Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

KATALEPSY - Autopsychosis

KATALEPSY - Autopsychosis

2013 Unique Leader Records

čas: 40:10
země původu: Rusko
styl: brutal death

Katalepsie je stav, který se projevuje úplnou strnulostí končetin a sníženou citlivostí k bolesti, nebo to tak alespoň uvádí Wikipedie, ale i kdyby to náhodou pravda nebyla, tak přesně tenhle stav ve vás nové album těchto ruských řezníků může vyvolat, jelikož třeba budete stejně jako já strnule zírat s otevřenou hubou, jak je možné, že tohle jméno se už dávno neobjevuje na titulcích magazínů po celém světě. Jejich jméno jsem již sice registroval dříve, když vyšel jejich debut "Music brings Injuries", nicméně tehdy se jednalo o nijak z řady vybočující brutal/slam death metal, kterého se všude po internetu válí tuny a tuny, a tak nebylo proč si jméno KATALEPSY vlastně pamatovat.

Nicméně již na podzim se na internetu objevil první klip ke skladbě "Evidence of Near Death", který jasně naznačil, že nové album si jistou pozornost přeci jen zaslouží. Ostatně v KATALEPSY nezůstal kámen na kameni a jediným, kdo ještě pamatuje dobu kolem debutu, od kterého již uběhlo dlouhých šest let, je tak baskytarista Anatoly. Tohle čekání se ale setsakramentsky vyplatilo, protože tahle banda už dávno není jen o monotónní řezničině, ale míří do mnohem techničtějších vod BDM. Na každé skladbě jde jasně slyšet, že nad její strukturou někdo vážně přemýšlel a se skladbou si skutečně vyhrál. Tracky jsou plné zvratů, různých technických vyhrávek a nuda je to poslední, co vás při poslechu tohoto alba napadne.

Jak už jsem řekl, hudba v podání KATALEPSY je nyní sice techničtější, i tempo se od minula dosti výrazně zpomalilo, ale to v žádném případě neznamená, že by ztratila něco ze své údernosti či brutality. Kytarové riffy i nadále drtí vaše sluchovody svou syrovostí a brutalitou, jen se už zkrátka nejedná o zběsilý přímočarý útok, ale je spíše promyšlenější a cílený, což má ve výsledku ale ještě více devastující účinky. Pozadu rozhodně nezůstává ani baskytara, která je krásně vytažená do popředí a již od úvodního intra, které má na svědomí právě Antoly se svým čtyřstrunným nástrojem je jasné, že tady basa rozhodně žádné druhé housle hrát nebude.

Pokud zmiňuji práci kytar a baskytary, tak rozhodně nesmím vynechat ani vokální projev, který má na svědomí nejnovější tvář v tomto souboru – Igor Filimontsev, který jinak ještě zpívá a hraje na kytaru v pro mě neznámé kapele BIG END BOLT. KATALEPSY měli se zpěvem vždycky tak trochu problém, vždyť už debut "nařvali" hned dva zpěváci. Nicméně jak se zdá, tento problém je již vyřešen, protože ten chlap má v hrdle kanál. I když jeho projev není příliš variabilní a pohybuje z devadesáti procent spíše ve středních hloubkách, občas zamíří ještě níže, tak v žádném případě nenudí a celou desku táhne silou parního válce kupředu.

Co se týče zvuku, tak jak se zdá, Rusko už dávno nepatří mezi státy, nad kterými je třeba ohrnovat nos, protože i produkce se na albu rovná světové třídě. Přidejte si skvěle nazvučené bicí a máte tu desku, za kterou by se nemusela stydět leckterá slovutnější jména ze západu. I když to nijak velké překvapení vlastně není, protože Rusko začíná čím dál tím více platit za baštu a líheň kvalitního BDM a troufám si tvrdit, že až se bude na konci roku sumarizovat a vyhodnocovat album roku, "Autopsychosis" bude stále zmiňováno, a co víc, stále bude na čelních pozicích. Dlouho jsem přemýšlel, jestli je vhodné udělit maximální hodnocení, ale pak jsem si řekl, že komu jinému už bych to měl dát, než právě KATALEPSY za momentální počin, když jsem v poslední době nic lepšího neslyšel.

sestava: Anatoly - baskytara, Igor Filimontsev - zpěv, Dmitry - kytara, Anton - kytara, Evgeny Novikov - bicí
odkaz: facebook.com/Katalepsymoscow
tracklist
1. Lurking in the Depth
2. Evidence of Near Death (E.N.D.)
3. Body Bags for the Gods
4. Cold Flesh Citadel
5. The Pulse of Somnambulist
6. Unearthly Urge to Supremacy
7. Gore Conspiracy
8. Amongst Phantom Worlds
9. Needles of Hypocrisy (interlude)
10. Knifed Humility
11. Taedium Vitae

Hodnocení

autor:

100 %

čtenáři:

82 %

hodnotilo: 32


Diskuze

Cekem příspěvků: 3

Hellhammer07.05.13 | 10:04:18
Václav Piták08.05.13 | 16:11:16
Hellhammer09.05.13 | 11:26:43

Top články

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

07.03.16 | 9193x

HELLOWEEN, GOTTHARD

HELLOWEEN, GOTTHARD

23.02.16 | 8969x

AVANTASIA

AVANTASIA

21.03.16 | 8715x

SCORPIONS

SCORPIONS

28.02.16 | 8525x

MAU MAUS - Fear No Evil

MAU MAUS - Fear No Evil

23.04.16 | 8092x

Night of Wolves

Night of Wolves

23.04.16 | 7841x

Tattoo Convention 2016

Tattoo Convention 2016

24.05.16 | 7581x

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

08.07.16 | 7385x

Aerodrome festival 2016

Aerodrome festival 2016

18.06.16 | 7304x

LUCIE

LUCIE

03.07.16 | 6795x

Více

Nejnovější diskuze

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

X-CORE - In Hell

Jirka anonym
08.07.17 | 12:24:36

BATHORY

venca anonym
04.07.17 | 17:39:28

CHILDREN OF BODOM - I Worship Chaos

Radim anonym
30.05.17 | 14:39:42

MECHINA - Acheron

Mirdas anonym
12.03.17 | 23:01:15

ETHEREAL PANDEMONIUM - Lost'N'Sound

Tomas anonym
10.02.17 | 09:56:59

MECHINA - Acheron

Jakub anonym
14.12.16 | 19:49:46

JOHN FRUSCIANTE - The Empyrean

pavel anonym
01.12.16 | 18:30:06

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
20.10.16 | 21:45:34

Aerodrome festival 2016

Hulvat anonym
20.10.16 | 15:49:39

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube