Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Video - Recenze

OLYMPIC 50

OLYMPIC 50

2012 Česká televize / Best I.A. (4DVD)

čas: 53 min. / 90 min. / 47 + 60 min. / 76 + 90 min.
země původu: Československo / Česko
styl: rock

Pro někoho nestárnoucí a pro jiného přesluhující rocková legenda OLYMPIC v uplynulém roce oslavila neskutečných padesát let existence a při té příležitosti touto číslovkou rozhodně nešetřila. Opatřila jí monstrózní koncerty se symfonickým orchestrem, pětidiskovou kompilaci hitů, singlů a rarit, Jandovu vzpomínkovou knihu a nakonec i videokolekci všech výročních koncertů, obsahující nejen padesátiny, ale také dvacetiny, pětadvacetiny, třicetiny a čtyřicetiny. Označení "50" tedy možno chápat nikoli jen ve smyslu nedávného výročí, nýbrž v rámci celé půlstoleté historie.

Celkem jde o sedm hodin živých záznamů, jenže ve vydavatelsky výrazně odbytém provedení, zřejmě přičiněném příliš ukvapeným vydáním na sklonku loňského roku. Podrobný obsah jednotlivých disků na obalu není uveden a citelně schází jakýkoli booklet, takže písňové náplně všech koncertů lze zjistit jen přímo v nabídce uvnitř kotoučků. Nemluvě o tom, že první vydání bylo totálním zmetkem, hodně matoucí v označení disků, tento nedostatek však byl naštěstí napraven vylisováním nové várky, která původní zmatky a omyly uvádí na pravou míru. Kromě toho disky špatně drží uvnitř krabičky a snadno z ní vypadávají, což alespoň částečně řeší vložené kousky molitanu.

Na čtyřech discích se možná lehce paradoxně nacházejí záznamy hned pěti výročních koncertů, tedy všech, jež kdy byly zaznamenány Českou televizí, navíc asi přesně v té podobě, v jaké byly sestříhány a odvysílány, včetně úvodních či závěrečných dobových titulků. Tři z těchto koncertů v minulosti vyšly na VHS a nyní tedy poprvé na DVD, zvláště v případě třicetin však nutno zalitovat zkrácené verze. Na společném disku s nimi jsou v ořezané podobě též čtyřicetiny, ale jejich kompletní záznam na DVD již dříve vyšel, takže to nemusí až tolik vadit a onen koncert je zde spíše jen pro úplnost. Přesto by bylo vhodnější nespěchat s oním urychleným vydáním, lépe vše připravit a promyslet, domluvit se v rámci všech majitelů práv a vydat raději pětidiskovou kolekci pěti kompletních koncertů. Takhle je to hodně neúplné a leckterý příznivec se může cítit ošizen. Také proto, že velmi citelně až necitlivě byl zkrácen rovněž záznam z loňských padesátin. Problematicky se však jeví také řazení disků, kdy na tom prvním je aktuální koncert a posléze se postupuje od starších k novějším.

DVD 1 – OLYMPIC 50 (1. 12. 2012 – Praha, O2 Arena)

Těžiště celého kompletu představuje záznam velkolepého loňského koncertu, kde legendární skupina "slaví padesát, ale těší se na šedesát". Žel jde o výrazně zkrácenou televizní verzi, obsahující převážně ty skladby, které doprovází Český národní symfonický orchestr řízený dirigentem Kryštofem Markem. Vše rozjíždí průměrná novinka "My už jiný nebudem", více ale překvapuje balada "Je to tvá vina", kde Petr Janda zpívá netypicky bez kytary, popřípadě instrumentálka "Stejskání", pojatá coby nástrojový duet, jehož některé motivy přebírá sólující houslista z orchestru. Nechybí "Otázky" s hostující dcerou Martou Jandovou, po letech obnovená "Vůně benzínu" či nářezovka "Když ti svítí zelená", kde úryvky od Smetany přebírá orchestr a současně jde o unikátní příležitost vidět, kterak sedmdesátiletý člověk hraje metal. Publikum reaguje jen místy, kdy spoluzpívá některé písně, jinak je ovšem atmosféra sice slavnostní, symfonicky načančaná, ale poměrně decentní. Neúplná televizní verze však může ledacos skrývat, proto je třeba se ptát, zda někdy vyjde i kompletní záznam.

hodnocení: 50 %

DVD 2 – Dvacet let OLYMPICu (21. 12. 1982 – Praha, Lucerna)

Přesně na tom nejvyšším vrcholu popularity soubor zastihla oslava dvaceti let, v rámci kolekce vůbec jediný koncert, kde ještě sestavu tvoří Miroslav Berka a Petr Hejduk. Převážně Milan Broum zde zpívá "Směs rockenrollů", zavzpomínat si však přicházejí i někdejší členové, hlavně ti z úplných prapočátků. Saxofonista Miloslav Růžek hraje krátkou instrumentálku "Yakety Sax", Pavel Bobek zpívá countryový rokenrol "Memphis, Tenesse", Josef Laufer zadumané "Feaver", Miki Volek hitovku "Zloděj dobytka" a nechybí ani Jan Antonín Pacák, vzpomínající skrze "Bon soir mademoiselle Paris". Program zpestřují hosté jako Petra Janů, Marie Rottrová, Karel Gott a také Felix Slováček, na klarinet hrající "Dynamit". Moderuje Jan Vala, jímž je zpovídán spoluzakladatel klubu Olympik Miloslav Šimek, na adresu skupiny se však vyjadřují také mnozí z oněch zmíněných a dále Dagmar Patrasová, Jiří Krampol, Luděk Sobota, František Ringo Čech či Karel Zich. Takto pojaté souhvězdí nejpopulárnějších protagonistů tehdejšího socialistického šoubyznysu jasně a zřetelně demonstruje, v jaké pozici se tu kapela nachází. Mohutný ohlas vyvolává do dvanácti minut roztažený "Marathón", jemuž dominuje excelentní bubenické sólo. Podobně silné momenty přináší také závěrečná fáze a zejména pak nesmrtelné balady "Jasná zpráva" a "Okno mé lásky", spontánně zažehávající mrazivě silné sborové zpěvy nadšeného publika. Tohle je neopakovatelná manifestace dobové sounáležitosti, jasná příčina závisti méně úspěšných muzikantů a zřejmě opravdu vůbec nejlepší koncert v celé historii této kapely.

hodnocení: 80 %

DVD 3 – Čtvrtstoletí OLYMPICu (12. 12. 1987 – Praha, Lucerna)

Záznam z pětadvacetileté oslavy je ze všech nejdelší a asi proto rozdělen na dva televizně samostatné díly. Pánové se zde nacházejí nejen v omlazené sestavě Jiřím Valentou a Milanem Peroutkou, ale také v přímo kulminujícím metalovém opojení, jež je patrné i z vizáže členů, když zvláště první díl se nese ve znamení natolik tvrdého rocku, že se asi nelze divit prasklé kytarové struně, mající "Nulový šance" přežít tuto nářezovou exhibici. Značně odlišně působí také sestava hostů. Zatímco v případě dvacetin dominují popové celebrity, sem se vyskytují největší rockové osobnosti té doby. Již Miroslav Imrich či Roman Dragoun naznačují něco, co zcela dokonává Michael Kocáb a jeho až novovlnně šokující a stěží rozeznatelná "Želva". Také Vilém Čok pojímá "Jako tele na vrata" přesně podle svého naturelu a když přeje další pětadvacítku, zní to jako dobrý vtip, který je však nynější realitou. Přestože Jožo Ráž lehce nezvládá "Dej mi víc své lásky", v rámci všech výročních koncertů představuje onen blok asi to vůbec neodvážnější a nejkreativnější, co kdy bylo vymyšleno, a žel nebylo více opakováno. Mnozí pamětníci starých časů museli být zděšení, a pokud některý z nich přežil, byl vzápětí doražen tehdejší novinkou "Když ti svítí zelená", vyvolávající nadšené reakce metalových hrozičů.

Druhý díl se nese ve znamení převážně chronologické procházky historií. Počínaje starým rokenrolem až po "Kanagom" jde o zkrácené verze největších hitů, které se v tomto provedení staly předobrazem pozdějšího retrovýběru "Jako zamlada". Oproti jiným koncertům zde nechybí ani dnes už asi obtížně zpívatelná "Krásná neznámá". Snad alespoň touto částí bylo uspokojeno také běžné mainstreamové publikum, zvláště když závěr se pak opět zvrhává do rockově razantnější podoby, včetně europovsky laděné, ale evidentně velmi vřele přijaté hitovky "Proč zrovna ty".

hodnocení: 80 %

DVD 4 – Jak se lítá vzhůru (28. 12. 1992 – Praha, Lucerna)

Třicet let přineslo souběžné loučení, jež se však později ukázalo být pouze dočasným. Oproti dřívější videokazetě je tato televizní verze chudší o deset písní, což docela citelně vadí, neboť tento fakt maří možnost kompletizace ve formátu DVD. Přesto se tu nachází pár skvělých skladeb. Zaujmout dokáže "Kraj, odkud odletěli ptáci", stejně jako nostalgický blok starých písní, které svou přítomností osvěžují členové klasické sestavy Ladislav Klein, Pavel Chrastina a také Jan Antonín Pacák, excelující na foukací harmoniku či zvoucí na pódium vrchního s pivem. Jde o důstojný dozvuk starých Luceren a skutečně příjemný retrovečírek na rozloučenou, ačkoli tento předpokládaný záměr zůstal nakonec nenaplněn, Jandu začaly znovu svrbět ruce a do dvou let byla skupina zpět.

hodnocení: 70 %

OLYMPIC 40 let (26. 10. 2002 – Praha, Paegas Arena)

Kompletní záznam koncertu dříve vyšel na disku "OLYMPIC slaví čtyřicet let", mylně označeném coby "první české koncertní DVD". Tentokrát je prezentována velmi zkrácená televizní verze, kde žel chybí dvanáct písní, včetně celého bloku s hosty nebo bývalými členy.Přínosně se jeví zadní videoprojekce, včetně zemřelým členům věnované instrumentálky "Stejskání", kde Janda sóluje na pohyblivé plošině ramene jeřábu. Začátky některých písní slouží coby vydatné hráčské exhibice, "Kufr" pro bubenickou, "Jen tak se loudám" pro klávesovou a "Dědečkův duch" pro baskytarovou, místy ovšem exceluje také saxofonista Vladimír "Boryš" Secký. Atmosféra se zdá být přátelská, jenže stejně jako u padesátin a ve srovnání se staršími koncerty působí trochu sterilnějším dojmem, na čemž nic nemění ani mohutným výbuchem zakončený "Dynamit". Je znát, že už je jiná doba, závěrečné "Slzy tvý mámy" však neustále prokazují, proč umějí hypnotizovat a zklidnit celou sportovní halu.

hodnocení: 60 %

"Jednou se dějiny budou dohadovat o tom, co bylo věčnější, jestli Makropulos nebo OLYMPIC", tvrdí Josef Laufer již při dvacátém výročí, aniž by mohl vědět, že na dalších minimálně třicet let je zaděláno. Onen fakt dokazuje, že bigbít není jen mladické blbnutí, ale spíše diagnóza na celý život. Kapela za ten čas sice zestárla a posledních dvacet let již nedokáže držet krok s vývojem rockové hudby, její slavné písně však úspěšně odolávají běhu času a mají stále svou platnost.

Celým tímto kompletem, byť neúplným, se sice mažou některé dluhy, další ovšem současně vznikají či přetrvávají. Nevydán na DVD nadále zůstává akusticko-symfonický koncert "Unplugged" z roku 1995, ten však nebyl výročním, takže do této kolekce zcela jistě nepatří. Dobrý pocit je však výše uvedenými skutečnostmi přesto narušen. Hudební hodnota těchto disků vykazuje průměr 70 %, jenže s ohledem na vydavatelskou ukvapenost, nedotaženost a zmatečnost nutno ještě jeden stupeň srazit.

sestava: Petr Janda - kytara, zpěv (DVD 1-4), Milan Broum - baskytara (DVD 1-4), Jiří Valenta - klávesy (DVD 1,3,4), Milan "Ferda" Peroutka - bicí (DVD 1,3,4), Miroslav Berka - klávesy (DVD 2), Petr Hejduk - bicí (DVD 2), Český národní symfonický orchestr (DVD 1), četní hosté
odkaz: www.bestia.cz/olympic
tracklist
DVD 1 - OLYMPIC 50 (2012)
1. My už jiný nebudem
2. Bon soir, mademoiselle Paris
3. Je to tvá vina
4. Stejskání
5. Otázky (+ M.Jandová)
6. Vůně benzínu
7. Osmý den
8. Když ti svítí zelená
9. Dědečkův duch
10. Okno mé lásky
11. Jako za mlada
12. Slzy tvý mámy
13. Jasná zpráva

DVD 2 - Dvacet let OLYMPICu (1982)
1. Každý den
2. Směs rockenrollů Well Black, Leiber, Stoller
3. Yakety Sax (+ M.Růžek)
4. Memphis Tenesse (+ P.Bobek, M.Růžek)
5. Feaver (+ J.Laufer)
6. Zloděj dobytka (+ M.Volek, M.Růžek)
7. Bon soir mademoiselle Paris (+ J.A.Pacák)
8. Kufr
9. Slzy tvý mámy
10. Únos (+ P.Janů)
11. Dynamit (+ F.Slováček)
12. Otázky (+ M.Rottrová)
13. Dej mi víc své lásky (+ K.Gott)
14. Marathón
15. Osmý den
16. Nechoď dál! (Město)
17. Jasná zpráva
18. Já
19. Dej mi víc své lásky
20. Snad jsem to zavinil já
21. Dynamit
22. Dědečkův duch
23. Okno mé lásky

DVD 3 - Čtvrtstoletí OLYMPICu (1987) - 1. díl
1. Země v každým z nás
2. Festivaly
3. Můj klid
4. Nulový šance
5. Naděje dvou
6. Bigbít
7. Telefon (+ M.Imrich)
8. Jako tele na vrata (+ V.Čok)
9. Snad jsem to zavinil já (+ R.Dragoun)
10. Želva (+ M.Kocáb)
11. Dej mi víc své lásky (+ J.Ráž)
12. Když ti svítí zelená

Čtvrtstoletí OLYMPICu (1987) - 2. díl
1. Whole Lotta Shakin Going On
2. Dej mi víc své lásky
3. Snad jsem to zavinil já
4. Želva
5. Dědečkův duch
6. Krásná neznámá
7. Pták Rosomák
8. Bon soir mademoiselle Paris
9. Kufr
10. Otázky
11. Dynamit
12. Únos
13. Slzy tvý mámy
14. Marathón
15. Tak jsem se narodil bos
16. Strom
17. Osmý den
18. Jasná zpráva
19. Já
20. Okno mé lásky
21. Roboti už jdou
22. Kanagom
23. Jako tele na vrata
24. Jako za mlada
25. Proč zrovna ty
26. Jasná zpráva

DVD 4 - Jak se lítá vzhůru (1992)
1. Vlak, co nikde nestaví
2. Snad jsem to zavinil já
3. Pták Rosomák
4. Bon soir, mademoiselle Paris
5. Kraj, odkud odletěli ptáci
6. Hej, ty!
7. Okno mé lásky
8. Želva (+ J.A.Pacák)
9. Vzpomínka plíživá (+ L.Klein, P.Chrastina, J.A.Pacák)
10. Línej skaut (+ L.Klein, P.Chrastina, J.A.Pacák)
11. Osmý den
12. Slzy tvý mámy
13. Když ti svítí zelená
14. Stejskání
15. Proč zrovna ty
16. Dědečkův duch
17. Dynamit
18. Jako za mlada
19. Dej mi víc své lásky (+ L.Klein, P.Chrastina, J.A.Pacák)
20. Jasná zpráva

OLYMPIC 40 let (2002)
1. Ajajajaj
2. Želva
3. Snad jsem to zavinil já
4. Pták Rosomák
5. Bon soir, mademoiselle Paris
6. Kufr
7. Nikdo nejsme akorát
8. Stejskání
9. Jen tak se loudám
10. Já
11. Jednou
12. Jako za mlada
13. Osmý den
14. Dynamit
15. Okno mé lásky
16. Dědečkův duch
17. Dej mi víc své lásky
18. Jasná zpráva
19. Slzy tvý mámy

Hodnocení

autor:

60 %

čtenáři:

61 %

hodnotilo: 14


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Související články

Zobrazit více

Zobrazit méně

Nejnovější diskuze

MECHINA - Acheron

Mirdas anonym
12.03.17 | 23:01:15

ETHEREAL PANDEMONIUM - Lost'N'Sound

Tomas anonym
10.02.17 | 09:56:59

MECHINA - Acheron

Jakub anonym
14.12.16 | 19:49:46

JOHN FRUSCIANTE - The Empyrean

pavel anonym
01.12.16 | 18:30:06

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
20.10.16 | 21:45:34

Aerodrome festival 2016

Hulvat anonym
20.10.16 | 15:49:39

Aerodrome festival 2016

Avram anonym
19.10.16 | 12:35:02

Aerodrome festival 2016

Banán anonym
09.10.16 | 09:33:42

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
30.09.16 | 22:43:18

Ian Glasper - The Day the Country Died: A History...

Darker anonym
30.09.16 | 08:10:43

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube