Novinky | Videa

Echoes

PARKWAY DRIVE

PARKWAY DRIVE

04.12.14 | 18:00 hod.

BETRAYING THE MARTYRS

BETRAYING THE MARTYRS

22.02.15 | 20:00 hod.

Brutal Assault 2015

Brutal Assault 2015

05.08.15 - 08.08.15 | 15:00 hod.

Live - nejbližší akce

GLOOM

29.11.14 | 20:00 hod.

Psy-High: Intermezzo III

30.11.14 | 18:00 hod.

FIRESTORM TOUR 2014

01.12.14 | 19:30 hod.

Hell over Europe tour 2014

02.12.14 | 19:00 hod.

Rock and Roll PARADE

03.12.14 | 20:30 hod.

PARKWAY DRIVE

04.12.14 | 18:00 hod.

STROMBOLI

04.12.14 | 20:00 hod.

Antitrend párty 47.

05.12.14 | 19:00 hod.

Night of Silvans

06.12.14 | 19:00 hod.

Špejbl's Helprs tribute to AC/DC

12.12.14 | 19:00 hod.

Více | Přidat koncert

Recenze

IN MOURNING - The Weight of Oceans

IN MOURNING - The Weight of Oceans

2012 Spinefarm Records

čas: 61:10
země původu: Švédsko
styl: progressive melodic death

Po téměř dokonalém debutu a o něco emocionálně chladnějším druhém albu přináší IN MOURNING svůj třetí umělecký výtvor. Svým umným kombinováním švédského melodického deathu s progresivním cítěním se z IN MOURNING stala uznávaná a vyhledávaná kapela především pro ty z posluchačů, kteří v hudbě primárně nevyhledávají přímočarost a jednoduchý poslech, současně pak obohatila švédskou metalovou scénu o další originální prvek.

Hned po prvních posleších se na povrch dostal jeden znatelný rozdíl oproti předešlým nahrávkám, a to citlivé potlačení vokálů ve prospěch samotných melodií. S tímto jsem se nějakou chvíli pral, jelikož Tobiasův zpěv je až neuvěřitelně podmanivý, různorodý a ve svých mnoha polohách nadmíru přesvědčivý. Postupem času ze mě však tyto obavy spadly, kapele na "The Weight of Oceans" sázka na zvýraznění melodií vyšla a vokální linky ve svém vyhrazeném prostoru stále dokazují svou výjimečnou kvalitu. Obsazení tří kytar ve své sehranosti tvoří monumentální, až epickou stavbu riffů, jež se díky vynikající kompozici nenásilně proplétají i doplňují. Právě díky třem kytarám kapela docílila pro svou tvorbu typické hutnosti a velkoleposti, i když nelze mluvit o nějakých technicky nadmíru složitých vyhrávkách či postupech a ani o prvoplánových megalomanských orchestracích. IN MOURNING pracují s poměrně jednoduchými kytarovými motivy, které však v sobě obsahují spolu s chytlavostí a zapamatovatelností i občas nečekané zvraty, jimž nahrává také délka skladeb, která se v průměru pohybuje kolem šesti minut. IN MOURNING tak mají dostatek času rozvést své kytarové motivy do příjemně květnatých a barvitých kolosů plných všemožných změn nálad i atmosféry. Lehce také přibylo kytarových sól, ale nelze mluvit o nějakých onanistických pasážích, spíše se jedná o vkusnou nadstavbu pro nosnou melodii. Žánrově deska osciluje mezi pro Švédsko tak typickým melodickým deathem a znatelněji více zastoupeným progresivním metalem. Bicí podklad tyto změny bez problémů reflektuje, určuje i doplňuje, zatímco baskytara je rovnocenným partnerem kytar, rozvíjí si své vlastní motivy a její linka v žádném případě není až druhořadou.

Jediným vybočením ze zadaného konceptu hudby na albu, které se s mírnými odchylkami nese v konstantním duchu, je čtvrtá skladba "Celestial Tears", která mi svou kompozicí a především čistým vokálem evokuje tvorbu KATATONIE. Všudypřítomná melancholie v doprovodu nezkresleného vybrnkávání kytar a poklidným bicím tak vyznívá především díky onomu čistému, místy i zdvojenému vokálu od zbytku materiálu naprosto odlišně, ale svým způsobem na desku nepochybně patří a jakožto emocionální obzvláštnění tvorby obstojí, i když více takových skladeb by nemuselo albu a potažmo ani kapele příliš prospět.

"The Weight of Oceans" je postavena především na atmosféře a oproti předešlému albu "Monolith" tentokrát nechybí ani lidskost, deska má svou duši a trpělivého posluchače odmění přístupem do všech svých tajů a zákoutí. Jistá pedantnost kapely tak už tentokrát není na škodu, technická vyspělost a preciznost je budované atmosféře vyrovnaným partnerem a nejedná se tak o pouhé předvádění instrumentálního umu jednotlivých členů. Album disponuje přemírou zajímavých motivů i pasáží, obsahuje též chytlavé refrény, avšak stále se drží své nepřístupnosti, která s přehledem odfiltruje veškeré pokusy o okamžité uchopení hudebního obsahu. Již samozřejmostí je plný a kvalitní zvuk a taktéž produkce desky dosahuje na očekávanou vysokou úroveň. Na debut "Shrouded Divine" sice nedosahuje, ale málo nechybí. Naopak předešlé album s přehledem doplní, nerad bych zde mluvil o nějakém zastínění. Zabralo mi opravdu mnoho času, než jsem dokázal do výtvoru plně proniknout, ale u těchto alb se trpělivost a snaha vyplácí a já tak mohu "The Weight of Oceans" označit za jednu z nejlepších desek, které zatím nezvykle silný letošní rok nabídl.

sestava: Tobias Netzell – zpěv, kytara, Pierre Stam - baskytara, Björn Pettersson – kytara, doprovodný zpěv, Tim Nedergård – kytara, Christian Netzell – bicí
produkce: Jonas Kjellgren
odkaz: www.inmourning.net
tracklist
1. Colossus
2. A Vow to Conquer the Ocean
3. From a Tidal Sleep
4. Celestial Tear
5. Convergence
6. Sirens
7. Isle of Solace
8. The Drowning Sun
9. Voyage of a Wavering Mind

U švédského kvintetu IN MOURNING oceňuji hned několikero věcí – disciplínu a nasazení (desky vydávají s pravidelností od roku 2008, čile koncertují), daří se jim tvořit vlastní zvuk, disponují moderní produkcí a v neposlední řadě výtečnými hráčskými výkony. Dá se tedy konstatovat, že disponují všemi pěti Pé, přesto si jejich počiny poslechnu vždy v době jejich emise, tak nějak prošumí mým přehrávačem a prakticky na kapelu zapomenu až do vydání počinu následujícího. V čem tedy tkví problém?

Jak jsem psal v minirecenzi na druhou studiovku "Monolith", přestože IN MOURNING hrají relativně rafinovaný deathmetal s melancholickým akcentem, přesto kýžené emoce u mě kapela nevyvolává. Skoro mě počínání Švédů připadne jako nějaký (nechtěný) kalkul v duchu: Pojďme nahrát technickou skladbu nabitou emocemi, namísto aby ji hudebníci nahráli zcela spontánně bez ohledu, jak se výsledek vyvrbí. V tomto ohledu tedy preferuji především žánrové kolegy OMNIUM GATHERUM, jim nechybí vše, čím disponují též IN MOURNING, nicméně jejich tvorbu navíc korunuje přirozenost, ladnost, uvolněnost a elegance. Bohužel z CD "The Weight of Oceans" tyto graciézní pocity neprýští, kluci by zřejmě moc chtěli znít jako tvorba slovutného Dana Swanö, ale bohužel jim chybí potřebné charisma.

hodnocení: 70 %
Štěpán Šimek

Hodnocení

autor:

90 %

čtenáři:

89 %

hodnotilo: 20


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Související články

Nejnovější diskuze

KRABATHOR - Lies

Jaroslav Burda
28.11.14 | 07:49:06

MACHINE HEAD - Unto the Locust

Jaroslav Burda
26.11.14 | 07:30:35

MACHINE HEAD - Unto the Locust

hancock anonym
24.11.14 | 23:24:42

BLOODBATH - Grand Morbid Funeral

hancock anonym
24.11.14 | 23:16:58

MACHINE HEAD - Unto the Locust

Ondra Salač anonym
23.11.14 | 23:36:51

Interstellar

petrunkov
23.11.14 | 11:27:34

BLOODBATH - Grand Morbid Funeral

Garfield anonym
22.11.14 | 22:32:05

BLOODBATH - Grand Morbid Funeral

Štěpán Šimek
22.11.14 | 18:33:16

BLOODBATH - Grand Morbid Funeral

Garfield anonym
22.11.14 | 13:39:41

BLOODBATH - Grand Morbid Funeral

Štěpán Šimek
22.11.14 | 11:15:14

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

SOEN

25.11.14


MORGUE SON

23.11.14


SUICIDE SILENCE

22.11.14


IRON REAGAN

22.11.14


Obscene Extreme 2015

21.11.14


Více

Facebook   MySpace   YouTube