Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

MŇÁGA & ŽĎORP - Best of 25 let - Výhledově

MŇÁGA & ŽĎORP - Best of 25 let - Výhledově

2012 EMI

čas: 72:42
země původu: Československo/Česko
styl: pop/rock/folk

"To je ta písnička pro tebe z autobusáku, mrazivé a modravé obrysy mraků, ptáků a paneláků."

Valmezská MŇÁGA & ŽĎORP oslavila čtvrtstoletí své existence, k čemuž si nadělila nejen trojdiskový tributní "Dáreček" a posléze i jednodiskový "Dáreček 2", ale také v pořadí již třetí výběrovku. Ta první byla dvojdisková, nesla název "Jen pro vlastní potřebu!", vyšla v roce 2001 a z celé třetiny stavěla na coverech folkových písničkářů. Roku 2008 pak následovalo obsáhlé trojdiskové "Platinum Collection", zatímco v čerstvém případě jde pouze o jediný disk. Tento výrazně limitující formát sice neumožňuje zařadit všechny známé hitovky, takže chybí třeba "Klec v kleci", "Nevzpomínám", "Dveře do pokoje", "Otčenáš", "Nech mě spát!", "Psi pana Pavlova", "Vím, kam mám jít", "Goin' Blind" či "Ajlavjů", přesto lze tvrdit, že skutečně zásadní písně zde jsou a výběr dává smysl.

"Tlusté koberce plné prachu, poprvé s holkou, trochu strachu. A stará dáma odvedle zas vyvádí, zbyde tu po ní staré kapradí a pár prázdných flašek. Veterán z legií nadává na revma, vzpomíná na Emu, jak byla nádherná. Všechny květináče už tu historku znají, ale znova listy nakloní a poslouchají. Vzduch voní kouřem. Svět je jenom hodinový hotel a můj pokoj je studený a prázdný.
Vezmu si sako a půjdu do baru. Absolventi kurzů nudy pořád postaru. Kytky v klopě vadnou, dívám se okolo po stínech. Kterou?! No přeci žádnou. Vracím se pomalu nahoru, cestou potkávám ty, co už padají dolů. A vedle v pokoji někdo šeptá "Jak ti je?" Za oknem prší a déšť stejně nic nesmyje. Svět je jenom hodinový hotel a můj pokoj je studený a prázdný."

Na začátku devadesátých let byl soubor na zdejší scéně zjevením. Zvláště hned to první album, odkud pocházejí nepřekonatelné hity "Hodinový hotel", "Ne, teď ne!", "Made In Valmez" a na tomto výběru titulní "Výhledově", lze označit za vynikající názornou ukázkou schopnosti tvořit melodicky excelentní písničky s mimořádně inteligentními texty, v nichž se naprosto jedinečným způsobem odrážejí pocity obyčejného člověka, který tráví svůj běžný, nudný a šedivý život na panelákovém sídlišti moravského maloměsta, ale z toho všedního stereotypu se touží vymanit.

"O půl třetí na náměstí ve Valašském Meziříčí jdu, co noha nohu mine, a každej sám sobě jsme stínem. Nic mi není, přitom melu z posledního, těžko říct o tom něco konkrétního. Stejná slova, kolem stejný tváře a každej sám sobě jsme lhářem. Zkouším se prokopat ven!"

Již v té době a zejména asi někdy "na svatýho Dyndy" bylo každému jasné, že působivý kontrast mezi víceméně veselou hudbou a značně pesimistickými texty přinesl spíše umírněný, přesto solidní a zcela zasloužený úspěch, ale současně zachovaný respekt u otevřenější části alternativního publika. Kapela se zařadila mezi nejvýznamnější protagonisty té doby, leč také mezi ty formace, jež svůj fenomenální debut již nikdy později nedokázaly zopakovat. Přestože mnozí posluchači preferují i některá pozdější alba, v obecném vnímání zůstává nejpamětihodnějším to první.

"Myslel jsem si, že je to láska, ale usnula mi na rameni a já jsem dumal, jak bych vypadnul. Myslel jsem si, že je to láska, a psali jsme si tak dlouhé dopisy, že už jsme si pak neměli co říct. Myslel jsem si, že je to láska, a napsal jsem pro ni písničku a ona poslouchá jen R. E. M."

Rovněž následující nahrávky, ať už zdařilejší či méně výrazné, přinesly celou řadu dodnes svěžích hitů, jež se naprosto vyrovnají těm z prvotiny. Především "Myslel jsem si, že je to láska", "Nejlíp jim bylo", geniální "Spaste svoje duše" a poněkud vlezlejší "Písnička pro tebe" se řadí mezi ty věhlasnější, mezi které velmi dobře zapadá také "Měsíc" z Fialovy sólové desky.

"Promoklé duše se vrací z práce, autobus nikde, tak pohovoří krátce na zastávce. Slova nic nejsou a duše to vědí, dál chybí odpovědi. Přestává pršet v Zapadákově. Spaste svoje duše.
Auta šplíchají z kaluží na kalhoty, život se valí a duše blednou závistí. Nakonec skončí v bezmocným objetí. Nikdo za nic nemůže a nikdo nic neví. Spaste svoje duše.
Rebelové vyměkli, Amerika je za rohem, co nemám, to si objednám, východ podchodem. Štěstí do třech týdnů ze zásilkové služby, tisíce děkovných dopisů, jen jeden chybí. A lidi sedí před cukrárnou a drtí větrníky lžičkami, míchají kafe a je jim dobře, zdá se... Kočárky do kočárkárny, nocležníci do noclehárny. Spaste svoje duše."

Ani později pánové neztratili svou odvěkou osobitost a saxofon zůstával jejich poznávacím znamením, s postupujícím časem však bylo čím dál zjevnější, že jim poněkud dochází dech a stávají se tak trochu revivalem sebe samých. Popularita mírně klesla a výrazných písní z poslední dekády je o něco méně, nicméně v rozsahu od silné hitovky "Dutý, ale free" přes energický "This song" po naopak poklidnější popěvek "Zloději života" mají schopnost působit výrazově pestře.

"Zrychlený vlak náhle stojí, asi tak v půli cesty. Zbývá vzdát čest padlému stroji a zbytek dojít pěšky. A náhle už není kam spěchat. Vítací výbory nebudou čekat. Kufry a příbory tu můžeme nechat. Až déšť se vsákne, tak vystoupí řeka. I cesta může být cíl."

Přestože přímo samotný Petr Fiala patří k velkým básníkům, nedílnou součástí repertoáru kapely jsou také povedené předělávky folkových klasiků, z nichž ty nejlepší byly zařazeny rovněž sem. Jedinečně zpracovaná Janotova "I cesta může být cíl" představuje vrchol, jemuž skvěle sekunduje ostřeji pojaté Plíhalovo "Nagasaki Hirošima", stejně jako Mertova píseň "Chtít chytit vítr". Čerstvý výběr obohacuje novinkově zařazený a žel trochu slabší Janotův "Hotel Savoy".

"Na uzavřeném oddělení 17 B je někdy těžké rozlišit noc a den. Ve frontě na prášky do propasti padá čas. A když jdeš domů, jen se smějou: Přijďte zas, mezi nás na 17 B."

Námořnické oblečky z počátků kapely jsou dávnou minulostí, ony staré hity jsou ale pravděpodobně nesmrtelné. Jejich ucelená koncentrace na jediném disku působí až natolik masakrujícím dojmem, že zasluhuje nadšené hodnocení. Leč současně lze připustit, že výběrovka je sestavena očekávatelným, téměř jediným možným a tudíž nijak překvapivým způsobem.

"Výhledově budeme všichni šťastní.
Nejvýkonnější mozky na tom dnem a nocí pracujou.
A každá generace je o trochu šťastnější než ta před ní.
A je třeba překonat ještě strašnou spoustu překážek.
Ale my ty překážky určitě překonáme - prý.
Výhledově budeme všichni šťastní, výhledově.
V týhle divný době asi ne…"

sestava: různá
odkaz: www.mnaga.cz
tracklist
1. Hodinový hotel (1990)
2. Ne, teď ne! (1990)
3. Něgdy (1992)
4. Nagasaki Hirošima (K. Plíhal - 1999)
5. Myslel jsem si, že je to láska (1992)
6. Miluju! (2006)
7. Výhledově (1990)
8. Písnička pro tebe (2000)
9. Nejlíp jim bylo (1995)
10. I cesta může být cíl (O. Janota - 1995)
11. Měsíc (1994)
12. Ve 4 ráno (1997)
13. Spaste svoje duše (1999)
14. 17 B (1992)
15. This song (2003)
16. Dutý, ale free (2006)
17. Zloději života (2010)
18. Na stanici polární (2007)
19. Chtít chytit vítr (V. Merta - 1994)
20. Made In Valmez (1990)
21. Hotel Savoy (O. Janota - 2012)

Hodnocení

autor:

80 %

čtenáři:

60 %

hodnotilo: 23


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Nejnovější diskuze

MECHINA - Acheron

Mirdas anonym
12.03.17 | 23:01:15

ETHEREAL PANDEMONIUM - Lost'N'Sound

Tomas anonym
10.02.17 | 09:56:59

MECHINA - Acheron

Jakub anonym
14.12.16 | 19:49:46

JOHN FRUSCIANTE - The Empyrean

pavel anonym
01.12.16 | 18:30:06

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
20.10.16 | 21:45:34

Aerodrome festival 2016

Hulvat anonym
20.10.16 | 15:49:39

Aerodrome festival 2016

Avram anonym
19.10.16 | 12:35:02

Aerodrome festival 2016

Banán anonym
09.10.16 | 09:33:42

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
30.09.16 | 22:43:18

Ian Glasper - The Day the Country Died: A History...

Darker anonym
30.09.16 | 08:10:43

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube