Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

AORTA/SCALP

AORTA/SCALP

split CD
2012 Brandeys City records

čas: 32:26
země původu: Česká republika
styl: punk/hardcore

Koncem loňského roku vyšla společná nahrávka dvou relativně mladých severočeských kapel, které zatím nejsou moc známé, a tudíž stojí na pomyslné startovní čáře. U obou se jedná o debutní nahrávky, na kterých vsadili na punkovou kartu.

"Začíná nový den a končí další sen. Probuzení do reality, sžírá tě den co den. Co bys dal za to jen, vrátit zpět sladký sen. Žít jak bys chtěl – odtrhnout se od šedivých stěn."

Kapela AORTA vznikla před pár lety v Brandýse nad Labem. Vše začíná mluveným intrem z nějakého filmu (charismatický hlas Pavla Rímského), po kterém následuje trojice skladeb. Kluci se snaží hrát svižnější energický punk, ale není to nic náročného na poslech a možná i proto mi songy přijdou podobné jako vejce vejci. Chybí tomu nějaký výraznější prvek, který by zaujal a vryl se do paměti. Tohle tady bohužel není, a tak mi po několika posleších neutkvělo vůbec nic. Texty v češtině formou rýmovaných říkadel mě taky neoslovily. Nahrávalo se ve studiu Franz Kafkaz v Domažlicích (kde točili třeba MARTYRIUM CHRISTI), ale výsledný zvuk taky není moc povedený.

"Od života odstaven, již na něj nemá nárok. Jak je těsno mezi zdmi, ze společnosti vytěsněn. Od blízkých odloučen. Vinen, souzen, odsouzen."

SCALP jsou z Liberecka a hrají už přes 5 let. I tady jde o rychlejší punk, který občas zabrousí do hardcore vod. Ovšem je promakanější a se zajímavými riffy, dojde i na kytarové vyhrávky nebo změny tempa. Prostě hudebně je to víc rozmanité. I po zpěvové stránce (a textové) je tahle kapela na tom o třídu líp. Taky tady dojde na "zpestření" filmovým intrem/outrem (Lid versus Larry Flint). Svou šestici songů SCALP natáčeli ve studiu teplického klubu Božák a bohužel to není nic extra, spíš je to ještě o něco horší než předchozí kapela. Takže sice zajímavější hudba, ale sráží ji špatný zvuk. Škoda.

CD je zabaleno do nádherně vypadajícího černobílého digipacku, plného kreseb od Martina (zpěvák SCALP), které odkazují na kolonizaci "rudé" Ameriky bílými přistěhovalci a díky němuž získává nějaké body navíc. Škoda, že zde platí, že obal je víc než obsah. Ale určitě nad oněmi kapelami hůl nelámu. Chce to jen vyhrát se a vyzrát. Čas ukáže, jestli AORTA a SCALP opustí hranice regionu a výrazněji se zapíší do povědomí punkového posluchačstva. Však si jejich nahrávky sami poslechněte na internetu a uvidíte.

odkazy:
bandzone.cz/aorta
bandzone.cz/scalp

hodnocení: AORTA: 45 %, SCALP: 60 %

sestava: AORTA: Recyklátor – zpěv, Hinzík – kytara, Fossil – baskytara, Filípo - bicí; SCALP: Grossik – zpěv, Kavka – kytara, Přéma – baskytara, Recyklátor - bicí
tracklist
AORTA
1. Intro
2. Splň si svůj sen
3. Tolik mezi námi
4. Ve spěchu

SCALP
5. Como un perro
6. Rudý dobytčáky
7. Nic než zákon
8. Bulvar nation
9. Hráz
10. Vězení

Hodnocení

autor:

55 %

čtenáři:

zatím nehodnoceno


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Nejnovější diskuze

MECHINA - Acheron

Mirdas anonym
12.03.17 | 23:01:15

ETHEREAL PANDEMONIUM - Lost'N'Sound

Tomas anonym
10.02.17 | 09:56:59

MECHINA - Acheron

Jakub anonym
14.12.16 | 19:49:46

JOHN FRUSCIANTE - The Empyrean

pavel anonym
01.12.16 | 18:30:06

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
20.10.16 | 21:45:34

Aerodrome festival 2016

Hulvat anonym
20.10.16 | 15:49:39

Aerodrome festival 2016

Avram anonym
19.10.16 | 12:35:02

Aerodrome festival 2016

Banán anonym
09.10.16 | 09:33:42

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
30.09.16 | 22:43:18

Ian Glasper - The Day the Country Died: A History...

Darker anonym
30.09.16 | 08:10:43

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube