Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

BETWEEN THE BURIED AND ME - The Parallax II: Future Sequence

BETWEEN THE BURIED AND ME - The Parallax II: Future Sequence

2012 Metal Blade Records

čas: 72:33
země původu: USA
styl: progressive metalcore

Co znamenali pro progresivní metalovou scénu v devadesátých letech DREAM THEATER, platí v nultých letech pro BETWEEN THE BURIED AND ME a s nemenším entuziasmem americký kvintet upevňuje svou pozici i v letech desátých. Kdo by tušil, že po vydání eponymního debutu před více než deseti lety skupina zcela redefinuje pohled nejen na metalcorový subžánr, ale na technický tvrdý metal obecně? To, co naznačili na dvojce "The Silent Circus" dotáhli téměř k dokonalosti na třetím přelomovém počinu "Alaska", který bodoval u tveděrockové kritiky na celém světě. Kdo však v budoucnu čekal nějakou stagnaci, šeredně se mýlil, BETWEEN THE BURIED AND ME na sobě nepřestali tvrdě makat a následovníci "Colors" a "The Great Misdirect" hudebně hraničili s ryzí metalovou dokonalostí.

Američané ke své tvorbě přistupují velmi rafinovaně a zcela proti obvyklým žánrovým trendům. Nesnaží se frézovat hrany či obecně jít posluchačům naproti, stále jsou věrni extrémním metalcoreovým kořenům, obhroublý vokál a ani neurotické "rubanice" nevymizely, přesto aktuální dlouhohrající veledílo "The Parallax II: Future Sequence", nástupce loňského neméně vydařeného EP "The Parallax: Hypersleep Dialogues", zní opět poněkud odlišně než předchůdci. Vtip je však v tom, že není snadné jednoznačně poukázat na konkrétní elementy. V tomto aspektu lze nalézt paralelu s vážnou hudbou, na první poslech zní veledíla symfonických mistrů více méně podobně, laik ani nemusí odlišit Mozarta od Schuberta. Ostatně BETWEEN THE BURIED AND ME lze považovat za takové avantgardní metalové symfoniky, vystačí si však se standardními rockovými nástroji, souznícími s ryzím muzikantstvím a přesto svou hudbou dokážou obsáhnout všeobjímající universum. Ostatně spektakulární videoklip k instrumentálně neméně neskromné kompozici "Astral Body" řekne více než tisíc slov.

"The Parallax: Hypersleep Dialogues"

Po přechodu k labelu Metal Blade se BETWEEN THE BURIED AND ME rozhodli stvořit své zatím nejambicioznější dílo - dvoj albový koncept "The Parallax" započatý loňským třicetiminutovým EP "Hypersleep Dialogues". To obsahuje tři v průměru desetiminutové kompozice zachycují kapelu v poněkud extrémnějším rozpoložení. CD lemují převážně syrové metalcoreové vokály, byť na ty melodické se občas též dostane. Klenuté melodie tentokrát ustoupily nekompromisnímu nářezu, ovšem, jak jinak, než v notné technickém kabátku. Zapamatovat si byť jen zlomek všemožných riffů a vyhrávek, je opět zhola nemožné. Jisté zvolnění na posluchače čeká až v závěrečné "Lunar Wilderness" určující extatické vybrnkávačky v úvodu a melodické popěvky v závěru.

1. Specular Reflection
2. Augment of Rebirth
3. Lunar Wilderness

hodnocení: 90 %

Pokud by u jiných spolků podobné velikášské pojetí klipu působilo až nepatřičně, u metalových vizionářů BETWEEN THE BURIED AND ME vnímavý posluchač ani na moment nezapochybuje, že "to" tam je. Hudebně do sebe vše zapadá jako nesmírně komplikovaný vzorec, šifra k dokonalé hudbě - elementární podstata progresivního metalu. Američané kouzlí jednotlivé tóny a melodie se stejnou ladností jako onen kosmický Tvůrce všehomíra. Metalcoreová agrese se nachází v harmonii, jako síly Jing a Jang, se vzdušnými melodickými linkami.

BETWEEN THE BURIED AND ME dokazují, nakolik je hranice mezi extrémním progresivním metalem a avantgardou tenká. Skupina vždy zcela nevyspitatelně stočí žánrové kormidlo směrem až k bizarním stylovým hříčkám, jdoucím ruku v ruce se stejně rafinovaným vokálním rejstříkem páně Rogerse. Na pozdních deskách si Američané čím dál častěji libují ve skoro až kabaretních úletech, které ani nedokážu žánrově klasifikovat, možná snad představte si takové metalcoreové KING CRIMSON na hodně divném tripu. Oceňuji však, že i v těch nejujetějších mezihrách kvintet neinklinuje k okaté teatrálnosti, vždy u posluchače přetrvává seriózní dojem a to i díky prostému faktu, že za jakýchkoliv okolností skupina zanechává nesmírně suverénní, až ekvilibristický hráčský dojmem. Navíc s každým novým albem vždy mírně povyrostl, až nechci, se zatajeným dechem, domýšlet, kam až lze ještě zajít.

"The Parallax II: Future Sequence" tvoří koncepční dílo, jež doporučuji poslouchat výhradně na jeden zátah (ostatně jednotlivé kompozice na sebe přímo navazují), sice se i zkušenému posluchači z té myriády akordů zamotá hlava, avšak jako odměna následuje dokonalá očista. BETWEEN THE BURIED AND ME v koloritu současných progmetalových kapel velmi těžko hledají konkurenci a to především díky dokonale vyvážené hudební konzistenci. Každý tón tvoří rozmanitý komplexní celek, jde o oslavu hudebního umění v pravém slova smyslu.

sestava: Tommy Giles Rogers – zpěv, klávesy, Dan Briggs – baskytara, Paul Waggoner – kytara, Dustie Waring – kytara, Blake Richardson – bicí, perkuse; hosté: Amos Williams (TESSERACT) - recitativ v "Parallax", Walter Fancourt - basový klarinet, flétna, saxofón, Ricky Alexander - housle, Julian Hinshaw - tuba, Maddox Giles (TOMMY GILES ROGERS' INFANT SON) - alien noises
produkce: BETWEEN THE BURIED AND ME a Jamie King
odkaz: www.betweentheburiedandme.com
tracklist
1. Goodbye to Everything
2. Astral Body
3. Lay Your Ghosts to Rest
4. Autumn
5. Extremophile Elite
6. Parallax
7. The Black Box
8. Telos
9. Bloom
10. Melting City
11. Silent Flight Parliament
12. Goodbye to Everything Reprise

Hodnocení

autor:

100 %

čtenáři:

94 %

hodnotilo: 34


Diskuze

Cekem příspěvků: 3

:)dl_04.01.13 | 20:42:27
jarek.hricko31.12.12 | 18:40:47
Štěpán Šime...31.12.12 | 19:11:30

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube