Novinky | Videa

ARCHEONIC

Video | 26.12.16

AWRIZIS

Video | 14.10.16

DYING PASSION

14.10.16

X-CORE

Video | 13.10.16

ROOT - Kärgeräs - Return From Oblivion

29.09.16

MALIGNANT TUMOUR

Video | 20.09.16

SLAYER

Video | 07.09.16

SUBROSA, SINISTRO v ČR

06.09.16

FEASTEM v ČR

06.09.16

JINJER

Video | 06.09.16

Více

Echoes

Live - nejbližší akce

Dabatáze neobsahuje žádný záznam

Vinyly - Recenze

INTERMENT/BRUTALLY DECEASED - Glory Days, Festering Years

INTERMENT/BRUTALLY DECEASED - Glory Days, Festering Years

split LP
2013 Doomentia rec.

čas: 24:00
země původu: Švédsko/Česká republika
styl: death

Chvíli jsem přemýšlel, jak k této recenzi přistoupit, protože tahle deska hudebně nepřináší vůbec nic nového. Naopak, obě kapely zamrzly někde v době před čtvrtstoletím. První z nich byla u toho, když švédský death metal vznikal, druhá pak tento styl bezmezně miluje. V každém případě ho obě kapely hrají skvěle. Nebo mi to tak aspoň připadá, protože poslední dobou death metal nijak extra nevyhledávám, a když už si ho pustím, tak šáhnu raději po ověřené klasice. Takže i já jsem tak trochu zamrzl.

Dlouho očekávané splitko konečně vyšlo díky Doomentia rec. Že je to pravověrný old school death metal až za hrob, dokazuje i společný frontcover s náhrobky od Rafala Kruszyka (kreslil obaly např. DISKONTO, USURPLESS, DEAD INFECTION). Jde o pěkný černostříbrný obal na tvrdším kartonu s lesklými logy kapel. Vnitřní insert list obsahuje veškeré potřebné informace, texty a fotky. LP vyšlo i v limitované edici na stříbrném vinylu a později také na CD.

"Probuzeni na hřbitově se pod závoji temnoty plazíme mezi mrtvými. Na půdě shnilých končetin s vyděšeným pohledem posloucháme Antikrista! Tváře smrti – temnota sestupuje, tváře smrti – za úsvitu budou spát."

K jedněm ze zakladatelů švédské větve death metalu bezesporu patří kapela INTERMENT, která se sice na spoustu let odmlčela, ale její členové rozhodně nezaháleli (UNCURBED, DEMONICAL, CENTINEX). Po svém obrození se vrátili v plné síle, což dokázali na Obscene Extreme festivalu v roce 2011. Na této aktuální nahrávce neustoupili ani o krok od svých kořenů, kdy se valivé melodické pasáže zvrhnou v poctivý death metal plný temnoty, typicky chrastivých kytar a bublající basy. Oceňuji hutný zvuk ze zavedeného studia Erebus Odora, který má na svědomí Peter Bjärgö (ARCANA). Od začátku se mi nejvíc líbil poslední song "Cranial Putrefaction" s hodně příjemnou kytarovou vyhrávkou. O to víc mě překvapilo, že se jedná o předělávku z debutního dema (1991), která ani po letech nevyčpěla. Během této studio session vznikly ještě další dvě skladby, které jsou připraveny pro dvě split 7"EP. Ovšem za jak dlouho bude další řadová deska těžko odhadnout, protože kapela nedávno vyměnila basáka.

"Pach hořících svíček umístěných u smrtelného lože otce gurua. Břemeno života tak těžké je nést, dopadá nehledíc na jeho tělo. Přítomnost smrti je v každém centimetru zdí. Žalostné proslovy a chvalozpěvy, nadšená rozjímání, jak přivést zpět podstatu svatosti, která odešla navždy. Návrat neživého."

Pražští BRUTALLY DECEASED pokračují tam, kde skončili na debutním albu "Dead Lovers´ Guide". Takže nefalšované Švédsko a tři pekelné songy s jasným odkazem DISMEMBER nebo ENTOMBED. V jejich podání je to ale přímočařejší řezničina než u jejich kolegů. Jdou na to pěkně zostra a samozřejmě nechybí pořádně brutální vokál ani kvílivá kytarová sóla. Líbí se mi, že v Davos studiu opět dosáhli toho autentického zvuku (včetně bzučivých kytar), přesně jako zastara. Tohle je, troufám si říct, aktuálně jedna z nejlepších tuzemských death metalových kapel, která nám zraje před očima. A tento status potvrzuje i naživo. Už se těším na připravované album "Black Infernal Vortex".

V pomyslném souboji u mě o chlup vítězí seveřani, protože jejich hudba mi přijde rozmanitější a letitými zkušenostmi vyzrálejší. Přesto myslím, že není nad čím váhat. Dvě skvělé kapely se potkaly na společné nahrávce, kterou je radost poslouchat. Jasně, že nejde o nic převratného. Ale kdo by to zrovna u tohoto stylu chtěl? Fanoušci téhle klasiky, čili starého poctivého death metalu, si rozhodně přijdou na své. Tohle je totiž povinnost.

hodnocení: INTERMENT - 80 % / BRUTALLY DECEASED - 70 %

Odkazy:
www.interment.se
facebook.com/interment
bandzone.cz/brutallydeceased
facebook.com/brutallydeceased

sestava: INTERMENT: Johan Jansson – zpěv, kytara, Torbjörn Brynedal – kytara, Martin Schulman – baskytara, Kennet Englund - bicí; BRUTALLY DECEASED: Michal Štěpánek – zpěv, Tomáš Halama – kytara, Marek Štembera – kytara, Vít Bureš – baskytara, Zdeněk Štefánek – bicí
tracklist
INTERMENT
1. Among The Dead
2. Faces Of Death
3. Cranial Putrefaction

BRUTALLY DECEASED
1. Deceased
2. Bloodstreams
3. Waking The Lifeless

Hodnocení

autor:

75 %

čtenáři:

73 %

hodnotilo: 16


Diskuze

Žádný komentář. Buďte první...!

Audio

Top články

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

FEAR OF EXTINCTION - ...And They Still Suffer

07.03.16 | 8790x

HELLOWEEN, GOTTHARD

HELLOWEEN, GOTTHARD

23.02.16 | 8578x

AVANTASIA

AVANTASIA

21.03.16 | 8311x

SCORPIONS

SCORPIONS

28.02.16 | 8138x

MAU MAUS - Fear No Evil

MAU MAUS - Fear No Evil

23.04.16 | 7685x

Night of Wolves

Night of Wolves

23.04.16 | 7442x

Tattoo Convention 2016

Tattoo Convention 2016

24.05.16 | 7191x

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

IRON MAIDEN - The Book of Souls - World Tour 2016

08.07.16 | 6971x

Aerodrome festival 2016

Aerodrome festival 2016

18.06.16 | 6919x

LUCIE

LUCIE

03.07.16 | 6373x

Více

Nejnovější diskuze

X-CORE - In Hell

Jirka anonym
08.07.17 | 12:24:36

BATHORY

venca anonym
04.07.17 | 17:39:28

CHILDREN OF BODOM - I Worship Chaos

Radim anonym
30.05.17 | 14:39:42

MECHINA - Acheron

Mirdas anonym
12.03.17 | 23:01:15

ETHEREAL PANDEMONIUM - Lost'N'Sound

Tomas anonym
10.02.17 | 09:56:59

MECHINA - Acheron

Jakub anonym
14.12.16 | 19:49:46

JOHN FRUSCIANTE - The Empyrean

pavel anonym
01.12.16 | 18:30:06

Aerodrome festival 2016

Garfield anonym
20.10.16 | 21:45:34

Aerodrome festival 2016

Hulvat anonym
20.10.16 | 15:49:39

Aerodrome festival 2016

Avram anonym
19.10.16 | 12:35:02

Více

Audio

ZNOUZECTNOST - Beat Simplicitas

Čech Orba
Přehrát
Každý věk má hrdiny
Přehrát
Jedeme v autě
Přehrát

Beata Hlavenková - Theodoros

Ιανουάριος
Přehrát
Φεβρουάριος
Přehrát
Μάρτιος
Přehrát
Απρίλιος
Přehrát

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Bon Pari
Přehrát
Netopýr
Přehrát
Svět za dekou
Přehrát

Více

Video

ARCHEONIC

26.12.16


AWRIZIS

14.10.16


X-CORE

13.10.16


MALIGNANT TUMOUR

20.09.16


SLAYER

07.09.16


Více

Facebook   MySpace   YouTube