Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

DEATHSTARS - The Perfect Cult

DEATHSTARS - The Perfect Cult

2014 Nuclear Blast

čas: 42:30
země původu: Švédsko
styl: industrial/gothic metal

Zdá se, že i drsný svět metalu má své odlehčené letní hity! Jestli se tedy letos ve svých černých plavkách chystáte načerno do Černé Hory, nezapomeňte si přibalit i nejnovější desku kapely DEATHSTARS. Ta je totiž podobných plážáků plná a mně nezbývá, než vám ji alespoň ve zrychleném řízení představit.

DEATHSTARS vědomě rezignují na jakékoli vyšší umělecké hodnoty či progresivní sebetrýznění a namísto toho jednoduše vydávají desku, která nás nijak nelakuje a nejpozději od druhého poslechu zkrátka baví. Že potřebujete víc? Progresi? Hráčské výkony? Aha… hmmm… a chodíte se v létě koupat s holkama? Já to věděl!
Pokud jako kapela nepotřebujete každým novým albem o několik metrů posunout hranice známého vesmíru, ani se nesnažíte vymyslet riff, o kterém by se psalo i v druhém dílu Bible, stačí vám hrát přesně to, co hrají DEATHSTARS. A vzhledem k tomu, že mě bez nátlaku přivedli k napsání už druhé recenze, nikdo mi nevymluví, že na jejich nahrávkách něco je.

V propagačních pohádkách před vydáním desky mluvili kluci o nejdivočejší desce ve své diskografii. Údajně je to především zásluha živých bicích, které na svém čtvrtém albu hoši nově objevili. Asi je někde viděli za výlohou, tak je museli mít. V každém případě je to blbost. Nové album je úplně stejně krotké jako to předchozí a do jedovatosti nahrávky "Termination Bliss" z roku 2006 mu dokonce leccos schází. V čem ale naopak neztrácí nic, to je hitový potenciál. Kromě investice do nových bubnů si totiž kluci zřejmě také vypůjčili klávesy od podobně laděných THE BIRTHDAY MASSACRE (kteří je stejně brzy nebudou potřebovat) a řekli si, že svůj naleštěný říšský kult ještě vyšperkují Casio-melodiemi na jeden prst. Vtip je v tom, že to přesně trefili!

Tam, kde se do už tak zpěvných refrénů zakusují navíc mléčné, ale přesto účinné zoubky kláves, zažívá snadno předvídatelné album malou interní renesanci. Na rozdíl od nových bicích, které jsou kapele úplně na prd, fungují klávesy přesně tak, jak mají klávesy v letních hitech fungovat. Tvrdí muziku... vlastně zábavu... nebo cokoli chcete, hlavně že se tančí a v noci je aspoň 20 stupňů! Přesně tímto návykovým stylem funguje titulní skladba "The Perfect Cult" i zřejmě nejchytlavější výstřel z děla od dob Aurory v podobě písně "Track, Crush & Prevail". A protože kapela používá taky kytary, můžeme si vychutnat i lehce zubatější killer song v podobě šestky "Asphalt Wings". Podle atmosféry a lehkosti melodií mám dokonce chvílemi dojem, jako bych poslouchal švýcarské SAMAEL. Ti ale poslední dobou nahrávají cokoli, jen ne chytlavé hity, takže to asi opravdu budou ti DEATHSTARS. Zřejmě.

Zajímavé je, že právě ty skladby, které kapela protěžuje jako singly, teasery a podobné hovadiny, nemají ve společnosti lepší druhé poloviny desky téměř co říci. Když se na album podívám očima moderního kultu Google Play, svítí v mém případě u šesti skladeb z desíti jasný palec nahoru. Ten zbytek není špatný, ale víte, jak to funguje. Život ve stínu slavnějších sourozenců... Takže teď, když už promluvila věda, není potřeba dodávat jakákoli další prohlášení. Nebudu Vám ani slibovat že vám tahle zmrzlina vydrží v kornoutu až do Vánoc, ale s tím snad budete umět žít, protože nikdo normální si na Vánoce venku zmrzlinu nedává. Místo toho vám slíbím, že vás tahle lehká placka pobaví stylem, který prostě v době letních prázdnin chcete. Nic víc, nic míň. Pro mě osobně je to ale dost.

sestava: Whiplasher - zpěv, Nightmare - kytary a klávesy, Skinny - basa, Vice - bicí
produkce: Nightmare (DEATHSTARS)
odkaz: www.deathstars.net
tracklist
1. Explode
2. Fire Galore
3. All The Devil’s Toys
4. Ghost Reviver
5. The Perfect Cult
6. Asphalt Wings
7. Bodies
8. Temple Of The Insects
9. Track, Crush & Prevail
10. Noise Cuts

Hodnocení

autor:

75 %

čtenáři:

51 %

hodnotilo: 20


Diskuze

Cekem příspěvků: 17

Karel Polách20.06.14 | 14:41:47
Štěpán Šime...20.06.14 | 15:26:02
Karel Polách20.06.14 | 23:44:51
Miroslav Med18.06.14 | 23:14:00
Petr Macháček...19.06.14 | 11:45:10
Štěpán Šime...19.06.14 | 14:47:41
Ivoš Otcovský...19.06.14 | 17:22:46
Štěpán Šime...20.06.14 | 09:37:36
Petr Macháček...20.06.14 | 13:06:47
Ivoš Otcovský...16.06.14 | 10:58:27
Petr Macháček...18.06.14 | 09:01:53
Ivoš Otcovský...18.06.14 | 10:04:15
Petr Macháček...18.06.14 | 10:19:01
Ivoš Otcovský...18.06.14 | 10:38:02
Petr Macháček...18.06.14 | 12:05:07
Štěpán Šime...16.06.14 | 11:18:12
Ivoš Otcovský...16.06.14 | 11:26:50

Související články

Nejnovější diskuze

MECHINA - Acheron

Mirdas anonym
12.03.17 | 23:01:15

ETHEREAL PANDEMONIUM - Lost'N'Sound

Tomas anonym
10.02.17 | 09:56:59

MECHINA - Acheron

Jakub anonym
14.12.16 | 19:49:46

JOHN FRUSCIANTE - The Empyrean

pavel anonym
01.12.16 | 18:30:06

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
20.10.16 | 21:45:34

Aerodrome festival 2016

Hulvat anonym
20.10.16 | 15:49:39

Aerodrome festival 2016

Avram anonym
19.10.16 | 12:35:02

Aerodrome festival 2016

Banán anonym
09.10.16 | 09:33:42

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
30.09.16 | 22:43:18

Ian Glasper - The Day the Country Died: A History...

Darker anonym
30.09.16 | 08:10:43

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube