Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Vinyly - Recenze

INSANIA - R.U. Dead?

INSANIA - R.U. Dead?

2011 Bažina

země původu: Československo
styl: hardcore/metal

V posledních letech se staly módou reedice starých a v podstatě kultovních demosnímků na vinylu. Po starších nahrávkách kapel jako DEBUSTROL, CRUX nebo TÖRR se letos v létě dočkal svého zvěčnění v nesmrtelných drážkách gramofonové desky další legendární demáč, tentokrát od brněnské INSANIE.

Demokazeta "R.U. Dead?" z roku 992 sice nedisponuje takovým čistým zvukem, na jaký jsme už všeobecně zvyklí v 21. století, ale je prostě poplatný roku vydání, kdy v porevoluční době kvalitní studia teprve vznikala, stejně jako se i mistři zvuku začínali profilovat a nabírat zkušenosti v oboru. Přesto a možná i právě pro tu jeho "špinavost" má jisté kouzlo a dodává nahrávce na větší intenzitě.

Jen o chvíli dřív vyšlo první vydání Tolkienovy trilogie Pán prstenů (nakladatelství Mladá fronta), kterou si oblíbil i Poly a nechal se těmito temnými příběhy inspirovat při psaní textů. "Mraky jsou předzvěstí soudného dne, a hnijící moře překročí břeh, a světlo tu zhasne na tisíce let…". No řekněte, není to skvělý popis blížícího se zla ze země Mordor, kde se snoubí šero s šerem? Už tehdy INSANIA, kdy ještě zpívala převážně anglicky, disponovala kvalitně napsanými texty.

Po instrumentálním intru přichází hodně výrazná skladba "U.R. Dead", kterou kapela dodnes hraje na koncertech. Je to syrový hardcore s metalovým feelingem, všechno originálně namíchané a zapadající do sebe. Následující "The Shriek From The Mountains" je pěkně chytlavá, zatímco další instrumentálka "The Attack On Osgiliath" opravdový kytarový úlet. Oproti tomu temně hardcorová "Under Ground" působí klidnějším dojmem, přesto dost nadčasově.

B stranu otevírá česko-anglicky zpívaná vypalovačka "Clouds". Následuje "Vertigo" s podmanivou kytarovou vyhrávkou, naléhavým vokálem a dvoukopákovým refrénem. Jde o jednu z mých nejoblíbenějších skladeb v celé historii kapely. Závěr v podobě songu "Dusk" je jen skvělým vyvrcholením nahrávky.

O rok později vyšly tři skladby z tohoto dema jako dnes už absolutně nesehnatelné 7"EP s názvem "Vertigo". A o síle tohoto materiálu svědčí i fakt, že v roce 994 se hned polovina skladeb z dema stala základem pro debutní album "Crossfade".

LP vyšlo v limitovaném nákladu 275 kusů, s jednoduchým černobílým obalem. 50 z nich obsahuje bonusy v podobě obalu výše zmíněného EP (které po letech objevil jejich původní vydavatel z Malárie - kolem téhle kapely bylo vždy něco mystického) a okopírovaného kalendáře formátu A3 kapely SKIMMED (což byl svého času nástupce a později i předchůdce INSANIE). Šílenec Oliva tímhle vydáním odvedl záslužnou fanouškovskou práci, kterou ocení především sběratelé a podobní blázni.

Poznámka vydavatele:
Tento zde recenzovaný vinyl je nejvýhodněji k sehnání na e-mailu bazinator@email.cz. Nyní za zlevněných 200 Kč.

sestava: Petr "Poly" Pálenský - kytara, zpěv, Marek Loučka - baskytara, Rosťa "Black Drum" Mozga - bicí
odkaz: www.insania.freemusic.cz
tracklist
1. The March To M.M. / Pochod na Minas Morgul
2. U.R. Dead / J.S.I. mrtvej
3. The Shriek From The Mountains / Výkřik z hor
4. The Attack On Osgiliath / Útok na Osgiliath
5. Under Ground / Pod zemí
6. Clouds / Mraky
7. Vertigo / Závrať
8. Dusk / Soumrak

Hodnocení

autor:

75 %

čtenáři:

62 %

hodnotilo: 22


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Související články

Zobrazit více

Zobrazit méně

Top články

Více

Nejnovější diskuze

FEASTEM - World Delirium

Pavel borovička anonym
27.08.18 | 12:30:30

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube