Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

SOEN - Tellurian

SOEN - Tellurian

2014 Spinefarm Records

čas: 52:50
země původu: Švédsko
styl: progressive metal/rock

Psal se prosinec 2014, seděl jsem s kamarádkou v hospodě a byl jsem určitě hrozně přesvědčivý, zatímco jsem jí zklamaně popisoval dojmy z nového alba "Tellurian". Jenže, jenže, jenže. U první olivy jsem si taky neuměl představit, že bych si mohl vzít druhou. Natož abych otevřel celou další sklenici. I novinka švédských SOEN tedy zasloužila druhou šanci.

Mezi prvním a druhým albem prokázala kapela kromě velkého hudebního potenciálu ještě jednu důležitou věc. Skvěle zmáknutou obchodní strategii. Jejich první desku sice kdejaký chytrák strhal za kopírování TOOL či OPETH, ale ona svůj úkol přitom splnila dokonale. Díky všudypřítomným srovnáním s oběma hvězdami na sebe přitáhla spoustu pozornosti a vynesla mladou kapelu okamžitě mezi velká a zavedená jména (nehledě na to, že byla taky zatraceně dobrá a chytlavá). No a teď je tady novinka "Tellurian", která už tak okatě nikoho nepřipomíná, je citelně náročnější na poslech a brousí si zuby na nejvyšší příčky progmetalového nebe. Kdyby to pořadí kluci otočili, hráli by ještě dnes leda tak okresní přebor. Takto ale míří sebevědomě vzhůru…

…vzhůru, vzhůru, jenom zvukově to ženou spíše opačným směrem. Album je otřesně přebasované a zbytečně hučí do uší. Takže basy o 30 % dolů a zpět do kola! Jak už jsem zmínil v úvodu, do nové desky se leze asi stejně snadno jako do tanku z druhé světové. Úplně živě si pamatuji první poslechy, během nichž jsem v duchu prosil kapelu, ať už se vykašle na chození kolem horké kaše a prostě "tam tu melodii nasmaží v plné parádě!" Jenže ona ne. To bylo pořád nějaké "za chvíli... až v další písničce... ještě si to rozmyslíme…" a čas přitom běžel. První týden jsem se proto u desky akorát tak královsky nudil. Bohužel.

Chtělo to opravdu velkou porci lásky k prvnímu albu, abych u SOEN letos vydržel. Kapela se posunula od chirurgické přesnosti TOOL zhruba směrem k melancholické pracovité umanutosti polských RIVERSIDE a všechno tak jedině zkomplikovala. RIVERSIDE a jim podobné vykuky totiž vůbec nemusím. Jak říkám, láska k albu "Cognitive", to je základ. Problém novinky by se dal shrnout asi tak, že k dosažení stejné muzikální blaženosti musím v jejím doprovodu urazit asi 3krát tolik kilometrů než u desky první. Vyhlížím sice stejnou technokratickou hru, organické melodie, přesnou mechaniku strun a emoce Joelova hlasu, ale musím si na ně hezky počkat. Naštěstí ale nečekám marně, protože se takových momentů na albu ukrývá obrovské množství. Škoda jen, že pro stejný chleba teď musím chodit do vedlejší vesnice…

Tento "pečivový paradox" má ale také pozitivní stránku. Tím jak kapela hvězdnými okamžiky šetří a skrývá je za chytrolínské progové kouzlení s rytmy, synkopami a vrstvami strun, dává jim zároveň rafinovaně vyniknout. Stačí poslouchat pozorně a celou scénu si můžete užívat téměř na úrovni atomů. Melodie se objevují často jen v náznacích, otiscích a stínech, ale jejich účinek je přesto zničující a zasažení duše hluboké. Světelné záblesky kytar v refrénu "Void" jsou dokonalým příkladem této strategie, stejně jako kratičký vymodlený refrén singlu "Tabula Rasa". Asi nejvstřícnějším kouskem – a zároveň momentem, který nejvíce připomíná staré časy "Cognitive" – je ale překrásná píseň "Pluton". Fronty na krásno jsou u ní nejkratší a jeden skvělý motiv díky tomu střídá druhý. Slyším starou známou bitvu kytarových skalpelů, božskou melodickou linku i nájezdy bicích, které tak zábavně motají hlavu. Snad jen ta basa už nikdy nebude co bývala. Od té doby, co ji dal z ruky DiGiorgio, schází jí trochu větší drzost a vynalézavost. Její příspěvek je pořád veliký, ale už to není takový motor. Zato Joel je v porovnání s první deskou ještě větším pánem mikrofonu. Do dneška jsem vděčný za možnost slyšet a vidět jeho výkon v Brně, ale s novou deskou to musí být paráda na druhou.

Mám pocit, že boj s novými SOEN není ani dnes ještě u konce. A to jsem jim dal před recenzí daleko více času, než jsem původně plánoval. Asi jsem nečekal, že si budou žádat tolik ode mě, než nabídnou něco sami. Dávám sice vysoké známky za kvalitu po všech stránkách kromě zvuku, ale ani tak si nejsem úplně jistý, jestli budu nové Soen poslouchat ještě za dva měsíce. Vím ale určitě, že kdybych tak nehltal album první, to druhé bych určitě nepřekousl. Místy je na můj vkus až zbytečně upracované, snaživé a tím pádem i nudné. Na druhé straně ale ukrývá emoce, melodie a nápady, kterými dle mého překonávají i zatím poslední desku OPETH. A to je velká věc. Také proto zůstávám s nimi.

sestava: Martin Lopez - bicí, Joel Ekelöf - zpěv, Kim Platbarzdis - kytara, Stefan Stenberg - baskytara
produkce: Joakim Platbarzdis
odkaz: facebook.com/SoenMusic
tracklist
1. Komenco
2. Tabula Rasa
3. Kuraman
4. The Words
5. Pluton
6. Koniskas
7. Ennui
8. Void
9. The Other's Fall

Hodnocení

autor:

75 %

čtenáři:

88 %

hodnotilo: 7


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Související články

Top články

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

07.03.16 | 7997x

HELLOWEEN, GOTTHARD

HELLOWEEN, GOTTHARD

23.02.16 | 7711x

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

27.10.14 | 7507x

AVANTASIA

AVANTASIA

21.03.16 | 7429x

SCORPIONS

SCORPIONS

28.02.16 | 7278x

MAU MAUS - Fear No Evil

MAU MAUS - Fear No Evil

23.04.16 | 6863x

Night of Wolves

Night of Wolves

23.04.16 | 6579x

Tattoo Convention 2016

Tattoo Convention 2016

24.05.16 | 6372x

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

08.07.16 | 6123x

Aerodrome festival 2016

Aerodrome festival 2016

18.06.16 | 6086x

Více

Nejnovější diskuze

X-CORE - In Hell

Jirka anonym
08.07.17 | 12:24:36

BATHORY

venca anonym
04.07.17 | 17:39:28

CHILDREN OF BODOM - I Worship Chaos

Radim anonym
30.05.17 | 14:39:42

MECHINA - Acheron

Mirdas anonym
12.03.17 | 23:01:15

ETHEREAL PANDEMONIUM - Lost'N'Sound

Tomas anonym
10.02.17 | 09:56:59

MECHINA - Acheron

Jakub anonym
14.12.16 | 19:49:46

JOHN FRUSCIANTE - The Empyrean

pavel anonym
01.12.16 | 18:30:06

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
20.10.16 | 21:45:34

Aerodrome festival 2016

Hulvat anonym
20.10.16 | 15:49:39

Aerodrome festival 2016

Avram anonym
19.10.16 | 12:35:02

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube