Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Vinyly - Recenze

AZID / HIROSHIMA NIGHTMARE

AZID / HIROSHIMA NIGHTMARE

split LP

2012 Cestou na hřbitov rec., War Pigs rec., Rauha Turva, DIY Piraten, Nuclear Madness, Black Tower rec., Exit prod., Aback rec., GRF rec., Kamčůf d.i.y. swět, All Out Of Control rec., Vegan Food

čas: 36:00
země původu: Česká republika
styl: hardcore/thrash/punk

HIROSHIMA NIGHTMARE a AZID, to jsou dvě kapely z Jižních resp. Jihozápadních Čech, které své nekonečné přátelství stvrdily nejen krví a pivem, ale i potem během společných koncertů. A tak vznikla i tato jejich společná nahrávka, kterou na věčnost vyryli do drážek velkého vinylu.

"Je čas přestat s hloupým smíchem nad tím, jak je náš život fajn a začít hasit i to, co nás nepálí."

Prvními jsou AZID ze Sušice, u kterých mě po prvních posleších napadlo, že některé kapely by si díky své kvalitě snad ani neměly zasloužit vydání na velkém LP a vyplatila by se trocha soudnosti a čekání. Hned první song "Zase", pominu-li zajímavou úvodní předehru včetně nasamplovaných sirén a hlášení z vysílaček, mě přímo odradil od dalšího poslechu. Největší podíl na tom měl druhý vokál (jakési "krocaní hudrování") nevkusně doplňující hlavní řev a v neposlední řadě klišovitý text. Nakonec jsem dal kapele druhou šanci a s odstupem času si ji poslechl asi patnáctkrát za sebou. A musel lehce přehodnotit svůj prvotní názor.

Komentovat kvalitu zvuku z Hellsoundu snad ani není třeba, takže k hudbě. AZID jsou někde na rozmezí hardcore/punku a metalu 90. let, většinou v rychlejším tempu. Ale dojde i na zvolnění, občasnou kytarovou vyhrávku nebo hutnou pasáž. A i druhý vokál postupně přejde v pouze doplňující ječák, který už tolik nedráždí uši. Jasným příkladem toho je závěrečná "Není den jako den", kterou bych určitě vyzdvihl i po skladatelské stránce, ta se opravdu povedla. Texty sice nejsou kdo ví jak skvěle napsány, zato oceňuju jejich poukazování na sociální problémy. Přestože kluci spolu hrají už od roku 2006 (tehdy ještě pod názvem CUI BONO) a na desce se najde dost zajímavých pasáží a jedna skladba, jako celek je to, bohužel, zatím jen průměr. Ale uvidíme příště, nějaký potenciál tam slyším.

"Jinej den, jinej konflikt, bez výsledku a beze změny. Jen hromady mrtvých těl jsou stále větší a stále víc se týkaj i tebe. Den, kdy tě povolaj do služby vlasti, klepe na dveře."

"Noční můra pokračuje, jediná jistota je smrt."

Druhou stranu okupující HIROSHIMA NIGHTMARE z Českobudějovicka se už celkem slušně v našich vodách zapsala. Svůj původně agresivní hardcore/punk přetavili v pekelnou thrash metalovou jízdu, která je poslední roky tolik v kurzu a zažívá nefalšovaný návrat. Na minulém split miniCD s LA MIGRA to byla hlavně skladba "Přežít svou smrt", která naznačovala, kudy se bude další tvorba ubírat.

Aktuální nahrávka začíná tam, kde předchozí končila, pěkně na ni navazuje a jde jasně vytyčenou cestou. Po hraném instrumentálním intru přichází šestice vypalovaček s thrashově se zařezávajícími kytarovými riffy a hardcore energií. Mařenka si může samou naléhavostí hlasivky vykřičet, a proto není na škodu, když jí občas sekunduje KubAjz. Jasným favoritem je tentokrát skladba "Terč", která ve svižném tempu opravdu pěkně šlape. Je tady zase trochu cítit posun jak hudebně, tak hráčsky. A navíc fajn zvuk z Hellsoundu tomu dodává ty správné grády.

"Kráčíme po cestách bolesti a zmaru, s jediným výhledem na druhou stranu. Kráčíme smrti vstříc do spárů věčnosti, spočinout sevřeni v náruči marnosti."

Kreslený obal v příjemně modré barvě je doplněn o vložený dvojlist s podstatnými informacemi a hlavně texty a jejich anglickými překlady. Po grafické stránce je toto LP dotaženo k maximální dokonalosti. Kromě klasické černé varianty vinylu vyšlo 100 limitovaných kusů v barvě černo- modré, navíc s plakátem a hlavně CD verzí, která obsahuje od každé z kapel další dvě nezveřejněné skladby.

odkazy:
bandzone.cz/azid
bandzone.cz/hiroshimanightmare

hodnocení: AZID: 50% / HIROSHIMA NIGHTMARE: 65%

sestava: AZID: Wix – zpěv, Zdenďák – zpěv, Nehoda – kytara, Venca – kytara, Vít – baskytara, Katr – bicí; HIROSHIMA NIGHTMARE: Mařenka – zpěv, KubaAjz – kytara, zpěv, texty, Jenz – kytara, Satáňa – baskytara, Váňa – bicí
tracklist
AZID
1. Zase
2. Pocit bezmoci
3. Chtít jen žít
4. Eda
5. Lžete jenom sami sobě
6. Drž hubu
7. Není den jako den

HIROSHIMA NIGHTMARE
1. Intro
2. Odnikud do nikam
3. Kráčíme po cestách bolesti a zmaru
4. Lhář
5. Dítě
6. Terč
7. Náboženský fanatik

Hodnocení

autor:

60 %

čtenáři:

53 %

hodnotilo: 16


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Top články

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

07.03.16 | 9126x

HELLOWEEN, GOTTHARD

HELLOWEEN, GOTTHARD

23.02.16 | 8897x

AVANTASIA

AVANTASIA

21.03.16 | 8647x

SCORPIONS

SCORPIONS

28.02.16 | 8457x

MAU MAUS - Fear No Evil

MAU MAUS - Fear No Evil

23.04.16 | 8021x

Night of Wolves

Night of Wolves

23.04.16 | 7770x

Tattoo Convention 2016

Tattoo Convention 2016

24.05.16 | 7512x

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

08.07.16 | 7312x

Aerodrome festival 2016

Aerodrome festival 2016

18.06.16 | 7240x

LUCIE

LUCIE

03.07.16 | 6732x

Více

Nejnovější diskuze

DEVIN TOWNSEND PROJECT - Deconstruction

insun anonym
14.10.17 | 11:13:24

X-CORE - In Hell

Jirka anonym
08.07.17 | 12:24:36

BATHORY

venca anonym
04.07.17 | 17:39:28

CHILDREN OF BODOM - I Worship Chaos

Radim anonym
30.05.17 | 14:39:42

MECHINA - Acheron

Mirdas anonym
12.03.17 | 23:01:15

ETHEREAL PANDEMONIUM - Lost'N'Sound

Tomas anonym
10.02.17 | 09:56:59

MECHINA - Acheron

Jakub anonym
14.12.16 | 19:49:46

JOHN FRUSCIANTE - The Empyrean

pavel anonym
01.12.16 | 18:30:06

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
20.10.16 | 21:45:34

Aerodrome festival 2016

Hulvat anonym
20.10.16 | 15:49:39

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube