Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Vinyly - Recenze

RAVELIN 7 - 7 kroků po zamrzlé řece

RAVELIN 7 - 7 kroků po zamrzlé řece

2011 Pure Heart Records

čas: 37:39
země původu: Česká republika
styl: post-hardcore

Mostečtí RAVELIN 7, kteří po prvotní éře EMBER, CLEANSLATE a dokonce i raných SUNSHINE náleželi společně s LVMEN či THEMA ELEVEN k dalším průkopníkům tuzemského emo hardcoru, vydali již na sklonku minulého století a tisíciletí tři vinylové počiny ve třech různých velikostech. Žel, přestože obě následná samostatná alba představovala až nečekaný stylový rozkvět, podařilo se je realizovat pouze v podobě kompaktů, když zejména ten druhý nezaslouženě prošuměl bez větší pozornosti. Současný návrat k vinylu lze proto brát coby vítaný, chvályhodný a logický krok.

Album zaštítěné sedmičkovým názvem kapely i samotné desky, ba i příslušně totožným katalogovým číslem vydavatele, nabízí vcelku logicky sedm songů, které velice umně navazují na skvělou minulost. Ačkoliv trochu ubylo kytarové tvrdosti, která se připomíná v občasných ostře nabroušených zářezech, i s využitím jemnějších prvků se podařilo zplodit poměrně syrovou a punkovým cítěním prodchnutou nahrávku, jež dokáže zaujmout. Byť některé skladby znějí pouze jako navnazující rozcvička před čímsi velkým a místy skoro až minimalisticky opakované motivy svádějí ke kontrole, zda nejsou způsobené přeskakujícím hrotem, jakmile se protrhnou stavidla, hladina kvality prudce stoupá. Opravdu pěkným momentem jsou třeba kytarově řezající orgie, ze závěru skladby "Sny nepočítáš, nás nevydělíš" téměř plynule přecházející do kratší položky "Kodex". Možná vůbec nejlepší kompozice "Svět už vře daleko" disponuje v podstatě až nečekaným značně hitovým nábojem, zatímco trochu zastřeně se rozjíždějící instrumentálka "Nad ránem" nejprve využitím hostujícího saxofonu míří do až jazzových vod, aby pak skvěle vyústila do jakéhosi decentně noisového rozuzlení.

Za pozornost stojí také velmi osobní, poetické, básnické a abstraktně vyhlížející texty, z níž ovšem sálá pronikavý bolestný vzdor, dále podpořený nejen mluveným či zpívaným, ale hlavně plačtivě křičeným projevem vokalisty. Právě ten patří k výrazným poznávacím znamením souboru, který dosud naštěstí nijak neopustil své hardcorové kořeny, v jejich rámci si ale dokáže počínat velmi pestrým, kreativním a nesvázaným způsobem. Snad tomu tak bude i nadále.

sestava: Honza - zpěv, Baušty - kytara, zpěv, Jarda - kytara, zpěv, Cootcha - baskytara, zpěv, Miša - kytara, klávesy, Tomáš - bicí
produkce: RAVELIN 7
odkaz: www.ravelin7.czechcore.cz
tracklist
1. Vážení
2. Ve ztracených časech hledáme stopaře
3. Sny nespočítáš, ani nevydělíš
4. Kodex
5. Svět už vře daleko
6. Nádech
7. Nad ránem

Severočeští RAVELIN 7 od svého vzniku v roce 1998 k dnešním dnům prošli velkým vývojem, od druhé vlny emo hardcore až po intenzivní post hardcore. Od časů propojení sestav se spřátelenými CONTRASTIC před několika lety o nich nebylo moc slyšet (kromě docela zapadlé desky “Světasál“) a až nyní jsou zpět s novou deskou.

Na té předvádí pomalou, ale přesto energickou a intenzivně progresivní muziku. Je to barevně pestrá, pohodová kytarovka s minimálním použitím boosterů, nenásilně podbarvená vkusným použitím kláves, samplů nebo i podmanivě jazzového využití hostujícího saxofonisty v závěrečném songu. Po dlouhé době hledání ideálních verzí skladeb vychází nejsilnější album kapely, plné kudrlinek a rock´n´rollových melodií.

Zpočátku kapela zamýšlela vydat tento materiál jako čistě instrumentální desku, ale nakonec se k ní po letech opět připojil původní zpěvák Honza, který si do už hotové hudby udělal výborné osobní texty v rodném jazyce a celkový dojem ze “7 kroků po zamrzlé řece“ je vynikající. Bez těch naléhavých vokálů si R7 nedovedu představit. Občas řvané, místy zpívané, ale většinou jen tak jakoby vypravované. Neméně výborný je výsledný sound nahrávky, za který je zodpovědný Pavel “Kuře“ Hejč. Stejně tak je pro oko lahodně působící barevný obal, včetně do harmoniky poskládaného vnitřňáku s texty, komentáři k nim a jejich anglickými překlady.

Těch necelých čtyřicet minut uteklo jako jakoby nic a nezbývá mi než znovu obrátit desku a zaposlouchat se znovu. Jde totiž o jednu z nejlepších domácích nahrávek roku 2011. Jestli jste ji ještě neslyšeli a nemáte gramofon, nezoufejte. V prodeji je i download verze.

hodnocení: 90 %
Tomáš Baran

Hodnocení

autor:

80 %

čtenáři:

70 %

hodnotilo: 34


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Audio

Top články

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

07.03.16 | 11154x

HELLOWEEN, GOTTHARD

HELLOWEEN, GOTTHARD

23.02.16 | 10394x

AVANTASIA

AVANTASIA

21.03.16 | 10188x

MAU MAUS - Fear No Evil

MAU MAUS - Fear No Evil

23.04.16 | 10116x

SCORPIONS

SCORPIONS

28.02.16 | 9864x

Night of Wolves

Night of Wolves

23.04.16 | 9136x

Tattoo Convention 2016

Tattoo Convention 2016

24.05.16 | 8994x

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

08.07.16 | 8785x

Aerodrome festival 2016

Aerodrome festival 2016

18.06.16 | 8592x

LUCIE

LUCIE

03.07.16 | 8057x

Více

Nejnovější diskuze

DIMMU BORGIR - Puritanical Euphoric Misanthropia

vlada_t anonym
01.06.18 | 08:03:27

KING SIZE - King Size

Jana Škripová anonym
08.04.18 | 21:37:43

SANTANA - Shape Shifter

Bohumil Mišurec anonym
04.04.18 | 17:26:47

Gary Numan - Pure

Vojta anonym
09.03.18 | 11:35:36

OLYMPIC - Jedeme, jedeme

Péťa Jandodfil anonym
01.03.18 | 20:12:03

LAKE OF TEARS - Illwill

JB anonym
05.02.18 | 04:48:01

FEAR FACTORY - Genexus

stefanos anonym
04.01.18 | 20:19:40

MECHINA - Acheron

Petr anonym
28.11.17 | 14:18:03

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

X-CORE - In Hell

Jirka anonym
08.07.17 | 12:24:36

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube