Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

Steven Wilson - The Raven that Refused to Sing (And Other Stories)

Steven Wilson - The Raven that Refused to Sing (And Other Stories)

2013 Kscope

čas: 54:03
země původu: Velká Británie
styl: progressive rock

Britský hudebník a producent Steven Wilson je bezpochyby jednou z nejzásadnějších postav současné progresivní scény. Největší věhlas si vysloužil coby frontman slovutných PORCUPINE TREE, ale úspěch slavil i s celou řadou dalších projektů, z nichž je nutné jmenovat aspoň BLACKFIELD, BASS COMMUNION, NO-MAN či STORM CORROSION. Mimoto se od sklonku minulé dekády věnuje i sólové tvorbě, pod jejíž hlavičkou letos vydal již třetí řadové album "The Raven that Refused to Sing".

Zatímco debut "Insurgentes" se vyznačoval poměrně experimentálním vyzněním, moderní produkcí a koketováním s elektronikou či ambientem a následující dvojalbum "Grace For Drowning" v tomto trendu víceméně pokračovalo, novinka přináší již poněkud konzervativnější vyznění s rozmáchlým art-rockovým soundem silně evokujícím sedmdesátá léta. K tomu jistě přispěl i fakt, že si Steven poprvé na svou desku přizval spoluproducenta, kterým je Alan Parsons, legendární zvukový inženýr studia Abbey Road, který se proslavil zejména díky spolupráci na takových hudebních skvostech jako "The Dark Side of the Moon" od PINK FLOYD či "Abbey Road" od THE BEATLES. Velmi úspěšný byl ale i coby hudebník v rámci své kapely THE ALAN PARSONS PROJECT, jejíž první dvě desky patří rovněž k největším klenotům rockové hudby.

Nové album Stevena Wilsona se dá v podstatě chápat jako pocta progresivním a jazz-rockovým spolkům sedmé dekády minulého století. Instrumentální mistrovství prosakuje z každého tónu a bohatý a pestrý zvuk umocňují hammondy, mellotrony, minimoogy, flétna, saxofon či klarinet. Jako vždy jde o fenomenální kousek i po stránce skladatelské. Dramaturgie jednotlivých kousků je perfektně propracovaná, skladby velmi přirozeně a zároveň rafinovaně gradují, bravurně si hrají s náladami a tempy a kontrasty působí velmi nenuceně. Z celého počinu navíc dýchá velmi tajuplná a znepokojující atmosféra, která se skvěle doplňuje s textovým konceptem, založeným na zhudebnění nadpřirozených příběhů.

Zlatými hřeby kolekce jsou z mého pohledu tři nejdelší a zřejmě i nejrozmanitější opusy "Luminol", "The Holy Drinker" a "The Watchmaker". Každý čítá více než deset minut a nejvýrazněji v nich vynikne instrumentální bravura všech zúčastněných. I přes svou délku navíc nemají ani chvíli tendenci nudit, naopak neustále strhávají posluchačovu pozornost novými podněty a bravurními skladatelskými nápady. Méně zajímavé mi naopak přijdou písně "Drive Home" či titulní "The Raven that Refused to Sing", které by se vzhledem ke své křehkosti a patetické orchestraci možná lépe vyjímaly na albech projektu BLACKFIELD.

Novinka Stevena Wilsona je více než důstojnou poklonou rockové hudbě a jejímu zlatému období. Emocemi, instrumentálním mistrovstvím a ohromující skladatelskou invencí překypující nahrávka nabízí vysoce nadstandardní posluchačský požitek pro všechny milovníky progresivní scény a zejména pak pro ty, kteří dávají přednost konzervativnějšímu žánrovému pojetí.

sestava: Steven Wilson – zpěv, kytary, baskytara, klávesy, mezotron, Guthrie Govan – kytary, Nick Beggs – baskytara, Chapman Stick, doprovodný zpěv, Adam Holzman – klávesy, hammondy, piano, minimoog, Marco Minnemann – bicí, perkuse, Theo Travis – flétna, saxofon, klarinet; hosté: Jakko Jakszyk – doprovodný zpěv, Alan Parsons – kytary, Dave Stewart a London Session Orchestra – smyčce
produkce: Steven Wilson, Alan Parsons
odkaz: www.stevenwilsonhq.com
tracklist
1. Luminol
2. Drive Home
3. The Holy Drinker
4. The Pin Drop
5. The Watchmaker
6. The Raven That Refused to Sing

Hodnocení

autor:

90 %

čtenáři:

93 %

hodnotilo: 42


Diskuze

Cekem příspěvků: 2

bohuš07.05.13 | 21:39:40
Michal02.04.13 | 16:06:45

Top články

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

07.03.16 | 11390x

HELLOWEEN, GOTTHARD

HELLOWEEN, GOTTHARD

23.02.16 | 10695x

AVANTASIA

AVANTASIA

21.03.16 | 10479x

MAU MAUS - Fear No Evil

MAU MAUS - Fear No Evil

23.04.16 | 10344x

SCORPIONS

SCORPIONS

28.02.16 | 10152x

Night of Wolves

Night of Wolves

23.04.16 | 9404x

Tattoo Convention 2016

Tattoo Convention 2016

24.05.16 | 9294x

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

08.07.16 | 9073x

Aerodrome festival 2016

Aerodrome festival 2016

18.06.16 | 8833x

LUCIE

LUCIE

03.07.16 | 8307x

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube