Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Recenze

MASTODON - Once More 'Round the Sun

MASTODON - Once More 'Round the Sun

2014 Reprise Records

čas: 54:06
země původu: USA
styl: progressive/sludge/stoner metal/rock

Do třetice všech opomenutých klenotů roku 2014 přidávám MASTODON a jejich aktuální desku "Once More 'Round the Sun". Když jsem o ní na Abyssu před pár týdny nenašel ani řádku, byl jsem nejdřív docela překvapený. Potom mi to ale došlo. Jestliže kapelu poslouchá víc lidí než jen hrstka hudebních nadšenců, moc se nám do její recenze nechce. Jednoduše není co objevovat. V tomto ohledu je článek o MASTODON vlastně jedním z nejzbytečnějších vůbec. I kdyby se nám ale do takové recenze nechtělo sebevíc, tak jednu z právě ohlášených hvězd letošního Brutal Assaultu prostě ignorovat nemůžeme. Ano, ano. Do pevnosti přijedou MASTODON a na svém trakaři přivezou jedny z nejlepších metalových desek poslední dekády!

Jak skvostně skončil před pár lety hitový "Lovec", začíná v roce 2014 snad ještě návykovější "Průvodce na cestě kolem slunce". Pokud jste na jeho příchod čekali v rybářských holinkách a se sítěmi připravenými na velrybářskou výpravu, potom patříte mezi fanoušky, kteří sami uvízli v deset let staré síti jménem "Leviathan". Nová deska budiž vzkazem pro všechny takto nemístně vystrojené, že časy "Leviathan" už se definitivně nevrátí. V roce 2014 jsou kompozice MASTODON chytlavé jak rockové hymny Jon Bon Joviho, ale zároveň jsou pořád metalově hrubé, sludgeově těžkotonážní a dostatečně technické. Přitom právě rezerva technických možností dělá z posledních dvou přístupnějších desek hotové žrádýlko.

Představte si třeba takové Lamborghini, jak si to na půl plynu šine italským venkovem. Jistě, mohlo by trhat asfalt na okruhu nebo vytáčet pomalejší řidiče na dálnici, ale to by nebylo ono. Ten nejlepší pocit z jízdy zažijete ve chvíli, kdy si v poklidném tempu vyhrajete s každou zatáčkou a řevem motoru rozezníte všechny alpské tunely. Budete si totiž vědomi skutečnosti, že v kterékoli vteřině sedíte na energetických zásobách, které by na nějaký čas pomohly k nezávislosti i menší Ukrajině. Přesně takovou jistotu vám dají noví MASTODON. Jsou tak zábavní, že u nich nemusíte vysedět vejce, abyste album vůbec strávili, ale přitom jsou tak precizní, tvořiví a muzikantsky ostřílení, že je můžete kdykoli bez ostudy přiznat jako svou velmi oblíbenou kapelu. V každém okamžiku budete jasně cítit muzikantskou jistotu, která sice není vždy využívána na maximum, ale když je jí potřeba, je rozhodně cítit.

Pravdou je, že spolu s příklonem k přímočarosti nás opustily (mimo jiné) třeba bubenické výkony jako utržené ze řetězu. Kde jsou ty časy, kdy jsme nestačili do tří napočítat, aby se paličky nerozběhly do světa v nějakém brutálně rychlém přechodu nebo jiné technické finese. Kromě toho jsou nové skladby také o dost přímočařejší. Sloku střídá refrén a po něm je tu zase další sloka, klasika. Pro citlivé jedince to bude problém - mě osobně to ale nechává v klidu. Větší váhu má pro mě plnost celého alba, na němž téměř nenajdete skladbu bez fantastického kytarového riffu nebo proklatě návykové melodie. Odváží-li se hnidopich, mohl by snad ještě ohrnout pysk nad lehce zahuhlaným zvukem desky, jenž měl kapelu zřejmě udržet v dosahu rockerského "nestarání se o kraviny", ale pokud si desku pustíte na něčem schopnějším, velmi rychle zjistíte, že snad s výjimkou občasného prskání v limitaci je celková produkce naopak hodně zábavná a trefná.

V dnešní době rutinérsky generovaných alb představuje bohatá sbírka "Once More 'Round the Sun" po čertech vzácný počin. Můžete si pohladit vlnící se kočičku "Tread Lightly", propadnout drtivým kytarám valícím se skladbou "High Road", nebo si dát jako vesmírný kovboj jedno odlehčené "kolečko kolem slunce". Vždycky je z čeho vybírat. Jako na každém albu i zde najdeme jalovější chvilky, ale bude jich nezvykle málo. Navíc pokaždé, když hladce doplachtím až k deváté skladbě "Ember City", mám dojem, že pokud bychom reptali už i nad takovýmito alby, bylo by v nás něco špatně. My na Abyssu ho můžeme ignorovat, protože jsme prostě hudební zvrhlíci, ale to je tak všechno, co proti jeho vítěznému tažení zmůžeme. MASTODON jsou prostě na té nejlepší vlně i bez mořských obrů a rybářských sítí.

sestava: Sestava: Troy Sanders - baskytara, zpěv, Bill Kelliher - kytary, Brent Hinds - kytary, zpěv, Brann Dailor - bicí, zpěv
produkce: Nick Raskulinecz
odkaz: www.mastodonrocks.com
tracklist
1. Tread Lightly
2. The Motherload
3. High Road
4. Once More 'Round the Sun
5. Chimes at Midnight
6. Asleep in the Deep
7. Feast Your Eyes
8. Aunt Lisa
9. Ember City
10. Halloween
11. Diamond in the Witch House

Hodnocení

autor:

90 %

čtenáři:

77 %

hodnotilo: 29


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Top články

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

07.03.16 | 9193x

HELLOWEEN, GOTTHARD

HELLOWEEN, GOTTHARD

23.02.16 | 8969x

AVANTASIA

AVANTASIA

21.03.16 | 8715x

SCORPIONS

SCORPIONS

28.02.16 | 8525x

MAU MAUS - Fear No Evil

MAU MAUS - Fear No Evil

23.04.16 | 8092x

Night of Wolves

Night of Wolves

23.04.16 | 7841x

Tattoo Convention 2016

Tattoo Convention 2016

24.05.16 | 7581x

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

08.07.16 | 7385x

Aerodrome festival 2016

Aerodrome festival 2016

18.06.16 | 7304x

LUCIE

LUCIE

03.07.16 | 6795x

Více

Nejnovější diskuze

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

X-CORE - In Hell

Jirka anonym
08.07.17 | 12:24:36

BATHORY

venca anonym
04.07.17 | 17:39:28

CHILDREN OF BODOM - I Worship Chaos

Radim anonym
30.05.17 | 14:39:42

MECHINA - Acheron

Mirdas anonym
12.03.17 | 23:01:15

ETHEREAL PANDEMONIUM - Lost'N'Sound

Tomas anonym
10.02.17 | 09:56:59

MECHINA - Acheron

Jakub anonym
14.12.16 | 19:49:46

JOHN FRUSCIANTE - The Empyrean

pavel anonym
01.12.16 | 18:30:06

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
20.10.16 | 21:45:34

Aerodrome festival 2016

Hulvat anonym
20.10.16 | 15:49:39

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube