Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

Steven Wilson - The Raven that Refused to Sing (And Other Stories)

Steven Wilson - The Raven that Refused to Sing (And Other Stories)

2013 Kscope

čas: 54:03
země původu: Velká Británie
styl: progressive rock

Britský hudebník a producent Steven Wilson je bezpochyby jednou z nejzásadnějších postav současné progresivní scény. Největší věhlas si vysloužil coby frontman slovutných PORCUPINE TREE, ale úspěch slavil i s celou řadou dalších projektů, z nichž je nutné jmenovat aspoň BLACKFIELD, BASS COMMUNION, NO-MAN či STORM CORROSION. Mimoto se od sklonku minulé dekády věnuje i sólové tvorbě, pod jejíž hlavičkou letos vydal již třetí řadové album "The Raven that Refused to Sing".

Zatímco debut "Insurgentes" se vyznačoval poměrně experimentálním vyzněním, moderní produkcí a koketováním s elektronikou či ambientem a následující dvojalbum "Grace For Drowning" v tomto trendu víceméně pokračovalo, novinka přináší již poněkud konzervativnější vyznění s rozmáchlým art-rockovým soundem silně evokujícím sedmdesátá léta. K tomu jistě přispěl i fakt, že si Steven poprvé na svou desku přizval spoluproducenta, kterým je Alan Parsons, legendární zvukový inženýr studia Abbey Road, který se proslavil zejména díky spolupráci na takových hudebních skvostech jako "The Dark Side of the Moon" od PINK FLOYD či "Abbey Road" od THE BEATLES. Velmi úspěšný byl ale i coby hudebník v rámci své kapely THE ALAN PARSONS PROJECT, jejíž první dvě desky patří rovněž k největším klenotům rockové hudby.

Nové album Stevena Wilsona se dá v podstatě chápat jako pocta progresivním a jazz-rockovým spolkům sedmé dekády minulého století. Instrumentální mistrovství prosakuje z každého tónu a bohatý a pestrý zvuk umocňují hammondy, mellotrony, minimoogy, flétna, saxofon či klarinet. Jako vždy jde o fenomenální kousek i po stránce skladatelské. Dramaturgie jednotlivých kousků je perfektně propracovaná, skladby velmi přirozeně a zároveň rafinovaně gradují, bravurně si hrají s náladami a tempy a kontrasty působí velmi nenuceně. Z celého počinu navíc dýchá velmi tajuplná a znepokojující atmosféra, která se skvěle doplňuje s textovým konceptem, založeným na zhudebnění nadpřirozených příběhů.

Zlatými hřeby kolekce jsou z mého pohledu tři nejdelší a zřejmě i nejrozmanitější opusy "Luminol", "The Holy Drinker" a "The Watchmaker". Každý čítá více než deset minut a nejvýrazněji v nich vynikne instrumentální bravura všech zúčastněných. I přes svou délku navíc nemají ani chvíli tendenci nudit, naopak neustále strhávají posluchačovu pozornost novými podněty a bravurními skladatelskými nápady. Méně zajímavé mi naopak přijdou písně "Drive Home" či titulní "The Raven that Refused to Sing", které by se vzhledem ke své křehkosti a patetické orchestraci možná lépe vyjímaly na albech projektu BLACKFIELD.

Novinka Stevena Wilsona je více než důstojnou poklonou rockové hudbě a jejímu zlatému období. Emocemi, instrumentálním mistrovstvím a ohromující skladatelskou invencí překypující nahrávka nabízí vysoce nadstandardní posluchačský požitek pro všechny milovníky progresivní scény a zejména pak pro ty, kteří dávají přednost konzervativnějšímu žánrovému pojetí.

sestava: Steven Wilson – zpěv, kytary, baskytara, klávesy, mezotron, Guthrie Govan – kytary, Nick Beggs – baskytara, Chapman Stick, doprovodný zpěv, Adam Holzman – klávesy, hammondy, piano, minimoog, Marco Minnemann – bicí, perkuse, Theo Travis – flétna, saxofon, klarinet; hosté: Jakko Jakszyk – doprovodný zpěv, Alan Parsons – kytary, Dave Stewart a London Session Orchestra – smyčce
produkce: Steven Wilson, Alan Parsons
odkaz: www.stevenwilsonhq.com
tracklist
1. Luminol
2. Drive Home
3. The Holy Drinker
4. The Pin Drop
5. The Watchmaker
6. The Raven That Refused to Sing

Hodnocení

autor:

90 %

čtenáři:

93 %

hodnotilo: 41


Diskuze

Cekem příspěvků: 2

bohuš07.05.13 | 21:39:40
Michal02.04.13 | 16:06:45

Nejnovější diskuze

X-CORE - In Hell

Jirka anonym
08.07.17 | 12:24:36

BATHORY

venca anonym
04.07.17 | 17:39:28

CHILDREN OF BODOM - I Worship Chaos

Radim anonym
30.05.17 | 14:39:42

MECHINA - Acheron

Mirdas anonym
12.03.17 | 23:01:15

ETHEREAL PANDEMONIUM - Lost'N'Sound

Tomas anonym
10.02.17 | 09:56:59

MECHINA - Acheron

Jakub anonym
14.12.16 | 19:49:46

JOHN FRUSCIANTE - The Empyrean

pavel anonym
01.12.16 | 18:30:06

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
20.10.16 | 21:45:34

Aerodrome festival 2016

Hulvat anonym
20.10.16 | 15:49:39

Aerodrome festival 2016

Avram anonym
19.10.16 | 12:35:02

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube