Echoes

ILLEGAL ILLUSION

ILLEGAL ILLUSION

21.05.15 | 20:00 hod.

ROXETTE

ROXETTE

21.05.15 | 20:00 hod.

URIAH HEEP

URIAH HEEP

12.06.15 | 20:00 hod.

Live - nejbližší akce

SCORPIONS

08.05.15 | 19:00 hod.

BUGRFEST vol.III. 2015

09.05.15 | 15:00 hod.

KRYPTOR

16.05.15 | 19:30 hod.

ILLEGAL ILLUSION

21.05.15 | 20:00 hod.

ROXETTE

21.05.15 | 20:00 hod.

Cross Fest 2015

22.05.15 - 05.05.15 | 17:00 hod.

Tattoo Convention 2015

22.05.15 - 24.05.15 | 12:00 hod.

JINJER

23.05.15 | 19:00 hod.

DEF LEPPARD

23.05.15 | 20:00 hod.

Rock for People 2015

04.06.15 - 05.05.15 | 12:00 hod.

Více | Přidat koncert

Recenze

VENEFICA - Drowning Soul Syndrome

VENEFICA - Drowning Soul Syndrome

2012 vlastní náklad

čas: 60:10
země původu: Česká republika
styl: progressive rock/metal

Tuzemská VENEFICA na sebe výrazně upozornila již vynikajícím debutem "Reflections Of Reality", který vyšel roku 2008. Svérázný crossover s výraznými progresivními vlivy kapelu vyšvihl mezi největší naděje zdejší rock/metalové scény a díky následujícímu turné s tuzemskou legendou ARAKAIN pánové vstoupili i do širšího povědomí zdejšího posluchačstva. Po čtyřech letech se konečně dočkáváme následovníka tohoto zdařilého počinu s názvem "Drowning Soul Syndrome".

Jestliže byla prvotina rozkročena někde mezi crossoverovým gulášem s rapovými, hardcorovými a funky ingrediencemi a nápaditě znějícím progresivním rock/metalem, novinka již výrazněji tíhne spíše k druhé variantě. Kapela opět sází na chytlavé a posluchačsky poměrně snadno přístupné skladby, které dokážou zaujmout na první dobrou, ale díky instrumentální vyzrálosti a skladatelské nápaditosti nemají tendenci nudit ani po vícero posleších. Hudebně košaté výrazivo tentokrát nezapře ani lehkou inspiraci heavy/power metalem a přestože nejde o žánr, který by mě v současnosti nějak výrazněji zajímal, VENEFICA tyto prvky dokáže užívat citlivě a vkusně, stejně jako třeba další tuzemská progresivní naděje ASCENDANCY.

Vyčíst lze naopak v porovnání s debutem o něco zaměnitelnější tvorbu, jíž by prospěl trochu originálnější rukopis a navíc působí v rámci žánru i přes rozličné stylové vsuvky možná až příliš tradicionalistickým dojmem. Uvítal bych osobně také výraznější přítomnost kláves a samplů, které by zvuk kapely ještě více obohatily a zároveň jí dodaly současnější sound. Své rezervy má i zpěvák. Ten je přesvědčivější spíše ve vypjatějších pasážích a při frázování, čímž se ovšem na novince prezentuje už jen zřídka. Převažující melodické polohy jsou sice formálně také v pořádku, ale zejména při opakovaném poslechu působí poněkud jednotvárně a zaměnitelně a za instrumentální složkou zatím bohužel zaostávají.

VENEFICA je bezesporu i nadále příjemným čerstvým větrem tuzemské scény a i přes pár nedostatků se jednoznačně řadí k jejímu nadprůměru. Přesto bohužel musím konstatovat, že mě novinka již nezaujala tolik, jako její předchůdce "Reflections Of Reality", který se mi zdál výrazově přece jen pestřejší a osobitější, ač byl muzikantsky i skladatelsky méně vyzrálý. Pánové však ještě určitě neřekli poslední slovo a mají dostatek potenciálu i hudebního umu k tomu, aby v budoucnu mohli ještě výrazně překvapit.

sestava: Ray – zpěv, Jeff– kytary, doprovodný zpěv, Sasha – kytary, Marian – baskytara, doprovodný zpěv, Frankie – bicí
odkaz: www.venefica.cz
tracklist
1. A Prelude to the Tragedy
2. Drowning Soul Syndrome
3. Tomorrow Never Comes
4. Psychotrauma
5. Enemy
6. Spiral of Time
7. Gone
8. My Inner Cell
9. Personal War
10. Chains
11. Faces of Lie
12. The Art of Life
13. Embrace the Black
14. Handful of Memories

Hodnocení

autor:

65 %

čtenáři:

80 %

hodnotilo: 15


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Nejnovější diskuze

NIGHTWISH - Endless Forms Most Beautiful

mousemaker anonym
03.05.15 | 10:51:46

SHINING - Blackjazz

johny anonym
24.04.15 | 12:37:58

NIGHTWISH - Endless Forms Most Beautiful

venca anonym
22.04.15 | 18:34:26

NIGHTWISH - Endless Forms Most Beautiful

Štěpán Šimek
22.04.15 | 11:31:40

A FOREST OF STARS - Beware the Sword You Cannot...

Radek anonym
22.04.15 | 11:15:47

NIGHTWISH - Endless Forms Most Beautiful

b961e anonym
22.04.15 | 07:30:26

PARADISE LOST - Tragic Idol

Ivoš Otcovský
21.04.15 | 20:49:57

NIGHTWISH - Endless Forms Most Beautiful

v anonym
21.04.15 | 18:18:49

A FOREST OF STARS - Beware the Sword You Cannot...

Ivoš Otcovský
21.04.15 | 16:24:36

A FOREST OF STARS - Beware the Sword You Cannot...

Radek anonym
21.04.15 | 13:22:40

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

MASTIC SCUM

29.04.15


SALAMANDRA

29.04.15


BODY COUNT v ČR

28.04.15


INFECTED RAIN

26.04.15


JINJER

25.04.15


Více

Facebook   MySpace   YouTube