Videoklip

Novinky | Videa

Echoes

Brutal Assault 2015

Brutal Assault 2015

05.08.15 - 08.08.15 | 15:00 hod.

Obscene Extreme 2015

Obscene Extreme 2015

08.07.15 - 12.07.15 | 12:00 hod.

LENNY KRAVITZ

LENNY KRAVITZ

13.11.14 | 19:00 hod.

Live - nejbližší akce

Inferno of the North

02.10.14 - 01.10.14 | 20:00 hod.

ANATHEMA

03.10.14 | 19:00 hod.

MetalGate Season Enclosure 2014

11.10.14 | 18:00 hod.

BRAZILIAN ASSAULT

12.10.14 | 19:00 hod.

Blanice Fest

18.10.14 | 16:00 hod.

Revolution Action 6

18.10.14

OPETH

29.10.14 | 19:00 hod.

TYGERS OF PAN TANG - Fall tour 2014

04.11.14 | 19:00 hod.

TYGERS OF PAN TANG - Fall tour 2014

05.11.14 | 19:00 hod.

CANNIBAL CORPSE

12.11.14 | 19:00 hod.

Více | Přidat koncert

Recenze

IN MOURNING - The Weight of Oceans

IN MOURNING - The Weight of Oceans

2012 Spinefarm Records

čas: 61:10
země původu: Švédsko
styl: progressive melodic death

Po téměř dokonalém debutu a o něco emocionálně chladnějším druhém albu přináší IN MOURNING svůj třetí umělecký výtvor. Svým umným kombinováním švédského melodického deathu s progresivním cítěním se z IN MOURNING stala uznávaná a vyhledávaná kapela především pro ty z posluchačů, kteří v hudbě primárně nevyhledávají přímočarost a jednoduchý poslech, současně pak obohatila švédskou metalovou scénu o další originální prvek.

Hned po prvních posleších se na povrch dostal jeden znatelný rozdíl oproti předešlým nahrávkám, a to citlivé potlačení vokálů ve prospěch samotných melodií. S tímto jsem se nějakou chvíli pral, jelikož Tobiasův zpěv je až neuvěřitelně podmanivý, různorodý a ve svých mnoha polohách nadmíru přesvědčivý. Postupem času ze mě však tyto obavy spadly, kapele na "The Weight of Oceans" sázka na zvýraznění melodií vyšla a vokální linky ve svém vyhrazeném prostoru stále dokazují svou výjimečnou kvalitu. Obsazení tří kytar ve své sehranosti tvoří monumentální, až epickou stavbu riffů, jež se díky vynikající kompozici nenásilně proplétají i doplňují. Právě díky třem kytarám kapela docílila pro svou tvorbu typické hutnosti a velkoleposti, i když nelze mluvit o nějakých technicky nadmíru složitých vyhrávkách či postupech a ani o prvoplánových megalomanských orchestracích. IN MOURNING pracují s poměrně jednoduchými kytarovými motivy, které však v sobě obsahují spolu s chytlavostí a zapamatovatelností i občas nečekané zvraty, jimž nahrává také délka skladeb, která se v průměru pohybuje kolem šesti minut. IN MOURNING tak mají dostatek času rozvést své kytarové motivy do příjemně květnatých a barvitých kolosů plných všemožných změn nálad i atmosféry. Lehce také přibylo kytarových sól, ale nelze mluvit o nějakých onanistických pasážích, spíše se jedná o vkusnou nadstavbu pro nosnou melodii. Žánrově deska osciluje mezi pro Švédsko tak typickým melodickým deathem a znatelněji více zastoupeným progresivním metalem. Bicí podklad tyto změny bez problémů reflektuje, určuje i doplňuje, zatímco baskytara je rovnocenným partnerem kytar, rozvíjí si své vlastní motivy a její linka v žádném případě není až druhořadou.

Jediným vybočením ze zadaného konceptu hudby na albu, které se s mírnými odchylkami nese v konstantním duchu, je čtvrtá skladba "Celestial Tears", která mi svou kompozicí a především čistým vokálem evokuje tvorbu KATATONIE. Všudypřítomná melancholie v doprovodu nezkresleného vybrnkávání kytar a poklidným bicím tak vyznívá především díky onomu čistému, místy i zdvojenému vokálu od zbytku materiálu naprosto odlišně, ale svým způsobem na desku nepochybně patří a jakožto emocionální obzvláštnění tvorby obstojí, i když více takových skladeb by nemuselo albu a potažmo ani kapele příliš prospět.

"The Weight of Oceans" je postavena především na atmosféře a oproti předešlému albu "Monolith" tentokrát nechybí ani lidskost, deska má svou duši a trpělivého posluchače odmění přístupem do všech svých tajů a zákoutí. Jistá pedantnost kapely tak už tentokrát není na škodu, technická vyspělost a preciznost je budované atmosféře vyrovnaným partnerem a nejedná se tak o pouhé předvádění instrumentálního umu jednotlivých členů. Album disponuje přemírou zajímavých motivů i pasáží, obsahuje též chytlavé refrény, avšak stále se drží své nepřístupnosti, která s přehledem odfiltruje veškeré pokusy o okamžité uchopení hudebního obsahu. Již samozřejmostí je plný a kvalitní zvuk a taktéž produkce desky dosahuje na očekávanou vysokou úroveň. Na debut "Shrouded Divine" sice nedosahuje, ale málo nechybí. Naopak předešlé album s přehledem doplní, nerad bych zde mluvil o nějakém zastínění. Zabralo mi opravdu mnoho času, než jsem dokázal do výtvoru plně proniknout, ale u těchto alb se trpělivost a snaha vyplácí a já tak mohu "The Weight of Oceans" označit za jednu z nejlepších desek, které zatím nezvykle silný letošní rok nabídl.

sestava: Tobias Netzell – zpěv, kytara, Pierre Stam - baskytara, Björn Pettersson – kytara, doprovodný zpěv, Tim Nedergård – kytara, Christian Netzell – bicí
produkce: Jonas Kjellgren
odkaz: www.inmourning.net
tracklist
1. Colossus
2. A Vow to Conquer the Ocean
3. From a Tidal Sleep
4. Celestial Tear
5. Convergence
6. Sirens
7. Isle of Solace
8. The Drowning Sun
9. Voyage of a Wavering Mind

U švédského kvintetu IN MOURNING oceňuji hned několikero věcí – disciplínu a nasazení (desky vydávají s pravidelností od roku 2008, čile koncertují), daří se jim tvořit vlastní zvuk, disponují moderní produkcí a v neposlední řadě výtečnými hráčskými výkony. Dá se tedy konstatovat, že disponují všemi pěti Pé, přesto si jejich počiny poslechnu vždy v době jejich emise, tak nějak prošumí mým přehrávačem a prakticky na kapelu zapomenu až do vydání počinu následujícího. V čem tedy tkví problém?

Jak jsem psal v minirecenzi na druhou studiovku "Monolith", přestože IN MOURNING hrají relativně rafinovaný deathmetal s melancholickým akcentem, přesto kýžené emoce u mě kapela nevyvolává. Skoro mě počínání Švédů připadne jako nějaký (nechtěný) kalkul v duchu: Pojďme nahrát technickou skladbu nabitou emocemi, namísto aby ji hudebníci nahráli zcela spontánně bez ohledu, jak se výsledek vyvrbí. V tomto ohledu tedy preferuji především žánrové kolegy OMNIUM GATHERUM, jim nechybí vše, čím disponují též IN MOURNING, nicméně jejich tvorbu navíc korunuje přirozenost, ladnost, uvolněnost a elegance. Bohužel z CD "The Weight of Oceans" tyto graciézní pocity neprýští, kluci by zřejmě moc chtěli znít jako tvorba slovutného Dana Swanö, ale bohužel jim chybí potřebné charisma.

hodnocení: 70 %
Štěpán Šimek

Hodnocení

autor:

90 %

čtenáři:

89 %

hodnotilo: 20


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Související články

Nejnovější diskuze

OH, SLEEPER - Bez peněz do kapely nelez!

Štěpán Šimek
30.09.14 | 17:15:42

OH, SLEEPER - Bez peněz do kapely nelez!

cyberolas anonym
30.09.14 | 16:30:46

IN FLAMES

Jaroslav Burda
30.09.14 | 10:21:52

HAMMERFALL - (r)Evolution

Freedom anonym
25.09.14 | 08:56:39

ROOT - Pure black metal ještě pořád umíme!

ps anonym
25.09.14 | 08:51:26

ROOT - Pure black metal ještě pořád umíme!

Petr anonym
25.09.14 | 08:27:26

ROOT - Pure black metal ještě pořád umíme!

Jaroslav Burda
25.09.14 | 08:01:32

ROOT - Pure black metal ještě pořád umíme!

František Novotný anonym
25.09.14 | 01:52:23

ROOT - Pure black metal ještě pořád umíme!

Tom anonym
24.09.14 | 22:33:01

DISSOLVING OF PRODIGY - Štvanice

Tomáš Baran
24.09.14 | 15:09:33

Více

Audio

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

DYMYTRY - Neonarcis

Síť pro sociály
Přehrát

Více

Video

VANESSA

29.09.14


OBITUARY

28.09.14


PINK FLOYD

28.09.14


KHOLD

27.09.14


TARTARO:S

26.09.14


Více

Facebook   MySpace   YouTube